Saavutus on merkittävä ja historiallinen, sillä kokkiolympialaiset ovat yksi maailman arvostetuimmista ja vaativimmista kokkikilpailuista. Suomen paras sijoitus tähän mennessä on ollut hopea.
Toiseksi kokkiolympialaisissa sijoittui Sveitsi ja kolmanneksi Islanti.
Suomen kisaurakka alkoi sunnuntaina Chef’s Table -tehtävällä, jossa tarjoiltiin seitsemän ruokalajin menu kymmenelle hengelle ja kahdelle tuomarille. Voit lukea Suomen ensimmäisen kisapäivän suorituksesta tästä artikkelista.
Tiistaina oli vuorossa Restaurant of Nations -kilpailu, jossa joukkueet valmistivat kolmen ruokalajin menun sadallekymmenelle vieraalle.
Kahden kisasarjan pisteytykset laskettiin yhteen, ja Suomi palkittiin keskiviikkona olympiakullalla.
Alla kuvat Suomen joukkueen annoksista toisena kisapäivänä.
Suomen joukkueen toisen kisapäivän menu on kokonaisuudessaan täällä (englanninkielinen).
”Tämä on uskomaton hetki meille kaikille. Voiton myötä olemme osoittaneet, että Suomen kulinaarinen osaaminen kuuluu maailman huipulle. Koko joukkue on tehnyt äärimmäisen kovaa työtä ja omistanut paljon aikaa, vaivaa ja intohimoa tähän saavutukseen. Haluan kiittää jokaista joukkueen jäsentä heidän sitoutumisestaan, luovuudestaan ja uutterasta työstään, joka teki tästä unelmasta totta”, Suomen joukkueenjohtaja Katja Tuomainen kommentoi.
”Kilpailu Stuttgartissa oli tiukka ja vaati joukkueeltamme sekä teknistä taituruutta että luovaa ajattelua. Jokainen annos kertoi tarinan suomalaisesta luonnosta ja kulttuurista, mikä erottui kilpailussa eduksemme. Tämä voitto on osoitus siitä, että suomalaisella ruokakulttuurilla on ainutlaatuinen paikka maailman gastronomiassa, ja olemme ylpeitä voidessamme tuoda sen maailman nähtäville”, Tuomainen iloitsee.
Olympiakulta tuli uuden toiminnanjohtajan Jenni Bergströmin komennossa.
”Tämä kultamitali on merkki suomalaisen gastronomian kansainvälisestä kilpailukyvystä ja innovatiivisuudesta. Se on suuri kunnianosoitus joukkueemme taidolle ja koville ponnisteluille. Olemme valtavan ylpeitä joukkueestamme ja tästä historiallisesta saavutuksesta”, Jenni Bergström hehkuttaa.
Suomelle tuplakulta
Vuoden 2024 kokkiolympialaisista muodostui Suomelle jymymenestys, sillä myös Community Catering -sarjasta tuli kultaa. Suomea edustanut Compass Group Culinary Team Finland jakoi olympiakullan Sveitsin kanssa.
Joukkueeseen kuuluu kymmenen keittiöalan ammattilaista, jotka arjessa työskentelevät Compass Groupin ravintoloissa ympäri Suomea.
Kokkiolympialaisten yksipäiväisessä Community Catering -sarjassa kisajoukkueet valmistivat menun 120 hengelle.
“Sanaton olo, tämä tuntuu aivan mahtavalta ja epätodelliselta”, Compass Groupin kultajoukkueen joukkueenjohtaja Ville Pyykönen kertoo.
“Culinary Teamin saavutus on osoitus siitä huikeasta osaamisesta, jota meidän lounasravintoloistamme ja eri toimipaikoista Compass Group Suomessa löytyy. Tämä osaaminen ei ole vain Suomen tasolla huippua, vaan todistetusti tällä hetkellä maailman kovinta. Erityisen ylpeä olen siitä tyylistä ja tavasta, millä joukkue saavutukseensa pääsi: aidolla, toisia kunnioittavalla ja ihmislähtöisellä tiimityöllä, yhteisellä vastuunkannolla sekä loistavalla ilolla ja huumorilla.”
LUE MYÖS: Mistä kokkiolympialaisissa on kyse?