Ahvenanmaalla toimii 40 omenatilaa, joista neljällä suurimmalla on tarhassaan peräti sata tuhatta omenapuuta. Saarimaakunnassa on kaiken kaikkiaan yli miljoona omenapuuta. Tarhat eivät ole kuitenkaan kaikki toistensa kaltaisia. Esimerkiksi Tjudön kunnassa sijaitsevalla Öfvergårdsin tilalla on vain 6000 omenapuuta, mutta tarhan kaikki omenat käytetään omenamehun valmistukseen.
Tarhalla viljellään 12 eri omenalajiketta ja jokaisesta lajikkeesta tehdään omaa mehuaan. Asiakkaat, kuten ravintolat ja hotellit, voivat siis valita juuri omaan tarkoitukseensa parhaiten soveltuvan lajin.
”Puristamme omenista mehua juuri silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja aina vain yksi omenalajike kerrallaan. Näin saadaan aikaan puhtaita ja raikkaita omenamehuja. Ja jokaisessa mehussa maistuu lajikkeen oma maku”, Öfvergårdsin Jan Alm sanoo Avecille.
Muilla omenatiloilla sekoitetaan eri omenalajikkeita ja pyritään mahdollisimman tasaiseen makuun.
Punainen on pop
Grannas Äppel -tila on yksi Ahvenanmaan suurimmista omenatarhoista moderneine tuotantolaitoksineen. Omenia säilytetään vähähappisissa varastoissa, joka pidentää omenien säilytysaikaa.
Grannasin omenasyksyn tähti on punainen Rosette-omena, jonka hedelmäliha on myös punainen. Grannasissa tuorepuristettua Rosette-omenamehua on pakattu myös virvoitusjuomapulloihin.
Monella maatilalla harjoitetaan omenien kasvatuksen ohella maaseutumatkailua. Grannas on perustanut tilalleen – entiseen kurkkupurkittamoon – Grannas Bistron, jossa on tarjoilla koko matkailukauden ajan paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa.
Pienessä Saftstuganissa omenankasvattajat voivat tulla puristamaan mehua omasta sadostaan.
Ahvenanmaan omenamehuja myydään Manner-Suomessa ainakin K- ja S-kaupoissa.
LUE MYÖS: Suomessa onnistuttiin viljelemään aprikooseja – ja niistä tuli melkoisia möhkäleitä
LUE MYÖS: Tässä kolme ahvenanmaalaisinta ruokaa – pannukakku jyräsi ylivoimaiseen äänestysvoittoon