Näin luot ravintolaasi myyvän ja monipuolisen ginivalikoiman

Gini on yksi suomalaisten lempitisleistä, kun puhutaan cocktaileista. Vaikka Gin & Tonicissa on vain kaksi perusraaka-ainetta, niitä vaihtelemalla saadaan aikaan mitä erilaisempia makuja. Kysyimme baarimestareilta, miten kootaan myyvä ja monipuolinen ginivalikoima.

Yllä: Jos upotus ei toimi, katso video Youtubesta. Lue myös: Miten Gin & Tonic tehdään? Näillä ohjeilla vältät vetisyyden

Alkuperä kiinnostaa

Ginissä myy maun lisäksi alkuperä, maa tai alue, mistä gini on, kertoo vaasalaisen Pocket & Winen baarimestari Heli Lehtomäki.

”Paikalliset ovat kiinnostuneita uusista gineistä, ja ulkopaikkakuntalaisia kiinnostaa alueen paikallisuus. Valikoimassa täytyy miettiä laajaa asiakaskuntaa.”

Erikoisuudet kiehtovat myös gineissä, vaikka ne pääsääntöisesti juodaan tonicin kanssa. Lehtomäellä on tarjota gineihin perehtyneille muun muassa japanilaista giniä ja Valamon teeginiä.

”Toki perinteisiä ginejä juodaan eniten, mutta itse haluan yllättää asiakkaita. Siksi kierrätän ginivalikoimaa säännöllisesti, että aina löytyisi jotain uutta.”

Vinkki! Kun rakennat ginivalikoimaa, mieti montako tarvitset.

  • Perusgini
  • Kotimainen tuote
  • Premium-gini
  • Jotain erikoista, vaikka pinkki gini tai tynnyrikypsytetty gini
  • Gini jostain erikoisemmasta maasta
Heli Lehtomäki
Erikoisuudet kiehtovat myös gineissä, tietää Heli Lehtomäki. KUVA Heli Lehtomäen arkisto

Cocktaileihin sopivat ginit

Giniä harvoin juodaan raakana, joten ravintoloiden ginivalikoimat muodostuvat usein sen mukaan, millainen cocktaillista ravintolassa on.

Pocket & Winessa menee paljon Gin Souria ja Dry Martinia, mutta kertoo Lehtomäki tehneensä myös Tom Collinsiakin.

”Näissä gini täytyy miettiä cocktailin osana, joten juomiin saadaan modernia vivahdetta käyttämällä vaikka pink giniä tai sellaista, jossa maut ovat vaikka villiyrttisiä tai lämpimän mausteisia.”

Gin & Tonicista on moneksi. Ginejä löytyy joka lähtöön ja toniceissakin on eroja. KUVA Laura Hujanen

Turkulaisen Korttelibaari Arvon valikoimassa on noin 40 erilaista giniä, joiden joukossa on myös harvinaisuuksia.

”Saatan hankkia ginejä sen mukaan, saako niitä muualta. Usein sitä arvostetaan, että giniä on vain meillä”, sanoo ravintoloitsija Tommi Avola.

Ginivalikoimaan vaikuttaa myös erilaisten tonicien saatavuus.

”Pyrimme etsimään myös vähän erikoisempia tonic-juomia. Niitä on hauska yhdistää erilaisten ginien kanssa, jolloin lopputulos on hyvin erilainen kuin perinteinen GT.”

Vinkki! Mieti aina, mihin giniä käytät – onko se GT vai muu cocktail?

Tommi Avola
Tommi Avola tuo GT-valikoimaan vaihtelua erikoisemmilla toniceilla. KUVA Kortteliravintola Arvo

Trendistä vakiotuotteeksi

Sekä Lehtomäki että Avola katsovat, että suurin ginibuumi on ohi, mutta samalla erilaiset ginit ovat vakiintuneet osaksi ravintoloiden valikoimaa.

”Ihmiset osaavat kysyä erilaisia ginejä ja arvostavat valikoimaa”, kertoo Avola.

Trendejäkin ginissä silti on. Lehtomäen mukaan uutta ovat nyt vaikka bändien tai artistien omat ginit.

”Meilläkin on nyt Nightwish-giniä, joka kauniin pullonsa ja mielenkiintoisen tarinansa takia onkin kiinnostanut asiakkaita.”

Uusin trendi gineissä ovat tynnyrikypsytetyt ginit, joissa katajanmarjan aromikkuuteen yhdistyy tammitynnyrin vanilja ja toffeemaisuus. Nämä ovat toki erikoisuuksia, mutta niistä saa myös täysin uudenlaisia cocktaileja.

Vinkki! Mieti, miten tarinallistat ginin maun, taustan tai alkuperämaan tarjoilussa ja asiakaspalvelussa.

Gini sopii monien cocktailien pohjaksi. KUVA Adobe Stock

Lue myös: Helsingin ytimeen avautuu ginitislaamo

Lue myös: Gini myy! Ginirakastaja Hanna Karlson paljastaa kikkansa myyntiin ja parhaat makuparit eri ginityyleille