Henkilöstöravintolayhtiö Antell ja tekoälylaboratorio Silo Al rakensivat yhteistyössä työkalun, jossa tekoäly laatii ravintoloiden ruokalistat parissa minuutissa. Tekoälysovellus osaa huomioida esimerkiksi asiakaskunnan mieltymykset ja ruokailijamäärien vaihtelut.
Ruokalista optimoidaan ravintolapäällikön antamien vaatimusten perusteella. Järjestelmä tekee ehdotuksen ruokalistasta, reunaehtoina vaikkapa erilaiset ruokavaliomääritykset tai kauden juhlaruoat.
”Tekoälyn saatavilla on Antellin koko reseptiikka. Tekoäly kykenee lyhyessä ajassa antamaan käyttäjälle vaihtelevan ja sesonkiin sopivan ruokalistaehdotuksen, jossa on huomioitu juuri kyseisen ravintolan asiakaskunnan mieltymykset, Antellin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Nina Taipaleenmäki sanoo Avecille.
Tekoälysovellus nikkaroi ruokalistaehdotuksen parissa minuutissa, kun ihmiseltä saattaisi kulua hommaan useita tunteja. Listaa ei ole pakko ottaa käyttöön sellaisenaan, vaan ravintolapäällikkö voi muokata tekoälyn ehdottamia vaihtoehtoja vapaasti.
Kokin ammatillisen ylpeyden ja intohimon säilymisen puolesta ei ole syytä pelätä.
”Kone palvelee ihmistä eli se on apulainen, joka tekee pohjatyön. Ihminen tekee luovat ratkaisut, niitä ei voi tekoälyllä korvata”, Taipaleenmäki vahvistaa.
Dataan perustuva, asiakkaiden mieltymykset huomioiva ruokalistan optimointi ja tekoälyn arvioima ruoan kokonaismenekki auttavat myös pienentämään ruokahävikkiä.
LUE MYÖS: Esittelyssä oppiva olut – tekoäly ja koneoppiminen apuna
Tekoäly luo ennakkoluulottomasti uusia makuyhdistelmiä
Antell on yli 140-vuotias perheyritys.
”Keväällä 2020 koronan kiristäessä otettaan ravintola-alalla pohdimme uusia tapoja tehostaa toimintaamme. Uuden tekeminen, ennakkoluulottomuus ja avoimuus antoivat lisäpontta sen tutkimiselle, kuinka tekoälyä voitaisiin tuoda meidän toimialallemme”, kertoo Taipaleenmäki.
Nyt ollaan helmikuussa 2022, ja Antellin kahdeksassa ravintolassa on jo saatu maistella algoritmien ehdottamien ruokalistojen annoksia. Meneillään on pilottivaihe, ja palaute on ollut hyvää.
Ravintolapäälliköt ovat erityisesti kiitelleet tekoälyn luomia monipuolisia listoja. Asiakkaille järjestelmän hyöty on ruokalistojen vaihtelevuudessa. Iloinen yllätys Taipaleenmäen mukaan on se, kuinka on voitu yhdistää ennakkoluulottomasti eri makuja, joita ei ihminen välttämättä olisi ajatellut listaa luodessaan.
”Tekoäly auttaa toiminnan päivittäisessä suunnittelussa ja vähentää esimerkiksi hävikkiä. Isommassa kuvassa merkittävin hyöty onkin se, että ravintolamme pystyvät tuottamaan palveluita entistä ympäristöystävällisemmin”, Taipaleenmäki sanoo.
”Kun ruokalistojen laadinnan voi jättää tekoälytyökalun harteille, voi ravintolapäällikkö käyttää enemmän aikaa asiakastyöhön, yhteen Antellin vahvoista perinteistä.”
LUE MYÖS: Tekoäly ja cocktail – Jussi Viljala ja Matti Tedre toteuttivat ”pelottavan” yhdistelmän