Kokkimaajoukkue

Olympiakultaa! Suomi onnistui suunnitelmassaan – kokkimaajoukkueen pomo tiivistää, mikä jättipottiin kantoi

Tuoreet olympiavoittajat. Jenni Bergström tuulettaa kultamitalia laitimmaisena vasemmalla. KUVA Laura Moisio

Avec tavoitti Suomen kokkimaajoukkueen toiminnanjohtaja Jenni Bergströmin lentokentältä.

”Helpottunut, onnellinen, tyytyväinen. Tätä on edelleen vähän vaikea uskoa todeksi”, Bergström tiivistää tuntemuksensa yhden nukutun yön jälkeen.

”Meillä oli joukkueeseen tosi vahva usko. Kun voitto tuli, niin päällimmäinen fiilis oli että vihdoinkin. Voittoa on haettu lähivuosina ja edellisissä kilpailuissa tosissaan, ja nyt se tuli.”

Suomen suoritus kokkiolympialaisissa koostui kahdesta kisapäivästä. Sunnuntaina Chef’s Table -kategoriassa joukkue tarjoili härkäpapufalafelin, ohra-arancinin ja muikunmäti-perunakakun kaltaisia pikkuannoksia. Lämpimän keittiön kategoriassa tiistaina Suomen joukkue luotti kuhaan, poroon ja omenaan.

”Chef’s Tablessa luotimme siihen, että meillä oli muihin joukkueisiin verrattuna paljon enemmän käsityötä. Emme käyttäneet joka raaka-aineen kanssa muottia, vaan teimme oikeasti käsityönä. Menu oli ehjä ja hyvä kokonaisuus. Suomalaisuus näkyi lautasella jokaisessa ruokalajissa ja kantavana ajatuksena oli, että hävikki on nolla; kaikki raaka-aineet käytetään niin pitkälle ’loppuun’ kuin mahdollista. Esimerkiksi alkuruuan kalat oli hyötykäytetty kokonaan, suomutkin päätyivät lautaselle”, Bergström tiivistää.

Keskiviikkona kategorioiden yhteenlasketut tuomaripisteet julkistettiin ja Suomen joukkue julistettiin voittajaksi.

”Meillä on tosi hyvä porukka. Joukkueen hyvä flow näkyi tuomareille asti, ja siitä tuli kiittävää palautetta. Kun kaikki joukkueessa auttavat toisiaan eikä kukaan suorita mitään yksilösuoritetta, niin sen aistii. Jos joukkuepeli ei olisi kunnossa eivätkä ihmiset tulisi keskenään toimeen, niin näissä kisoissa ei pärjäisi.”

Jenni Bergströmin (takarivissä vasemmalla) edessä joukkueenjohtaja Katja Tuomainen. KUVA Laura Moisio

Bergström tietää, mistä puhuu. Hänellä on vankan keittiökokemuksen lisäksi kisatuomarin koulutus, joka auttaa osaltaan kisasuorituksen valmistelussa ja harjoittelussa. Viiden vuoden ajan kokkimaajoukkuetta kilpailijana edustanut Bergström oli kokkiolympialaisissa nyt toiminnanjohtajana, sivussa keittiön sykkeestä.

”Me toimihenkilöt emme luonnollisesti saa mennä niin lähelle, että kuulisimme mitä keittiössä keskustellaan. Se näkyi kuitenkin kauas, että keittiötyöskentely oli alusta asti varmaa, säntillistä ja määrätietoista. Työskentely ei mennyt missään vaiheessa sekoiluksi, ja se on varmasti ollut yksi ratkaisevista tekijöistä tuomarien silmissä. Keittiö myös pidettiin koko ajan puhtaana ja kunnossa.”

Kultajoukkue lentää tänään takaisin Suomeen.

”Kokoonnumme illalla Helsingin Laajasaloon samaan paikkaan, jossa olemme aina treenanneet. Tänään varmaan vielä fiilistelemme ja puramme asiaa yhdessä. Kuorma-auto tuo tarvikkeet huomenna, ja puramme sen. Siitä jokainen lähtee sulattelemaan asiaa viikonlopuksi. Sitten alamme kasaamaan uutta joukkuetta.”

Jenni Bergström aloitti kokkimaajoukkueen toiminnanjohtajana lokakuussa. Voit lukea lisää Bergströmistä ja maajoukkueen olympiavalmisteluista tästä jutusta. Kokkiolympialaisista tarkemmin tässä jutussa.

Kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Katja Tuomainen on kisakonkari hänkin. Tässä vuoden 2022 artikkelissa on Katja Tuomaisen ajatuksia kilpailemisesta.

Vuoden 2024 kokkiolympialaiset olivat Suomelle täysosuma, sillä Compass Groupin suomalaisjoukkue voitti omassa Community Catering -sarjassaan olympiakultaa. Joukkueeseen kuuluu kymmenen keittiöalan ammattilaista, jotka arjessa työskentelevät Compass Groupin ravintoloissa ympäri Suomea.

LUE MYÖS: Se on siinä! Suomi voitti kultaa kokki­olympialaisissa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi