Pienpanimot

Muutto lisäsi liikevaihtoa, kertoo Etko Brewing – pienpanimo pysyy silti myös Helsingissä ja yhdisti nyt voimansa thairavintolan kanssa Hakaniemen kauppahallissa

Jan Grehnin johtama Etko Brewing yhdisti voimansa Thai Papaya -ravintolan kanssa Hakaniemen kauppahallissa. KUVA Mariaana Nelimarkka

Etko Brewing muutti Keravalle, mutta on läsnä Helsingissä paremmin kuin ennen.

Pienpanimo löi hynttyyt yhteen thaimaalaisravintolan kanssa, ja Hakaniemen kauppahallissa toimii nyt olutpuodin ja ravintolan yhdistelmä.

”Avasimme kesän alussa terassin Hakaniemen hallin yhteyteen. Koko ajan oli ajatuksena, että olutpuotimme tulee hallin sisälle, ja syksyn tullen aloin ajatella, että hallissa pitää olla ruokaa kaikille aisteille. Niinpä pyysin kumppaniksimme puotiin Thai Papayan”, Etko Brewingin toimitusjohtaja Jan Grehn kertoo Avecille.

Grehnin valinta ei osunut Thai Papayaan sattumalta.

”Olemme tehneet kymmenisen vuotta tapahtumayhteistyötä. Tikkurila-festivaalilla Thai Papaya oli menestynein ruokatoimija, ja lopulta he hoitivat myös artisti-VIPin. He ovat luotettava toimija, mutta samalla katu-uskottavia”, Tikkurila-festivaalin perustaja Grehn taustoittaa.

Grehn tiesi, että festarisuosikki etsi uutta kivijalkapaikkaa. Grehnin aavistelut osuivat oikeaan: lokakuun alkuun osuneen hiljaisen avauksen ensimmäisinä päivinä Thai Papaya kuhisi jo kanta-asiakkaista.

Thai Papayan yrittäjä Lennu Viherjuuri kertoo ylpeänä pöllineensä ravintolan listalle hittiannoksen bangkokilaisesta kioskista. Bib Gourmand -maininnan saaneeseen piskuiseen ruokapaikkaan Jeh O Chulaan jonotetaan syömään vastaavaa annosta.

Annos perustuu Mama-merkkisiin pussinuudeleihin, siitä nimi Mama Has Arrived. Viherjuuri on tuunannut tom yam -kastiketta ja rakentaa annoksen niin, että siinä on jättikatkarapua, possulihapullia ja munankeltuainen. Kun keltuaisen sotkee nuudeleiden sekaan, syntyy kermaisen herkullinen sotku.

Mama Has Arrived -annos on Thai Papayan vetonaula. KUVA Mariaana Nelimarkka

Lounaslistalla on muutama pysyvä ja pari viikoittain vaihtuvaa annosta.

Muutto nosti Etkon uuteen liitoon

Etko Brewing havitteli muutama vuosi sitten tiloja Vallilan Konepajalta. Train Factoryn tila ei kuitenkaan soveltunut panimokäyttöön, ja Etko siirsi toimintansa Herttoniemestä keväällä 2024 Klondyke-taloon Keravalle.

”Muutto Keravalle on tuonut meille pelkkää hyvää. Klondyken tilat ovat todella toimivat tuotannon kannalta, meillä on väljyyttä isompienkin tapahtumien järjestämiseen ja taproom on löydetty hyvin”, Grehn summaa.

Hän on havainnut, että vakioasiakkaat ovat löytäneet Keravalle ehkä vähän Herttoniemen-käyntejä harvemmin, mutta keskiostos on kasvanut selvästi. Taproomille tullaan niin fillarietäisyydeltä kuin junallakin – esimerkiksi ulkomaalaisille vieraille 25 minuutin junamatka ei ole aika eikä mikään.

”Turistien osuus on noussut dramaattisesti, monet tulevat fillarilla ja käypä meillä satunnaisia ohikulkijoita Lahdentieltäkin. Kaiken kaikkiaan liikevaihtomme on noussut 50 prosenttia Keravalle muuton jälkeen”, Grehn paljastaa.

Yksi kasvun osatekijä on yllättävän hyvin vetämään lähtenyt vienti, myyntimies Grehn kertoo. Hän on saanut avattua muutamassa kuukaudessa myynnin viiteen maahan, ja jo neljännes liikevaihdosta tulee viennistä.

”Kun kasvukäyrä on jatkuvasti ylöspäin, valaa se uskoa näinä haastavina aikoina. Hyvälle suomalaiselle oluelle on kysyntää maailmalla, ja muutenkin näyttää olleen patoutunutta kysyntää.”

Oma olut hallille

Etkon panimokaupan ja Thai Papayan yhteisellä tiskillä päähuomion varastaa ruoka. Sille on kuitenkin tarjolla ensiluokkaiset juomasuositukset.

”Tulisiin, mausteisiin makuihin sopivat rapsakat, kevyet oluet Etkon kevyemmästä päästä, mutta myös sisarpanimomme Factoryn NEIPA”, Grehn toteaa.

Tulossa on myös hallin oma olut.

Grehnillä on vahva usko siihen, että pientuottajia suosivilla hallin asiakkailla on silmää myös pienpanimo-oluille. Omalla kaupallaan Etko haluaa varmistaa, että oluita on saatavilla myös niille, joiden tie ei vie Keravalle asti.

”Kaikki eivät pääse Keravalle, joten meiltä saa hyvät pienpanimo-oluet, joiden saatavuus muuten on heikompi tällä alueella”, Grehn sanoo.

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Avec – avecmedia.fi (@avecmediafi) jakama julkaisu

Yllä: Thai Papayan Lennu Viherjuuri ja Etko Brewingin Jan Grehn kertovat yhteisestä uutuudesta. Seuraa Avecia Instagramissa!

Tiskillä oli lokakuun alussa Etkon ja Factoryn oluita. KUVA Mariaana Nelimarkka
Thai Papayan yrittäjä Lennu Viherjuuri pihisti ravintolansa listalle suosikkiannoksen bangkokilaisesta ruokakioskista. KUVA Mariaana Nelimarkka
Thai Papayan ja Etko Brewingin yhteisprojekti toimii Hakaniemen kauppahallissa, joka remontoitiin hiljattain kauttaaltaan. KUVA Mariaana Nelimarkka

Lue myös: Kaikkea voi grillata, sanoo Jouni Toivanen – Michelin-kokin keittiössä Jätkäsaaren uudessa ravintolassa ainekset lasketaan grammalleen

Lue myös: Passio-miesten röyheä uutuusravintola tarjoilee toisenlaista italialaista Helsingissä


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi