Lontoolaisen Dick Bradsellin kerrotaan yksin muuttaneen 1980-luvulla Lontoon ja sitä kautta koko maailman cocktailkulttuurin. Häntä ei ole syyttä kutsuttu lempinimillä London’s Godfather of Cocktails ja Cocktail Guru, sillä hän on kehittänyt enemmän moderneja klassikkococktaileja kuin kukaan muu baarimestari. Hänen luomuksiaan ovat Espresso Martinin lisäksi esimerkiksi The Bramble, Russian Spring Punch ja The Treacle. Kansainvälinen baarimestarijärjestö IBA on kelpuuttanut Bradsellin cocktaileista viralliselle listalleen Russian Spring Punchin ja Espresso Martinin.
Eri lähteiden mukaan Espresso Martini on kehitetty 1980- tai -90-luvulla, joko Pharmacyssa tai Fred’s Clubilla. Bradsell itse kertoi Kasia Olszkon haastattelussa kehittäneensä sen 1980-luvun lopussa Fred’s Clubilla. Hänelle tuli asiakkaaksi nuori, sittemmin kuuluisa malli, joka Bradsellin omien sanojen mukaan pyysi ”Can you make me a drink that’ll wake me up and then fuck me up?” (Toim. huom: suomennetaan tämä ronskinreipas heitto pehmennetysti muotoon ”Tekisitkö minulle juoman, joka herättää ja sitten ravistelee?”)
Bradsell kehitti hänelle drinkin, joka tunnetaan Espresso Martinin lisäksi nimillä Vodka Espresso on Ice ja Pharmaceutical Stimulant. Hänen mukaansa siihen aikaan vodka oli kaikkein trendikkäin alkoholi, joten oli luontevaa käyttää sitä perusalkoholina. Sen lisäksi alkuperäiseen ohjeeseen tuli espresson lisäksi sokerilientä ja kahta erilaista kahvilikööriä, Kahlúaa ja Tia Mariaa. Nykypäivänä juoman kaava vaikuttaa yksinkertaiselta, ja niinhän se onkin. Bradsellin filosofia näyttääkin olevan olennaiseen keskittyminen ja turhan karsiminen.
Eri tahot käyttävät tästä drinkistä vaihtelevasti nimiä The Pharmaceutical Stimulant, jolla se tuli tunnetuksi Bradsellin entisessä työpaikassa Pharmacyssa, Vodka Espresso on Ice, jolla sitä alun perin kutsuttiin sekä Espresso Martini, joka lienee sen tunnetuin nimi.
Tim Philips, arvostettu baarimestari ja bloggaaja, nosti tämän drinkin kärkeen vuonna 2010 blogissaan Top 5 Cocktails from 1980-2010. Espresso Martini on jo aikoja sitten alkanut elää omaa elämäänsä ja se on toiminut myös innoittajana monille erilaisille versioille, juuri kuten oikean klassikon kuuluukin. Tällaisesta twististä mainittakoon vaikkapa kööpenhaminalaisen Pluto-ravintolan listalla kesällä 2013 ollut Smokaccino-105, jossa käytettiin espresson lisäksi Johnny Walkerin Double Blackia, kaakaolikööriä ja hunajaa.
Julkaistu Shakerissa 27.8.2015.
Ohje | Espresso Martini
3 cl Vodkaa
1 cl Kahlúaa
1 cl sokerilientä
3 cl espressoa
Valmista espresso etukäteen ja viilennä se mahdollisimman kylmäksi. Mittaa ainekset shakeriin ja ravista voimakkaasti jäiden kanssa. Siivilöi viilennettyyn cocktaillasiin ja koristele kolmella kahvipavulla.
Voit myös käyttää vastatehtyä espressoa, mutta silloin jäiden tulisi olla pakastettuja, jotta ne kestäisivät cocktailin ravistuksen sitä täysin vetistämättä. Bradsell itse on käyttänyt Espresso Martinissa Wyborova Vodkaa,
mutta jos sitä ei ole saatavilla niin korvaa se jollain toisella laadukkaalla merkillä, kuten Absolut tai Finlandia.