Reseptit

Tässä kolme ahvenanmaalaisinta ruokaa – pannukakku jyräsi ylivoimaiseen äänestysvoittoon

Ahvenanmaalaiset rakastavat pannukakkuaan. KUVA Sanna Könönen-Wahlstedt

Ahvenanmaan klassisin maku on pannukakut kermavaahdolla eli ahvenanmaalaisittain lumimuusilla ja luumukiisselillä. Pannukakku voitti selvästi kilpailijansa äänestyksessä, jossa lähes 2000 ahvenanmaalaista äänesti ”vuosisadan ahvenanmaalaista ruokaa”. Ahvenanmaan itsehallinto täyttää sata vuotta tänään 9. kesäkuuta.

Ruoka herättää tunteita. Kun avoin äänestys alkoi kesäkuussa, keskustelua käytiin kiivaasti sosiaalisen median kommenttikentissä. Voiko kermamunkin todella luokitella ruuaksi, pitäisikö lintukeitto maustaa meiramilla ja sitten se iso, kohtalokas kysymys: pitäisikö ahvenanmaalaisten pannukakkuihin käyttää riisi- vai mannasuurimoa?

Lopulta tuomaristo sai valita 30 ehdotuksen joukosta yhdeksän finalistia.

Ehdokkaaksi tulleiden kannanottojen perusteella voidaan tehdä johtopäätös siitä, miltä Ahvenanmaa maistuu. Vastausten perusteella voisi ajatella, että ahvenanmaalaisten mielestä Ahvenanmaa maistuu kalalta.

Finalistien joukossa olivat esimerkiksi Sundin lihapiirakka eli Bomarsundin piirakka, mustaleipä, paistetut silakat ja perunamuusi, silakkalaatikko sekä savustettu kala eri muodoissaan. Tuomariston yllätti se, että yhtään lammasehdokkuutta ei tullut, vaikka lampaat liittyvät niin kiinteästi Ahvenanmaan saaristoon.

Mutta se ei ollut lammas, jota ahvenanmaalaiset ajattelivat, kun heitä pyydettiin ajattelemaan vuosisadan ruokaa.

– Jos valinnan olisi tehnyt asiantuntijaraati, valinnat olisivat voineet näyttää erilaiselta, tuomaristossa vaikuttanut kokki Viktor Eriksson sanoo Nya Åland -lehdelle.

Hieman yli 700 äänestäjää 2000:sta äänesti voittajaruoaksi Ahvenanmaan pannukakun. Juhlapäivänä kaikille Ahvenanmaan satavuotisjuhlaan osallistuville on tarjolla tätä kansallisruokaa.

”Tästä on itse asiassa mahdollista koota kolmen ruokalajin illallinen. Se voi olla hieman omituinen, mutta se on mahdollista. Ottaako joku haasteen vastaan?”

Vuosisadan ahvenanmaalaisen ruokalajin valinta on osa Åland 100 -juhlaa ja kilpailun takana on maaseudun kehittämishanke.

Ahvenanmaan pannukakku

Resepti

 • 1 l maitoa
 • 1,5 dl mannasuurimoa (tai 1 dl riisisuurimoita)
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • 3 kananmunaa
 • 1/2 – 1 dl sokeria
 • 1/2 tl suolaa
 • 2 tl vastajauhettua kardemummaa
 • 50 g voita

Ohje

Keitä maidosta ja suurimoista notkea puuro ja anna sen hieman jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja sokeri ja sekoita puuroon. Lisää jauhot, suola ja kardemumma (jos taikina on liian jäykkää, lisää maitoa). Kaada taikina voideltuun uunivuokaan tai pyöreään paistinpannuun. Lisää päälle voinokareita. Paista 200 asteessa noin 40–60 minuuttia. Tarjoa luumukiisselin ja lumimuusin, eli kermavaahdon kanssa.

Resepti Ahvenanmaan Marttapiirin keittokirjasta ”Ät med hela mun”.

Ahvenanmaan pannukakku. KUVA Sanna Könönen-Wahlstedt

Merilintu

Kilpailussa kakkoseksi sijoittunut merilintu maustetaan usein laakerinlehdillä, katajanmarjoilla, maustepippurilla ja sipulilla. Linnun seurana tarjoillaan yleensä myös puolukkaa.

Lintuja metsästetään syksyisin, joten tässä tapauksessa oli tavallaan onni, että merilintu ei voittanut, sillä olisimme joutuneet ottamaan kevätmetsästyksen uudelleen käyttöön, kokki Viktor Eriksson naurahtaa.

Merilintu. KUVA Stefan Öhberg/Nya Åland 

Höyrytetty nakkisämpylä

Kilpailun kolmas oli ahvenanmaalaisen lihanjalostamo Dahlmanin Wiener-makkara höyrystetyn leivän välissä, Rökka-makkarakioskin oman sinapin ja kurkkusalaatin kera. Juoma on Ålandsmejerietin kahden desilitran tetra kevytmaitoa. Rökka-makkarakioskin myyntiennätys on 2000 nakkisämpylää päivässä.

”Rökka-makkarakioski on ollut olemassa jo 50-luvulta lähtien. Se on vaihtanut omistajaa, mutta tämä sama tuote on edelleen valikoimissa ja se on juurtunut syvälle ahvenanmaalaisiin”, kertoo kokki Viktor Eriksson.

Hodari. KUVA Stefan Öhberg/Nya Åland 

Lähde: Nya Åland


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi