Finlandia-talo avautuu lauantaina kolmen vuoden peruskorjauksen jälkeen. Rakennus on remontoitu kauttaaltaan, ja sinne on lisätty uusia palveluita ravintolasta viinikahvilaan ja näköalaterassiin. Uutta ovat myös majoituspalvelut.
Perusparannus toteutettiin 136,5 miljoonan euron enimmäishinnan puitteissa. Remontissa muun muassa kunnostettiin kalusteita, ovia ja ikkunoita. Energiatehokkuutta ja esteettömyyttä parannettiin. Julkisivun marmorit vaihdettiin.
Arkkitehti Alvar Aallon pääteoksiin lukeutuva Finlandia-talo on suojelukohde, ja useimmat tilat näyttävät siksi remontinkin jälkeen samoilta kuin ennen.
Iso uudistus liittyy strategiaan. Uudistettu Finlandia-talo haluaa tarjota entistä enemmän nähtävää ja koettavaa ihmisille tapahtumien ulkopuolella.
Talon tavoitteena on tuplata vuosittainen kävijämäärä viime vuosien 200 000:sta asiakkaasta 400 000:een.
Finlandia-talon tarinassa alkaa uusi aikakausi, toimitusjohtaja Johanna Tolonen muotoilee tiedotteessa.
”Historiamme on ollut kiistattoman hieno ja menestyksekäs, mutta modernit ajat edellyttävät uusia ajattelutapoja ja toimintamalleja”, Tolonen sanoo.
”Perusparannusvuosien aikana olemme tehneet rohkeaa ja määrätietoista innovointi- ja konseptointityötä tarjontamme eteen, jotta voisimme palvella sekä asiakkaitamme että Helsingin keskusta-aluetta entistäkin paremmin. Lauantaina aukeava Finlandia-talo on kokonaan uudenlainen, elämyksellisyyteen nojaava tapahtumakeskus, jossa kaikki pääsevät kokemaan jotain uutta ja jonka ovet ovat auki kaikille.”
Ravintola ja viinikahvila
Finlandia Bistroksi nimettyä talon ensimmäistä à la carte -ravintolaa luotsaavat keittiöpäällikkö Mikko Puuronen, keittiömestari Juho Lindström ja ravintolapäällikkö Mirva Heino.
Perjantaina 17. tammikuuta avautuvassa Finlandia Bistrossa on 80 asiakaspaikkaa, joista illallisvieraiden osuus on 64, loungeryhmien 11 ja baaritiskin 5.
Ruokalistalla painotetaan sesonkiajattelua ja vastuullisuutta, keittiöpäällikkö Mikko Puuronen sanoo.
“Suomalaiset maut, ruoat ja raaka-aineet ovat tekemisemme keskiössä, mutta inspiroidumme sekä yhteispohjoismaalaisesta että Italian, Ranskan ja Espanjan keittiöistä. Aivan kuten Alvar Aaltokin inspiroitui Italiasta! Meille kaikki suomalainen ruoka on lähiruokaa ja tahdomme olla osaltamme vahvistamassa suomalaista ruoka-, ravintola- ja palvelukulttuuria”, Puuronen kertoo.
Uusi viinikahvila Finlandia Cafe & Wine tarjoilee sesongin mukaan vaihtuvia laadukkaita kahvilatuotteita. Töölönlahden suuntaan avautuu näköalaterassi.
Keittiöpäällikkö Mikko Puurosen ja kahvilapäällikkö Riikka Kannisen johtamassa kahvilassa on tarjolla suolaisia ja makeita leivonnaisia, lämpimiä annoksia ja salaatteja sekä viinejä ja virvokkeita.
Kahvila palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–18 ja lauantaisin 11–18, ja konserttipäivinä vähintään konsertin alkuun asti.
Sisällä on sata asiakaspaikkaa ja lisäksi kesällä sata paikkaa terassilla. Terassille on pääsy ympäri vuoden.
Kahvilan yhteyteen aukeaa suomalaiseen muotoiluun erikoistunut design-kauppa, joka palvelee maanantaista lauantaihin kahvilan aukioloaikojen mukaisesti.
Kaksi majoitushuoneistoa
Uusitussa Finlandia-talossa voi myös yöpyä. Talon työntekijöiden käyttöön alkujaan suunnitellut kaksi asuntoa on muutettu varattaviksi majoitushuoneistoiksi.
Huoneistoista suurempi on 57 neliömetrin kokoinen ja pienempi 45-neliöinen.
Huoneistot on entisöity ilmentämään funkistyylin estetiikkaa ja suomalaisen kodin tunnelmaa. Sisustuksessa on kunnioitettu Alvar Aallon tyyliä.
Kalusteissa on sekä moderneja klassikoita että talon alkuperäiskalusteita.
Molempiin huoneistoihin on erillinen kulku Hesperianpuistoa vastapäätä.
Tapahtuma- ja kongressipalvelut ovat edelleen Finlandia-talon toiminnan ydin. Erilaisia kokoustiloja on lähes kaksikymmentä.
Finlandia-sali, Piazza ja muut tapahtumatilat on kunnostettu huonekaluineen. Uudessa showroomissa voi järjestää esimerkiksi tuotteiden lanseeraustilaisuuksia tai pop up -näyttelyitä.
Finlandia-talossa järjestetään läpi vuoden erilaisia yleisötapahtumia balettinäytöksistä hevikeikkoihin. Avausviikonloppuna järjestetään kaksi Strauss-konserttia.
Kesälle on suunnitteilla Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin 50-vuotisjuhla Suomen toimiessa puheenjohtajamaana.
Finlandia-taloon aukeaa kesäkuussa 2025 pysyvä näyttely Finlandia Experience, joka kertoo suomalaisuudesta sekä Alvar, Aino ja Elissa Aallon elämäntyöstä ja heidän luovuutensa lähteistä.
Näyttely tulee jakautumaan viiteen erilaiseen elämykselliseen tilaan.
“Näyttely pohjautuu vahvasti elämyksellisyyteen. Finlandia-talo ei ole museo, vaan elävä tapahtumatalo. Siksi myös näyttely kertoo elävästi tarinaa ihmisistä, talosta ja maailmasta sen ympärillä”, kertoo Finlandia Experiencen projektipäällikkö Annikka Alanko.
1300 neliömetrin näyttelytila on palvellut aikaisemmin muun muassa sinfoniaorkestereiden harjoitustilana.
Finlandia-talossa järjestetään avoimien ovien päivä lauantaina 25. tammikuuta.
Väistötilana remontin ajan palvellut Pikku-Finlandia saa toimia jatkoajalla vielä tämän vuoden ajan, kunnes se siirretään muuhun käyttöön toiseen paikkaan.
Finlandia-talon ohjelmaa tammikuussa 2024
4.1. Strauss 25-vuotisjuhlakonsertti
6.1. Strauss 25-vuotisjuhlakonsertti
11.1. Tunturin tarina -elokuvakonsertti
17.-18.1. Finlandia Bistron avajaisviikonloppu
17.-18.1. Arja Saijonmaa: 55 years with the music of Mikis Theodorakis
25.1. Avoimet ovet Finlandia-talossa
25.-26.1. Apocalyptica plays Metallica Vol. 2