Olutravintolat

Helsingin Kallioon avautui kunnianhimoinen olutbaari, joka lienee pian jo toisen näköinen

Ravintolapäällikkö Will Torrey uskoo asiakaspalvelun voimaan. Henkilökunnan ei tarvitse tietää kaikkea jokaisesta oluesta, mutta ystävällinen ja huomioiva täytyy olla jokaista asiakasta kohtaan. KUVA Jaakko Sandqvist

Uudessa rakennuksessa kun ollaan, kaikessa on tuoreuden tuntua. Hakaniemen Lyyra-kortteliin viime viikon perjantaina avautunut Oluthuone Haka haluaa muotoutua kävijöidensä näköiseksi. Baaritiskiä kehystävän hyllyrivistön on tarkoitus vähitellen täyttyä asiakkaille ja henkilökunnalle tärkeistä esineistä.

”Silinteri ja kävelykeppi annettiin minulle muistoksi ravintolasta, jossa autoin markkinointihommissa. Soittokellon sain mukaani Sir Einosta Esplanadilta”, ravintolapäällikkö Will Torrey kertoo ensimmäisistä hyllyllä komeilevista esineistä.

”Veistos tuli designtoimisto Ihme Helsingiltä, joka suunnitteli baarin sisustuksen. Ylös nostetaan myös korkeamman profiilin väkeviä pulloja.”

Sisustuksessa on haettu modernin sikaribaarin tunnelmaa, Torrey kertoo. Hän pohtii vielä esiintymiskorokkeen sijoittelua ja muita yksityiskohtia.

”Tärkein asia on se, että ihmiset viihtyvät”, ravintoloitsija Amit Badwal iskostaa.

”Palautetta kuuntelemalla saamme selville, tuleeko asiakkaalle fiilis liian hienosta paikasta, johon pitää tulla puku päällä. Asiakaspalautteen avulla selviää myös, näkyvätkö oluet taululta riittävän selkeästi ja pitääkö hanoihin merkitä tuotteiden nimet.”

Hanahuoneille tyypillisesti juomalista on kytketty olutharrastajien suosimaan Untappd-sovellukseen, josta ajantasainen olutvalikoima nostetaan ruudulle baaritiskin päälle.

20 juomahanaa on aseteltu näyttävästi yhteen putkeen baaritiskillä.

”Se tuo suoraviivaisuutta. Yleensä ravintolassa näin pitkä hanarivi jaettaisiin kahteen osaan, mutta teetimme hanat mittatilauksena”, Badwal kertoo.

Badwalin ylpeys on kylmiö, jossa oluttankit säilytetään kolmen asteen lämpötilassa.

”Ensimmäiset viisi hanaa kulkevat vielä jäähdyttimen läpi. Olut siirtyy hanoihin vesikiertoisesti jäähdytettyjä putkia pitkin, ja juoma on tekemisissä lämpimän ilman kanssa vasta siinä vaiheessa, kun se lasketaan hanaan. Oluen myynti kylmänä on plussaa, ja säilyvyyden maksimointi on pääpointti.”

Oluthuone Hakan valikoiman voi tarkistaa joko Untappd-sovelluksesta tai ruudulta baarin seinältä. KUVA Jaakko Sandqvist
Hyllykkö baaritiskin takana odottaa vielä täyttymistään. Asiakkaiden ja henkilökunnan lisäksi hyllyihin voivat jättää esineistöä esimerkiksi baarissa esiintyvät artistit. Esineet saa takaisin itselleen pyytämällä, eli niistä ei tule Oluthuone Hakan omaisuutta. KUVA Jaakko Sandqvist
Will Torreyn esineistöä. Viskilasiin asetettu korkki on peräisin samppanjapullosta Hakan avajaispäivältä. KUVA Jaakko Sandqvist
Ikkunoista avautuu näkymä Ympyrätalon suuntaan. KUVA Jaakko Sandqvist

Oluthuone Haka muodostettiin kahdesta liiketilasta. Sisällä on 75 asiakaspaikkaa ja terassilla parikymmentä. Ensi vuonna parklet-terassin on määrä nostaa terassipaikat kuuteenkymmeneen. Salissa on DJ-laitteisto ja seinillä taidetta. Ohjelmassa on musiikkia ja näyttelyitä.

Ystävät ovat arvokkaita

Oluthuone Haka on Badwalin toinen ravintola. Idea jalostui hänen pyörittämässään Sports Bar Töölössä, jonka laajennettu olutvalikoima alkoi houkutella paikalle craft- eli käsityöläisoluen ystäviä.

”Ottelupäivinä baari on aivan täynnä, ja tunnelma on tosi intensiivinen. Oluen perässä saapuneet asiakkaat haluaisivat vain rentoutua, ja silloin he jäävät vähän paitsioon. Olutvalikoima on edelleen Töölön parhaita, konseptina vain on urheilubaari. Siksi tarvitsimme toisen paikan”, Badwal kertoo.

”Myös Hakassa näytetään isoina urheilu­päivinä ottelu­lähetyksiä. Kallion alueella ravintola All Star on oikeastaan ainoa paikka, jossa pelejä voi katsella isolta screeniltä.”

Oluthuone Hakan hanoista viidessä on Sinebrychoffin juomia Karhu-oluesta lonkeroon. Muissa hanoissa on kiinnostavampia tuotteita – ravintolapäällikkö Will Torreyn sanoin: mitä enemmän pienten panimoiden laatuolutta, sen parempi. Craft-siiderihana on suunnitteilla.

Amit Badwalilla on nyt kaksi ravintolaa. KUVA Jaakko Sandqvist

Arkisin Haka hamuaa afterwork-asiakkaita. Baari on auki maanantaista torstaihin yökahteen, perjantaista lauantaihin aamuneljään, sunnuntainakin kello yhteen yöllä. Tunnelmaa voi säädellä verhoilla ja värivaloilla.

”Emme ole klubi, vaan viihtymispaikka. Äänenvoimakkuuden täytyy olla sellainen, että asiakkaat voivat keskustella korottamatta ääntään”, Badwal sanoo.

”Ääni­suunnittelija on Töölö Sports Barin kanta-asiakkaita. Ravinto­loitsi­jalle kontaktit ovat tosi tärkeitä. Oluthuone Hakassa putki- ja ilmanvaihto­töistä lähtien kaikki on kavereiden tekemää, baaritiskin ja pöytien päälliset on tehty käsin. Päivät ovat pitkiä ja kun pitää tehdä äkillisiä liikkeitä, silloin ystävät ja perhe ovat kaikki kaikessa. Monet tuttavani ovat yrittäjiä, ja autamme vuoroin toisiamme yhteisellä matkalla. Se on täyttä rakkautta.”

Badwal omistaa Hakasta 90 prosenttia, loput kuuluu oluen maahantuontiin erikoistuneelle Imbibelle.

”Oli kiva ajatus perustaa Kallioon sopiva craft-olueen, rytmimusiikkiin ja taiteeseen perustuva paikka. Aamuneljän paikoissa on usein tosi huono olutvalikoima, mutta tänne voi tulla ilman pääsymaksua yölläkin nauttimaan hyvästä oluesta ja musiikista”, Imbibeä yhdessä toisen perustajan Mikko Fedotovin kanssa pyörittävä Johan Forsström taustoittaa.

Kallion seudulla vastaavia paikkoja ei liiaksi ole. Hakan esikuviin lukeutuva Helsingin­kadun Panema muuttui keväällä Gate H11:ksi, ja sen lisäksi Ravintola Hämeentie Sörnäisissä on yömyöhään auki. Molemmissa on tavallista ravintolaa laajempi craft-olutlista. Kurvin William K. sulkee ovensa viikonloppu­öisin kahdelta, samoin Olarin Panimo Vallilan Kone­pajalla.

Oluthuone Hakan ravintolapäällikkö, teksasilaislähtöinen Will Torrey toivoo, että kaupungin baari- ja yöelämä palautuu pian entiseen loistoonsa.

”Helsingissä baarit ovat nykyään turhan samasta muotista. Kun aloitin näissä töissä noin 20 vuotta sitten, Helsinki oli Suomen yöelämän ylivoimainen ykkönen. Nyt tuntuu, että Tampere on napannut kärkipaikan. Tuodaan valtikka takaisin Helsinkiin!”

Lue myös: 6 lippakioskia, joilla ruoan ja juoman ystävän kannattaa Helsingissä tänä kesänä käydä

Oluthuone Haka sijaitsee Hakaniemen metroaseman vieressä Toisella linjalla. KUVA Jaakko Sandqvist
Imbiben Johan Forsström omistaa yhtiökumppaninsa kanssa osuuden Oluthuone Hakasta. KUVA Jaakko Sandqvist
Hanoja on 20. KUVA Jaakko Sandqvist
Neipa-tyyliset ja muut sameankeltaiset oluet ovat olleet viime vuosina huudossa. KUVA Jaakko Sandqvist
Tankkikylmiö. KUVA Jaakko Sandqvist
Oluthuone Hakan äänisuunnittelun toteutti tapahtuma-alan konkari Jaska Erkinheimo. ”Nykyään teen pääasiassa ripustusta, välillä myös erikoistehosteita. 40 työvuoteen mahtuu paljon.” KUVA Jaakko Sandqvist

Korjaus 5.7.24 kello 16.40: Imbiben Johan Forsströmistä puhuttiin jutussa virheellisesti Mikko Fedotovina.

Lue myös: Helsinkiläisen olutbaarin kaksi yllättävää ongelmaa: ”Otan vanhanaikaiset keinot käyttöön”


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker