Julkaistu Shakerissa 27.6.2016
Viime kesänä aloitin Keminmaalla pienimuotoisen kuusenkerkkäprojektin, kun anoppini sattui ohimennen mainitsemaan näistä luonnon vitamiinipommeista. Innostuin tästä saman tien ja muutama googletus sekä tusinan verran keitettyjä lasipurkkeja myöhemmin olinkin jo anoppilan takapihalla keräilemässä näitä vihreitä pehmoisia kerkkiä kipot ja kupot täyteen.
Samalla sulloin kaappien perukoilta löydetyn vodkapullon täyteen kerkillä, ja annoin lopulta maustua peräti 11 kuukauden verran – pullotus tapahtui tämän vuoden toukokuussa. Loput purkit täyttyivät mahtavan makuisella siirapilla ja nyt, joitakin viikkoja sitten aloin miettimään, pystyisikö tätä herkkua implementoimaan myös cocktaileissa.
Mistä oikein on kyse? Kuusenkerkät ovat siis kuusesta (Picea abies) saatavia nuoria versoja, jotka ilmaantuvat kuusiin touko-kesäkuun aikana. Ne ovat kauniin vihreitä, taipuisia ja niitä voi syödä joko sellaisenaan tai mausteena erilaisissa ruoissa. Yleisin tapa käyttää kerkkiä on joko siirapin teossa tai uuttamalla erilaisissa juomissa, tässä tapauksessa vodkassa. Jutun lopusta löydät helpot ja erittäin toimivat reseptit molempien tekoon! Muistathan, koska kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaaditaan niiden keräämiseen aina maanomistajan lupa.
Kuusenkerkkiä lääkeaineena/ruoanlaitossa on käytetty kautta aikain, eikä idea sinällään ole mitenkään uusi. Ne sisältävät kosolti A- ja C-vitamiineja kuin myös paljon antioksidantteja. Kuohuvaa kerkkäjuomaa voi löytää hyvinvarustelluista kaupoista lähestulkoon ympäri vuoden sekä kerkkäsiirappia esimerkiksi luontaistuotekaupoista.
Olen myös lukenut, kuinka niistä voi tehdä yskänlääkettä tai vaikkapa snapsia kesän (rapu)juhliin, mutta miksi jäädä siihen? Eikö tässä olisi oivallinen idea ja markkinarako cocktailbaareille lähteä tekemään jotakin aivan uutta tuleville kesille? Missä viimeksi olet maistanut kuusenkerkkävodkaa tai siitä loihdittuja drinkkejä? Koska kausi on suhteellisen nopeasti ohitse kerkkien keräämisellä (etelässä touko-kesäkuun vaihde ja pohjoisemmassa hieman myöhemmin), pienellä valmistautumisella saa seuraavalle kesälle huikeat potentiaalit ja mikä parasta, uniikin tuotteen omaan hyllyynsä!
Kuusenkerkkävodka on myös mitä monikäyttöisin tuote: sourit, collinsit, suomalaisten suosikki ”Kossuvissy” pihkaisella twistillä tai sellaisenaan viilennettynä toimii kuin nenä päähän. Oma batch#2015 oli kypsynyt siis 11 kuukautta, persikkaisen värinen ja maistui kirpsakalle sekäpihkaisen makealle mukavalla potkulla. Voin todellakin sanoa, että tämähän meni todella hyvin!
Tänä(kin) kesänä täytin jo uuden (nyt isomman) pullon koska tällaista tilaisuutta en voinut jättää käyttämättä. Jos omalta osaltanne kerkkäkausi on mennyt (valitettavasti) ohitse, ottakaa tämä juttu talteen ja merkitkää kalentereihinne tulevan vuoden kevät! Näillä korteilla ei voi kuin voittaa! Ohessa ohjeita yleisimpiin kerkkäpohjaisiin tuotteisiin.
Hyväksi todettu kuusenkerkkäsiirappi by T. Sankala
2 L kuusenkerkkiä
2 L kylmää vettä
1 L sokeria
(1.5 tl vaniljasokeria)
Liota kerkkiä isossa kattilassa yön (~10h) yli kylmässä vedessä. Keitä kerkkiä miedolla lämmöllä noin tunti, sammuta levy ja anna kerkkien vielä muhia toinen tunti vedessään. Siivilöi kerkät pois, lisää sokeri(t) ja keittele jälleen toisinaan sekoittaen noin tunti – puolitoista, kunnes koostumus on punertava ja siirappimainen. Purkita steriileihin purkkeihin (piltti/lasisäilykepurkit ovat mitä parhaimpia tähän) ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siirappi kovettuu vielä hieman jäähtyessään. Valmis siirappi säilyy kuukausia ja helposti seuraavan talven yli. Käyttö: Pannukakut, jäätelö tai osana drinkkiä johon tulee makeutus sokerista.
Kossucollins
4 cl Koskenkorva viina
2 cl kuusenkerkkäsiirappia
2 cl sitruunamehua
suomalaisia marjoja/yrttejä
vichyä (soodaa)
Ravista kolme ensimmäistä raaka-ainetta jäillä, tuplasiivilöi collins–lasiin, toppaa kuplivalla ja koristele kotimaisilla marjoilla ja/tai yrteillä.
K.O.F. (Kuusenkerkkä Old Fashioned)
5 cl bourbonia
1,5 cl kuusenkerkkäsiirappia
2 ds Angostura bitters
1 ds appelsiinibitters
Pitkä hämmennys jäissä ja siivilöinti OF–lasiin, jossa iso jääpala. Koristele appelsiinitwistillä ja nauti pihkaisesta klassikkodrinkistä.
Kuusenkerkkävodka (viina)
Nappaa Koskenkorva-pullo (tai keskihintainen vodkapullo), kaada puolisen desiä siitä pois ja tunge se täyteen ”vain parhaimmilla, käsin poimituilla” kuusenkerkillä. Anna maustua pimeässä ja kuivassa (sen voi esimerkiksi unohtaa viinakaapin perukoille) vähintään puoli vuotta; suosittelen vähintään vuoden. Halutessaan pulloa voi käännellä/ravistella kerran per pari kuukaudessa, jos muistaa. Kun tuote on maustunut tarpeeksi, siivilöi kauniiseen ja steriiliin pulloon.