”Mummo, sinä olet tuonut minut taivaaseen!” Näin kiljahti Ristiinan kesäteatterin ohjaaja-käsikirjoittajan Tanja Puustisen lapsenlapsi Seela viitisen vuotta sitten Helsingin kaupunginteatterin esityksessä. Moni oli epäillyt, ettei lapsi viihtyisi teatterissa. Vaan toisin kävi. Tänä kesänä mummo ja Seela esiintyvät Ristiinan kesäteatterin näytelmässä, jonka toivotaan tarjoavan taivaallisia kokemuksia sekä tekijöille että yleisölle.
”Kesäteatterit kuuluvat samalla tavalla Suomen suveen kuin tanssilavat. Kahden vaikean vuoden jälkeen on mahtavaa päästä taas harjoittelemaan ja toteuttamaan näytelmää yhdessä. Kesäteatteri pystyy tarjoamaan yleisölle jotain sellaista, mihin ammatti- ja talviteatterit eivät välttämättä taivu”, Puustinen sanoo.
Kesäteattereiden ainutlaatuisuus piilee erityisesti miljöössä. Teatterit sijaitsevat tyypillisesti ulkona ja lähellä luontoa, mikä tuo oman lisämausteensa kuhunkin esitykseen. Tämä on totta myös Ristiinassa, jossa kesäteatteri sijaitsee luonnon helmassa museoalueella – ja jonka taustalla, säässä kuin säässä, välkehtii Saimaa.
”Teatterimme on hyvin visuaalinen elämys itsessään. Kesäteattereiden henki on myös tunnetusti erittäin rento, välitön ja leppoisa, jopa silloin kuin sataa”, Puustinen vakuuttaa.
Katetut katsomot
Valkeakosken Apianniemen ja Sappeen kesäteattereissa edetään uskon ja toivon voimalla. Kahta kesäteatteria pyörittävän Suomen Kesäteatteri Oy:n toisen yrittäjän Mervi Paavilaisen mukaan ennen Ukrainan sotaa varauksia tuli runsaasti, sitten tuli hiljainen viikko, sen jälkeen vilkastui.
Vuonna 2019 Apianniemen ja Sappeen kesäteattereissa oli 50 000 kävijää, mikä nosti Suomen Kesäteatteri Oy:n Suomen suurimmaksi kesäteatterialan toimijaksi. Heikki Paavilaisen mukaan kaksi teatteria työllistää normaalina kesäkautena 70 henkilöä. Kesä 2019 oli viimeisin, jota voi kutsua normaaliksi.
”Kun korona tuli, kaikki meni stoppiin ja liikevaihto putosi nollaan. Ei sitä oikein uskonut, kevät meni ihmeellisessä tilassa henkilöstöä lomauttaen ja ryhmävarausten maksuja palautellen. Kun sama toistui uudelleen, tuli olo, että pystymmekö ikinä jatkamaan. Se oli rankka kesä”, Heikki Paavilainen muistelee.
Odotukset ovat nyt korkealla. Kesä 2022 tarjoaa mahdollisuuden sekä luoda uusia että elvyttää vanhoja kesäteatterimuistoja. Paavilaiset toivovat ihmisten saapuvan näytöksiin edellisvuosien tapaan Suomen suven tarjoilemista haasteista huolimatta. Läpi vuosien Apianniemen ja Sappeen katetut katsomot ovat suojelleet kävijöitä suven yllätyksiltä, jopa lumisateelta. Esitykset ovat pitäneet lämmön yllä.
”Samalla asenteella menemme nyt eteenpäin. Kesäteatterien elpyminen on äärimmäisen tärkeää myös henkisesti. Se on yhteishengen nostatusta, josta parhaimmillaan seuraa hienoja kokemuksia”, Heikki Paavilainen linjaa.
”Ihmiset haluavat kokea elämyksiä kesälomilla ja reissuilla. Toisaalta kesäteatteri on retkikohde myös itsessään.”
”Nieleskelin useamman kerran”
Henkistä kanttia on vaadittu myös Kirjurinluodon kesäteatterissa. Tuottaja-näyttelijä Maria Kuusiluoma kuvaa keväällä 2020 iskeneitä koronarajoituksia veret seisauttavaksi kokemukseksi. Ennakkomyynnin tuotot olivat jo uponneet markkinointiin, ja rahojen palauttaminen asiakkaille oli omanlaisensa urakka.
”Se oli sellainen hetki, että nieleskelin useamman kerran. Ei meillä ollut olemassa järjestelmää niin suurten palautusten tekemiseen. Olisikin ollut helppoa vaan pystyttää Porin torille koju, josta saa rahat takaisin. Mutta kyse oli tuhansista asiakkaista, jotka olivat ostaneet lippuja eri kanavien kautta”, Kuusiluoma selittää.
Kirjurinluodon tiimillä kävi kuitenkin munkki: tuotantoa ei tarvinnut perua, vaan se siirrettiin seuraavalle kesälle, ja asiakkaat saattoivat halutessaan siirtää liput vuodella eteenpäin. Siinäkin oli tosin oma temppuilunsa. Vaikka kesällä 2021 esitysten järjestäminen oli sallittua, kokoontumisrajoitukset vaihtelivat ja joillakin asiakasyrityksillä oli voimassa omat, sisäiset kokoontumisrajoituksensa, eikä lippuja voitu käyttää.
”Koronalla on ollut infernaaliset vaikutukset näihin päiviin asti. Viime kesänä yritimme vaan rämpiä ja räpiköidä, ja seurata jatkuvasti muuttuvia rajoituksia. Ihmisillä oli myös paljon henkistä kuormaa koronasta, mikä näkyi yleisömäärissä. Osa kesälle 2020 ostetuista lipuista käytetäänkin vielä tänä kesänä.”
Vaikeista vuosista on opittu se, että pomppuisina aikoina on tärkeintä keskittyä lentämään ylöspäin. Kuopan pohjalle ei pidä jäädä.
”Vastoinkäymisiä tulee aina. Mutta kaikesta on selvitty ja kaikesta selvitään. Tämän kesän tavoitteena on korjata taloudellista tilannetta ja päästä taas tekemään sitä, mitä parhaiten osaamme. Eli laadukasta teatteria ja sitä kautta katsojille elämyksiä. Katsoja tekee näyttelijän näkyväksi niin kuin rakkaus ihmisen.”
Kahden näytelmän kesä Pyynikillä
Pyynikin kansallismaisemassa Tampereella hellitään yleisöä tänä kesänä kahden näytelmän voimin. Pyynikin kesäteatterin myynti- ja markkinointipäällikön Hannele Sulinin mukaan niin näyttelijät kuin koko kesäteatterin henkilökunta suhtautuvat odottavin mutta positiivisin fiiliksin tulevaan kesään.
”Hyvällä fiiliksellä ollaan. Asiakkaat haluavat päästä teatteriin, ja vaikka osa heistä on vielä hyvin varovaisesti liikkeellä, uskomme ja toivomme, että kesän tullessa kaikki rohkaistuvat ostamaan lippuja. Suhteutettuna tähän maailmantilanteeseen meillä on ihan hyvä meininki.”
Pyynikin kesässä nähdään ensin nuorisomusikaali Groove, joka toteutetaan yhdessä Tampereen yhteiskoulun lukion kanssa. Kesän toisena vetonaulana on Sirkku Peltolan Suomen hevonen.
”Asiakasnäkökulmasta on selkeää, kun on ensin kesäkuussa toinen ja sitten loppukesästä toinen. Odotamme hyvillä mielin kummankin näytelmän esittämistä.”
Elämyksiä
Englantilaista komediaa Mathildedalin ruukkimiljöössä, vauhdikasta farssia ja musiikkipitoista komediaa historiallisessa Mustion Linnassa sekä iloluontoista mielenpahoittamista Rikalanmäessä. Tämä kaikki kesän 2022 aikana. Teatteri PROVinssin kesäteattereiden tarjonta on taas yksi osoitus siitä, että tapahtuma-alalla ollaan vähitellen siirtymässä kohti normaalimpia aikoja.
Yksi ei onnu, eikä horju: usko kesäteatterien merkitykseen Suomen suvessa. Yli 20 vuoden kokemuksella tuottaja Seppo Suominen tietää, että paitsi kesäteatterien miljöö myös kävijäkunta on täysin omanlaisensa. Kesäteattereissa käy paljon niitäkin, jotka eivät muuten koskettaisi teattereita pitkällä tikullakaan. Miksi?
”On totta, että kesällä suomalaiset käyvät paljon teatterissa. Siinä missä talviteatteriin liput ostetaan hyvissä ajoin, kesäteatteriin lähdetään usein spontaanisti ja samana päivänä. Ihmiset haluavat olla ulkona ja kokea elämyksiä kesälomien ja -reissujen aikana. Toisaalta kesäteatteri on retkikohde myös itsessään.”
Samaa mieltä on Tanja Puustinen Ristiinan kesäteatterista. Hän kokee, että kesäteatterissa ihmiset sekä lavalla että yleisössä ovat jotenkin erilaisia – ehkä vapaampia ja rennompia – kuin muuna aikana vuodesta.
”Koen myös, että samoin kuin näyttelijät antavat elämyksiä yleisölle, myös katsojat antavat elämyksiä meille teatterintekijöille. Parhaimmillaan kesäteatterinäytelmistä voi löytyä niin vahvoja tekstejä, että ne kantavat eteenpäin ja näyttävät uusia puolia itsestä ja elämästä.”
LUE MYÖS: Mirva Merimaa: Tapahtuma-ala kärsi mutta elpyy
Kesäteatterien ohjelmistoa kesällä 2022
- Apianniemen kesäteatteri: Aira – musikaali Aira Samulinin elämästä 14.6.–14.8.2022
- Kirjurinluodon kesäteatteri: Gabriel, tule takaisin! 9.6.–9.7.2022
- Mathildedalin kesäteatteri: Pokka pitää 1.7.–14.8.2022
- Mustion Linnan kesäteatteri: Ilmasta rahaa 17.6.–31.7.2022
- Pyynikin kesäteatteri: Nuorisomusikaali Groove 13.–30.6.2022 ja Suomen hevonen 7.7.–13.8.2022
- Rikalanmäen kesäteatteri: Iloisia aikoja – Mielensäpahoittaja 8.6.–14.8.2022
- Ristiinan kesäteatteri: Maailman pihamaat 3.–21.7.2022
- Sappeen kesäteatteri: Tango D´amore 6.7.–21.8.2022