Tekoäly on kätevä työkalu suurten tietomassojen käsittelyyn. Ravintola-alalla tekoälyä hyödyntävät järjestelmät tarjoavat tukea suunnitteluun ja luomiseen.
Antellin Atso-tekoälysovellus kehitettiin avuksi ruokalistasuunnitteluun. Atso auttaa Antellin noin 60 henkilöstö- ja lounasravintolaa luomaan yksilöllisiä, monipuolisia ja vaihtelevia ruokalistoja ja tarjoamaan ympäristöystävällisempiä annoksia.
Tekoäly on Antellilla erityisesti tuotekehitystiimin työkalu. Se hyödyntää laajaa reseptitietokantaa ja ravintolakohtaista tietoa ruokien menekistä, suosikkiruoista ja erityisruokavalioista.
”Atsoon syötetään myös muita tietoja, kuten budjetti, allergeenit ja keskimääräinen annoskoko ravintolassa”, Antellin tuotekehitystiimin vetäjä Pauliina Lahtivuori kertoo.
Tekoäly rakentaa Antellin sadoista resepteistä yksilöllisen ruokalistan ravintoloiden päälliköille ja keittiömestareille.
”Ravintola vastaa aina siitä, että lopullinen ruokalista on asiakaskunnan näköinen. Ihmiset tekevät aina lopullisen päätöksen siitä, mitä tuodaan tarjolle”, Lahtivuori sanoo.
Ruokalistasuunnitteluun on aiemmin kulunut paljon aikaa, kun ruokalistoista vastaavat henkilöt ovat joutuneet käymään läpi laajaa reseptipankkia ja huomioimaan monia muuttujia. Kun tekoäly hoitaa pohjatyöt, ammattilaisten resursseja säästyy muuhun.
Kespron Reseptit-palvelu puolestaan vähentää annosten katelaskennan manuaalista työtä ravintoloissa. Tulevaisuudessa palvelun kerrotaan tarjoavan tekoälyä sparrausavuksi ruokalistojen suunnitteluun ja hävikin vähentämiseen.
Nykymuodossa palvelu kerää raaka-aineiden hintadatan ja muut tiedot ja laskee annosten katteet, ravintosisällöt ja allergeenit. Se auttaa raaka-aineiden määrien ja annosten hintojen määrittelyssä, mikä parantaa kannattavuutta.
”Näin pienetkin ravintolat saavat pääsyn oman toimintansa dataan. Se johtaa entistä parempiin liiketoimintapäätöksiin”, Kespron toiminnasta vastaava johtaja Mika Halmesmäki kertoo tiedotteessa.
Palvelu myös tallentaa reseptit ja valmistusohjeet, mikä helpottaa uusien työntekijöiden perehdyttämistä ja vähentää virheitä keittiössä.
Seuraava askel ravintoloiden tekoälytyökaluissa on kehittää niistä aidosti oppivia ja kehittyviä työkaluja, jolloin niistä saatu hyöty olisi entistä suurempi.
Tekoälyn hyötyjä
Tehokkuus
Tekoälytyökalut vähentävät manuaalista työtä ja vapauttavat aikaa muihin tehtäviin.
Vastuullisuus
Ilmastoystävälliset ruokalistat ja hävikin vähentäminen tukevat kestävää kehitystä.
Päätöksenteon laatu
Dataan perustuvat päätökset vähentävät virheitä ja parantavat toiminnan laatua.
Kannattavuus
Optimoidut katelaskelmat ja raaka-aineiden hallinta parantavat ravintoloiden taloudellista tulosta.
Työntekijöiden perehdytys
Reseptien ja valmistusohjeiden tallentaminen helpottaa uusien työntekijöiden kouluttamista.
Lue myös: Foodora otti tekoälyn luomat annoskuvat käyttöön Suomessa – tältä ne näyttävät