Kahvilat

Espanjalainen kahvila yhdistää kaksi eri konseptia – suosio yllätti omistajankin

Toukokuussa avattu kahvila-viinibaari Cafelito sijaitsee osoitteessa Hämeentie 26. Kuvassa työntekijät Karina (vas.) ja Silvia. KUVA Sara Akinci

Arkipäivänä aamuyhdeksältä kahvila-viinibaari Cafeliton sisätilan kaikki pöydät ovat täynnä asiakkaita. Osa on tullut paikalle yksin, osa porukalla.

– Olemme auki koko päivän, mutta aamiainen on ollut meillä kaikista suosituin. Se on yllättänyt meidät, omistaja Luis Mariño sanoo Helsingin Uutisille.

Aiempaa historiaa Harjutorilta

Toukokuussa avattu Cafelito ei ole varsinaisesti uusi kahvila, sillä se on toiminut Harjutorilla ensimmäisen kerran jo seitsemän vuotta sitten.

Rosa Iskalachi kuvailee kahvilahetken olevan kuin budjettimatkailua, sillä olo on kuin ulkomailla. KUVA Sara Akinci

Tuolloinen Cafelito muuttui vähitellen viineihin keskittyväksi Vinolitoksi Vaasankadulla, ja nyt uudessa liiketilassa Hämeentiellä on yhdistetty nämä kaksi konseptia. Kahvila etsi uutta liiketilaa muun muassa siksi, että edellisen liiketilan vuokra nousi reilusti.

– Kun tämä löytyi, niin en olisi ikinä voinut uskoa, että täällä alkaa käydä näin paljon ihmisiä. Kiireen vuoksi emme ole vieläkään saaneet ruokalistaa verkkosivuillemme. Terassimmekin on oikeasti laajempi, mutta emme ole ehtineet rakentaa sitä kokonaan, Mariño kertoo.

Omistaja Luis Mariño palvelee Rosa Iskalachia. KUVA Sara Akinci

Nykyinen terassi sijaitsee Hämeentien puolella. Cafeliton terassialue jatkuu kuitenkin myös Kaikukujan puolelle. Sen puolen terassi on tarkoitus ottaa käyttöön ensi kesänä.

– Olen erittäin tyytyväinen sijaintiimme. Etsimme uutta liiketilaa pitkään. Hämeentien tietyöt ovat takana päin, ja tämä kohta on hyvin aurinkoinen. Ihmisiä kulkee ohi todella paljon, Mariño sanoo.

Espanjalaisella aamiaisella ei kilpailijoita

Cafelito ei tarjoa mitä vain aamiaista, vaan tyypillistä espanjalaista aamiaisleipää pan con tomatea. Kahvila valmistaa itse leipätaikinan, joka lepää kaksi vuorokautta. Taikinasta muotoillaan sämpylät, ja paistamisen jälkeen leivänpuolikkaille sivellään tomaatista, oliiviöljystä ja valkosipulista tehtyä levitettä.

– Pan con tomaten päällä voi syödä oikeastaan mitä vain – kasviksia, juustoa, leikkeleitä. Asiakkaiden suosikki on ollut leipävaihtoehto, johon tulee avokadoa, Mariño kertoo.

Omistaja Luis Mariño on muuttanut Espanjasta Suomeen noin 18 vuotta sitten. Hänen käsittääkseen muissa kahviloissa ei ole espanjalaista aamiaista saatavilla.

Cafeliton aamiaisvaihtoehtoihin kuuluvat muun muassa jogurtti ja granola, espanjalainen tomaattileipä ja leipomotuotteet. KUVA Sara Akinci

Terassilla aamiaista syövä Rosa Iskalachi on valinnut tiskiltä palan espanjalaista mantelikakkua, jonka hän tunnustaa suosikikseen.

– Pidän tämän paikan tunnelmasta todella paljon. Työskentelen viereisessä rakennuksessa, ja puhumme usein kollegoideni kanssa siitä, että täällä kahvilassa tuntuu kuin ei olisi Suomessa ollenkaan, vaan jossain ulkomailla. Tuotteet ovat yksinkertaisia, mutta todella laadukkaita. Tuntuu kuin ne olisi rakkaudella tehty, Iskalachi sanoo.

Iskalachi on testannut myös paikan lounaan.

– Tästä on tullut minulle semmoinen ”omaa aikaa” -paikka. Meidän tiimissä muutkin tulevat tänne ottamaan aikaa itselleen ja nautiskelemaan hyvästä kahvista. Tämän paikan mantelicroissantit ovat myös kova juttu, Iskalachi kehuu.

Iskalachin mielestä Cafelito tuo Helsinkiin keskieurooppalaista kulttuuria, jossa arkena voi käydä juomassa lasin viiniä. Kello viiden jälkeen paikassa tarjoillaankin viiniä ja tapaksia.

Baskimaan juustokakku on harvinaisuus Helsingin kahviloissa. Tiskin takana on työntekijä Silvia. KUVA Sara Akinci
Cafeliton terassi on Hämeentien puolella, mutta ensi kesänä sitä on tarkoitus laajentaa myös kulman taakse Kaikukujalle. KUVA Sara Akinci

Omistaja Mariño pitää suomalaisia helppoina asiakkaina espanjalaisiin verrattuna.

– Espanjalaiset ovat ruuan suhteen tarkempia ja välillä turhankin nirsoja. Suomalaiset ovat unelma-asiakkaita. He tulevat, syövät ja lähtevät, Mariño kuvaa.

Listalla tuttuja ja harvinaisempia herkkuja

Avokadotoast on tuttu lähes jokaisen aamiaispaikan listalta. Cafelitossa pan con tomaten voi valita myös kananmunalla ja hummuksella tai kypsytetyn juuston, pähkinöiden ja hillon yhdistelmällä. Aamiaista voi täydentää jogurtilla ja granolalla, appelsiinituoremehulla ja kuumilla juomilla.

Tiskillä on tarjolla myös tuoreita leipomotuotteita, joista hieman harvinaisempaa herkkua on Baskimaan juustokakku. Pohjois-Espanjassa Ranskan rajalla sijaitseva Baskimaa tunnetaan juustokakusta, joka on pinnaltaan hyvin paahtunut eikä siinä ole juustokakuille tyypillistä pohjaa.

Lähistöllä asuva Netta Kekkonen arvostaa erityisruokavalioiden huomioimista Cafeliton aamiaisvalikoimassa.

– Minulla on gluteeniton ruokavalio ja minun kaltaisillenikin löytyy täältä hyvin syötävää. Leivän saa gluteenittomana. Juustokakkuakin olen maistanut ja se on aivan sairaan hyvää, Kekkonen kehuu.

Hänen suunnitelmissaan on seuraavaksi testata paikkaa ilta-aikaan.

Netta Kekkonen arvostaa sitä, että kahvilassa on huomioitu erikoisruokavaliot. Sara Akinci


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi