Asiakas- ja henkilöstölahjat ovat monessa yrityksessä jonkin sortin päänvaiva. Jotain mukavaa ja säväyttävää mutta edullista ja yrityksen arvojen mukaista pitäisi keksiä. Lahjan pitää tietenkin sopia yritysilmeeseen mutta miellyttää lahjan saajaa. Lahjatuotteen tulee olla laadukas ja kestävä, ja tätä myöten myös ekologinen valinta.
Turvallisia ja hyvin yleisiä valintoja nykypäivänä ovat esimerkiksi erilaiset hyödylliset kodin käyttöesineet ja sisustustuotteet. Yhä useammassa yrityksessä valikoimaan on lisätty myös aineettomat elämyslahjat, lahjakortit sekä hyväntekeväisyyslahjoitukset. Esimerkiksi Tampereen Messut -konsernissa yrityslahjoihin varatut rahat on suunnattu viime vuosina pitkälti eri hyväntekeväisyystahoille.
”Meillä on tänä vuonna kirkastettu yhtiön strategiaa, ja tätä kautta on muodostumassa vastuullisuusohjelma. Tämä vastuullisuusohjelma tulee varmasti jatkossa määrittelemään näitä muistamisia vielä täsmällisemmin”, kertoo Tampereen Messujen HR- ja palvelujohtaja Jasmin Saadetdin-Rikkinen.
On tavallista, että yrityksen lahjaostoista vastaa HR- tai markkinointitiimi. Tamperelaisessa ohjelmistoyritys Leanware oy:ssä henkilöstön lahjojen hankinnoista vastaa HR-tiimi. Lahjoissa pyritään HR-asiantuntija Riina Herittyn mukaan käytännöllisyyteen ja arvo pidetään verottajan asettamissa raameissa.
”Annamme usein logollamme varustettua vaatetta, esimerkiksi hupparin, takin tai villasukat. Vaatelahjojen lisäksi olemme antaneet muun muassa herkkukoria ja erilaisia lahjakortteja. Meillä työntekijä saa myös valita, antaako ennemmin oman lahjansa osuuden hyväntekeväisyyteen”, kertoo Heritty.
Herittyn mukaan henkilökuntaa muistetaan tavallisesti kevät- ja joululahjoilla sekä perheenlisäyksen ja valmistumisen johdosta.
”Myös kaikki uudet aloittavat saavat meillä aloituslahjan”, Heritty lisää.
Lahjaideoita leanwarelaiset miettivät yhdessä.
”Tiimissä mietitään, mistä meidän työntekijämme voisivat innostua. Tarjouksia pyydetään yleensä 2–3:lta hyväksi todetulta kumppanilta.”
Omalle porukallesi
- Firman rahoilla saa ostaa kohtuullisen lahjan.
- Kohtuullinen lahja, alle 100 euroa, on saajalleen verovapaa. Eli esimerkkinä joulukinkku, herkkukori tai jokin esine.
- Rahalahjat, yleiset lahjakortit ja muut rahaan verrattavat suoritukset henkilökunnalle katsotaan veronalaiseksi palkaksi niiden arvosta riippumatta.
- Jos työnantaja antaa työntekijöille useampia vähäisiä lahjoja vuodessa, niiden yhteenlaskettu arvo voi olla korkeintaan 100 euroa työntekijää kohti.
- Henkilökunnan lahja on yritykselle tuloverotuksessa vähennyskelpoinen kulu, mutta arvonlisäverotuksessa vähennysoikeutta ei ole.
Asiakkaalle
- Yrityksen asiakkaille ja muille yhteistyökumppaneille annetut lahjat jaetaan mainoslahjoihin ja edustuslahjoihin.
- Mainoslahja on arvoltaan vähäinen (mm. yrityksen oma tuote tai lahja, johon on painettu yrityksen logo) ja annetaan yleensä useammalle taholle.
- Mainoslahjat ovat vähennyskelpoisia sekä yrityksen tuloverotuksessa että arvonlisäverotuksessa.
- Edustuslahjat ovat yleensä yksilöllisemmin valikoituja lahjoja. Alkoholilahjat katsotaan edustuslahjoiksi.
- Tuloverotuksessa edustuslahjoista saa vähentää 50 %, mutta arvonlisäverotuksessa vähennysoikeutta ei ole.
Vinkki
Anna lahjoitus hyväntekeväisyyteen. Voit vähentää lahjoituksen verotuksessa, jos lahjoituksen määrä saajaa kohti on enintään 850 euroa ja lahjoitus annetaan yleishyödylliseen tarkoitukseen ja samalla paikalliseen tai yrityksen toimialaa lähellä olevaan tarkoitukseen.
Lähde: Suomen Yrittäjät