Cocktailit

Barbie-cocktailista tuli Helsingissä hitti – täydellinen resepti vaikka Oscar-valvojaisiin

Mistä täydellinen drinkki Oscar-valvojaisiin tai niiden liepeille? Ehdoton valinta on tietysti Barbie-cocktail. Löydät reseptin tämän jutun lopusta. Oscar-palkinnot jaetaan maanantain vastaisena yönä 11. maaliskuuta kello 0.30 punaisen maton osuudella alkavassa gaalassa.

Suomessa elokuvien ja cocktailien edelläkävijä on helsinkiläinen Riviera, jolla on ollut noin 50-paikkaiset ravintola-elokuvateatterit Harjussa vuodesta 2016 ja Punavuoressa vuodesta 2022.

”Meillä kyseessä ei ole pelkkä elokuvanäytös vaan kokonaiselämys nautintoineen. Tähän liittyvät myös ruoka ja juoma”, sanoo Rivieran toimitusjohtaja Hanna Hynynen.

Barbie-cocktail
Barbie-cocktail oli Rivieran viime vuoden hitti, niitä myytiin lähes tuhat kappaletta. ”Juomassa oli myös käsin tehty koriste, joten askarreltavaa riitti sielläkin puolella”, kertoo Hanna Hynynen. KUVA Aleksi Saikkonen

Rivierojen suosituimpia juomia ovat punaviini, valkoviini ja kuohuviini. Hynysen mukaan moni ottaa ennen näytöstä cocktailin, mutta elokuvaa katsellaan viinilasin ja kenties juustolautasen kera. Riviera antaa myös elokuville omat juomasuositukset, joiden perään asiakkaat osaavat kysellä.

”Jos on tosi selkeästi leffalle sopiva juoma, jengi valitsee mieluusti sen. Sparkling: Samppanjan tarina -elokuvan joka näytöksessä myydään yhtä paljon samppanjaa kuin muuten kuukauden aikana.”

Espoolainen Kino Tapiola puolestaan on järjestänyt anniskelunäytöksiä vuodesta 2020. Suosituimpia juomia ovat punaviini, valkoviini ja piccolo-prosecco, ja cocktailpuolella kaupaksi käy erityisen hyvin Gin & Tonic, kertoo teatteripäällikkö Hannele Marjavaara.

”Talon oma GT on limoncellolla maustettu ja nimeltään Kinoncello GT. Juomien nimiä kannattaa miettiä hauskan kautta. Esimerkiksi elokuvien vuorosanalainit toimivat hyvin, ja myös leffojen nimistä saa väännettyä kaikkea hauskaa.”

Rivierojen drinkkilistat vaihtuvat noin kolmesti vuodessa. Päävastuussa on cocktail master Tiia Kopra, mutta juomat suunnitellaan koko tiimin kesken. Hynysen mukaan juomissa kaikki on itse tehtyä koristeista ja siirapeista lähtien, tästä esimerkkinä taannoisen Hytti nro 6 -elokuvadrinkin erikoisuus tilli-suolakurkkusiirappi.

Rivierassa tehdään teemacocktaileja elokuville, jotka inspiroivat rivieralaisia ja joista on luvassa paljon näytöksiä. Tiimi pohtii elokuvan tunnelmaa ja visuaalista maailmaa sekä elokuvassa esiintyviä hahmoja. Drinkit suunnitellaan ja nimetään näiden ideointisessioiden pohjalta.

Kuolleille lehdille tehtiin sininen teemacocktail, sillä leffassa on kohtaus, jossa Alma Pöysti ja ystävänsä juovat sinisiä cocktaileja. Kasarihenkinen juoma sopi hyvin Kaurismäen leikkisään vintage-maailmaan”, sanoo Hynynen.

Kino Tapiolassa kausidrinkkien suunnittelu lähtee siitä, että niiden pitäisi olla listalla ainakin puolen vuoden ajan. Esimerkiksi American Honey -elokuvan erikoisnäytökseen vuonna 2020 suunniteltu Tapiolan Honey osoittautui niin suosituksi, että se on listalla edelleen. Juomaan tulee Jack Daniel’s Tennessee Honey -viskiä, limemehua ja inkivääriolutta.

”Limen ja inkiväärioluen kombo tekee juomasta todella maistuvan. Juoma oli niin suosittu, että siitä oli pakko keksiä myös alkoholiton versio, joten korvasimme viskin teesiirapilla. Tämä itse asiassa sopisi hyvin myös Oscar-valvojaisten juomaksi, sillä American Honey -leffa sijoittuu Jenkkeihin”, sanoo Marjavaara.

Tapiolan Honey
Tapiolan Honey. KUVA Laura Reunanen

E.T.-elokuvan erikoisnäytökseen Kino Tapiola laati ET-GT:n, joka oli sininen ja koristeena ollut sitruunaviipale toi mieleen kuun elokuvan kuuluisasta polkupyöräkohtauksesta. Manaaja-elokuvan 40-vuotisjuhlanäytöksessä Kino Tapiola puolestaan tarjoili tummanpuhuvia drinkkejä, joissa lasin sisäpuolella valui ”verivana”.

”Kun järjestämme spessueventin, haluamme sinne jotain erikoista. Kulttileffajuttuja ei voi tehdä ilman kunnon konseptointia”, sanoo Marjavaara.

E.T. G-T
Kino Tapiolan E.T. G-T. KUVA Kino Tapiola

Juomat syntyvät henkilökunnan kesken suunnitellen, ja tähän Kino Tapiola sai loppuvuodesta lisäosaamista, kun tiimiin liittyi Teijo Rintoo, jolla on kokemusta myös baarimestarikisoista ja alan kouluttajan töistä.

”Moni työntekijöistä ollut pitkään talossa, joten porukka toimii orgaanisesti. Ilmapiiri on otollinen uusille ideoille”, Marjavaara sanoo.


Barbie

2 cl Finlandia Vodkaa

2 cl Passoaa

1,5 cl limemehua

2 cl karkkisiirappia (värikkäistä turkinpippureista)

1 cl persikkapyreetä (pêche blanche)

Pidennykseksi Fever Tree Pink Grapefruitia

Valmistustapa Rakentaminen

Lasi Collins

Koriste Vaahtokarkki, syötävä glitter

Mittaa kaikki raaka-aineet collins-lasiin jäiden sekaan. Anna juomalle kevyt spoon shake. Koristele vaahtokarkeilla ja glitterillä.

Resepti Tiia Kopra / Riviera

LUE MYÖS: Cocktail, joka maistuu sourcream & onion -sipsille – näin tehdään baarimestari Sampsa Tukian suosikkidrinkki


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker