Juttu on osa Eventon uutta Kuulolla-juttusarjaa, joka esittelee kiinnostavimpia mediasisältöjä oman ammattitaidon ja itsensä kehittämiseen.
Työelämä muuttui muutama vuosi sitten kertalaakista. Töitä alettiin tehdä etänä ja myöhemmin hybridinä. Muutos vaikutti ihmisten arvoihin ja arvostuksiin, muun murroksen mukana.
Seurauksena työpaikkojen vaihtamisen tahti kiihtyi mielekkäämpien olojen toivossa. Tästä syntyi Lähtijät-podcast. Liisa Holman, Ulla Jonesin ja Minna Ruusuvuoren vetämässä podcastissa puhutaan siitä, mitkä asiat pitävät ihmiset kiinni työssään ja mitkä työntävät sieltä pois.
”Podcast on tarjonnut foorumin aidoille, anonyymeille tarinoille siitä, miksi ihmiset ovat lähteneet työpaikoistaan. Olemme kuitenkin ratkaisukeskeisiä: ääneen pääsevät myös asiantuntijat, jotka tarjoavat työkaluja yksilöille ja organisaatioille navigoida tilanteesta pois”, Holma kertoo.
Navigointi on yrityksille järkevää, sillä työntekijän menettäminen on kallista. Kustannus vastaa työntekijätasolla puolen vuoden ja johtajatasolla 14 kuukauden palkkaa, tekijät muistuttavat.
Onko jokin korostunut asia, joka saa ihmiset vaihtamaan työpaikkaa?
”Eniten on hätkähdyttänyt johtamisen julmuus ja tunteettomuus. Onko se ajattelemattomuutta tai liialti asia tai tulos edellä johtamista, jonka myllerryksessä ihminen unohtuu?”, Ruusuvuori pohtii.
Huono johtaminen ajaa pois
Podcastin vetäjät tekivät viime vuonna laajemman selvityksen lähtemisen syistä. Vastauksia tuli yli 3 000. Vastausten perusteella huono johtaminen ajaa ihmisiä ulos organisaatioista voimakkaammin kuin esimerkiksi palkka tai positio.
Holman, Jonesin ja Ruusuvuoren mukaan syy on se, että organisaatioissa ei ymmärretä johtamisen perusajatusta: johtaminen on työtä, johon tarvitaan osaamista ja välineitä käsitellä erilaisia tilanteita alaisten kanssa. Erään tilaston mukaan liki kolmannes yrityksistä ei kouluta johtamista lainkaan ja säännöllistä johtamiskoulutusta tarjoaa vain 29 prosenttia yrityksistä.
”Emme usko, että yksikään esihenkilö tai johtaja jättää asioita tekemättä tahallaan, mutta ilman osaamista, työkaluja ja voimavaroja onnistuminen on vaikeaa. Johtajuuden ei pitäisi myöskään olla kenellekään palkinto hyvin tehdystä työstä, vaan johtaminen on ammatti, johon pitää olla palo ja koulutus.”
Mitä esihenkilöiltä ja johtajilta sitten odotetaan? Mikä estäisi lähtemisen? Aidon kiinnostuksen osoittaminen alaisia kohtaan ja kasvun mahdollisuuksien tarjoaminen, Jones sanoo.
”Yrityksiä kehitetään ihmisiä innostamalla. Jotta yritykset kasvavat ja kukoistavat, siellä työskentelevien ihmisten pitää voida hyvin.”
LUE MYÖS: Esihenkilö, anna itsellesi armoa – Alf Rehnin vinkit johtajalle
- Podcast Lähtijät
- Puhujat Liisa Holma, Ulla Jones ja Minna Ruusuvuori
- Kesto 50 jaksoa, pituus noin 60 minuuttia
- Missä Useilla podcast-alustoilla, mm. Spotify, Apple ja Supla
- Kenelle Oman johtamisen ja työyhteisönsä kehittäjille. Irtisanoutumista harkitseville.