Kirjoittaja Helen Sildna on kansainvälisen musiikki- ja kaupunkikulttuurifestivaalin Tallinn Music Weekin ja Station Narva -kaupunkifestivaalin perustaja. Hän on myös Viron musiikin edistämiskeskus Music Estonian perustaja ja hallituksen jäsen.
Olen toiminut Virossa yli 20 vuotta musiikin, tapahtumien ja kulttuurin alalla enkä ole koskaan kokenut mitään vastaavaa kuin nyt viimeisen kolmen vuoden aikana. Pandemia ja sota Ukrainassa ovat muokanneet sitä, miten näemme normaalin. Muutoksesta on tullut vakio.
Sanavarastoon on tullut jopa uusi sana ”permacrisis” (permanent crisis). Uutta normaalia kuvaa nyt ”pysyvä kriisi”.
Ilmastokriisin, inflaation ja sodan monimutkaisten vaikutusten myötä meille on alkanut valjeta, että tätä uutta normaalia voidaan hallita vain päivittämällä tapojamme toimia. Meidän on opittava suunnistamaan uudelleen ja uusilla ehdoilla.
Ensiksi tarvitsemme jotain, josta pitää kiinni. Oikeita ihmisiä. Heidät näemme, kun vain katsomme ympärillemme: perhe, ystävät, tiimi, työyhteisö ja yhteistyökumppanit.
On tärkeitä verkostoja, tukirakenteita ja alamme ekosysteemi.
On myös tärkeää muistaa, että jotkut näistä verkostoista tarvitsevat nyt erityisesti rohkaisua ja tukea. Seuraava suuri investointimme tapahtuma-alalla on oltava ihmisten hyvinvointi.
Seuraava suuri mahdollisuutemme ovat taas naapurimme ja siteiden vahvistaminen heihin. Kun ympäristöstämme on tullut arvaamaton, pyrimme lisäämään turvallisuutta ja tiivistämään välejä luotettaviin naapureihin. Me pohjoisessa olemme hyviä tässä.
Olen aina ajatellut, että suomalaiset ja virolaiset ovat mahtava tiimi. Meillä on syvälle juurtunutta kielellistä ja kulttuurista yhteyttä. Historia ja rautaesirippu ovat joskus erottaneet meitä, mutta nyt uskon, että olemme valmiita ammentamaan yhteisistä juuristamme sekä monipuolisista kokemuksistamme. Voimme muuttaa yhteistyömme supervoimaksi ja tulevaisuudeksi, jota luomme yhdessä.
Nyt on aika ottaa keinot käyttöön. Kehitetään yhteispeliä ja inspiroidaan maailmaa yhdessä. Luodaan tarina siitä, kuinka suomalaiset ja virolaiset yhdistivät voimansa ja tulivat maailman parhaiksi investoimaan inhimilliseen pääomaan ja luovaan yhteistyöhön.
Kun yhdistämme kokemuksemme, taitomme, tiimityön ja unelmamme, tulemme maailman parhaaksi.
LUE MYÖS: Kulttuurikattila kiehuu – Tallinnan tapahtumatilat tarjoavat huimaa arkkitehtuuria