Sosiaalinen media

Miten vaikuttajan ja tapahtuman yhteistyö toimii parhaiten? Lasten ja nuorten suosikki Nelli Orell kertoo

Piirustusvideoidensa kautta suursuosioon noussut Nelli Orell kertoo somevaikuttajan näkökulman tapahtumayhteistyöhön. KUVA Omer Levin

Nelli Orell on 22-vuotias pitkän linjan somevaikuttaja. Hän aloitti säännöllisen sisällöntuotannon Youtubeen jo 13-vuotiaana. Suureen suosioon Orell nousi piirustusvideoidensa myötä. Hän on myös julkaissut neljä piirustusaiheista kirjaa ja pitänyt piirustustyöpajoja fanitapaamisissa.

Orell tekee sisältöä Youtubeen, Tiktokiin, Instagramiin ja Snapchatiin. Seuraajia hänellä on Youtubessa yli 130 000 ja Tiktokissa lähes 300 000. Hänellä on selkeä kuva yleisöstään niin sometilastojen kuin tapahtumien aitojen kohtaamisten myötä.

”Statistiikan mukaan eniten minua seuraavat 18–24-vuotiaat, mutta paikan päälle tulee paljon nuorempia, ala- ja yläasteikäisiä. He ovat fanitusiässä ja tulevat aktiivisemmin tapahtumiin.”

Zetat eli Z-sukupolvi on kiinnostava kohderyhmä tapahtumille. Iältään zetat ovat nyt 12–27-vuotiaita nuoria ja maailmanlaajuisesti suurin väestöryhmä. Z-sukupolvi on kasvanut digitaaliseen maailmaan, jossa viestintä ja median kulutus tapahtuu pitkälti sosiaalisen median kautta. Somevaikuttajien rooli on heidän arjessaan suuri. Nuoret hakevat vaikuttajilta muotivinkit, käyvät samoissa kahviloissa ja seuraavat vaikuttajia – myös tapahtumiin.

Yhteistyön muodot vaihtelevat

Vaikuttajamarkkinointitoimiston listoilla Nelli Orell­ on ollut 15-vuotiaasta lähtien. Hän on tehnyt paljon kaupallista yhteistyötä ja vaikuttamista tapahtumien kanssa. Yhteistyön muodot vaihtelevat ennalta sovitusta sisällöntuotannosta, eli kaupallisesta yhteistyöstä, vapaampaan postailuun lippua ja tapahtumaan pääsyä vastaan, mistä ei hänelle ole erikseen maksettu.

”Monet tapahtumat kutsuvat ja tarjoavat vaikuttajapasseja. Esimerkiksi festarit tekevät tätä paljon, koska siellä on helppo tehdä hyvää sisältöä.”

Vaikuttajien somepostaukset tapahtumasta herättävät seuraajien kiinnostuksen, ja Orell on itsekin kiinnostunut tapahtumista muiden vaikuttajien postausten kautta.

”Katsoin nuorempana paljon muiden vaikuttajien sisältöjä festareilta, mikä herätti kiinnostuksen päästä sinne itsekin.”

Ennalta sovittua, maksettua yhteistyötä Orell on tehnyt esimerkiksi Ruisrockin kanssa. Hän teki festivaalin kanaviin ennen tapahtumaa sisältöä, minkä avulla houkuteltiin ihmisiä tulemaan paikan päälle.

”Kerroin päivityksissä etukäteen, milloin olen festareilla ja esimerkiksi millaisen asun aion laittaa sinne. On hyvä luoda ennakkomarkkinoinnissa ihmisille fomoa. Parasta somettamisessa onkin se, että on inspiroinut seuraajia ja näkee omien postauksien vaikutuksen.”

Nelli Orellin nuoret fanit jonottavat yhteiskuvaan. KUVA NelliOrell.com

Orellin mukaan varsinkin vapaammissa yhteistyökuvioissa raamit sisällöntuotannolle eivät ole tarkat.

”Vaikuttajan näkökulmasta on kiva, jos brändi antaa vapaat kädet sisällöntuotantoon. Vinkkini tapahtumajärjestäjille onkin se, että antakaa tietyt raamit, joiden sisällä on yhä mahdollista olla luova ja oma itsensä. Jos halutaan jotain tiettyä, sen pitäisi olla selkeää ja yksinkertaista.”

Orell toivoo tapahtumilta myös muutamia käytännön asioita, joilla varmistetaan vaikuttajien työn onnistuminen.

”Influenssereille tarkoitettujen tilojen pitäisi olla valoisia. Sisällöntuotanto hämärässä ei tuota hyviä tuloksia. Haluan itse ottaa myös aina avecin mukaan. Hän toimii usein kuvaajana. Ihan vieraassa paikassa on myös kiva, että on joku tuttu tukena ja turvana.”

”Kyydit paikalle, ruoka sekä selkeät ohjeet saapumiseen ovat tärkeitä. Myös vaikuttajan esiintymisten pituus olisi syytä olla järkevä. Rakastan tavata fanejani meet & greeteissä, mutta niiden pituus pitäisi olla maksimissaan puolitoista tuntia, jotta jokainen kohtaaminen säilyy ainutlaatuisena.”

Orell on kohdannut jonkin verran yhteistyöpyyntöjä, jotka eivät sovi hänen profiiliinsa. Harva näistä tosin yltää edes vaikuttajan itsensä pöydälle, sillä taustatiimi valikoi ja käsittelee ne. Yleiskuva yhteistyöstä yritysten ja tapahtumien kanssa on Orellilla erittäin positiivinen.

”Oman kokemukseni mukaan isot brändit ja tapahtumat tietävät hyvin jo ennalta, keitä heidän kannattaa lähestyä.”

Vaikuttajatoimistot avaavat yhteistyökuvioita toisesta näkökulmasta

Tubettajia tapahtumiin välittävän Magnum Liven ohjelmamyyjän Olli Lepänrinteen mukaan somevaikuttajia voidaan hyödyntää tapahtumissa monella tapaa.

Perinteisiä esimerkkejä ovat kauppakeskusten avajaiset tai markkinapäivät. Näistä tehdään nuoria kiinnostavia tapahtumia, kun tilaisuudessa järjestetään samalla vaikka vaikuttajien ja fanien tapaaminen eli meet & greet.

”Aikuiset tulevat sinne ehkä tarjousten perässä ja pikkulapset ilmapallojen ja kasvomaalausten vuoksi. Perheen nuoret ovat olleet ryhmä, jota on ollut vaikea houkutella paikalle”, Lepänrinne kertoo.

Tubecon 2024
Tubecon-tapahtumat vetoavat nuoreen yleisöön. KUVAT Samuli Pentti

Yhteistyö vaikuttajien ja tapahtuman välillä voi olla paljon muutakin kuin meet & greetejä. Vaikuttaja on oma iso mediansa, jolla tavoitetaan tietty kohderyhmä.

Some- ja vaikuttajatoimisto Troot Networkin toimitusjohtajan Joona Haataisen mukaan parasta yhteistyötä yrityksen ja vaikuttajan kesken on näkyvyyden kokonaisvaltainen hyödyntäminen.

”Vaikuttajien suurta yleisöä kannattaa hyödyntää ennakkoon, tapahtumissa paikan päällä ja sen jälkeen. Se, että vaikuttajat tekevät brändistä tai tapahtumasta nostoja ennakkoon omissa kanavissaan, ei välttämättä ole automaatio.”

Kuinka sitten löytää paras vaikuttaja omaan tapahtumaan? Haataisen mukaan vaikuttajia luokitellaan usein kolmiportaisesti: On isot julkkistason vaikuttajat, joilla on satoja tuhansia seuraajia. Keskitason vaikuttajilla on 50 000–100 000 seuraajaa. Kolmantena ovat mikrovaikuttajat, jotka usein edustavat niche-alueita.

Seuraajamäärä ei kuitenkaan aina korreloi sen kanssa, mitä hyötyä ja arvoa vaikuttaja tapahtumalle voi tuoda.

”Esimerkiksi sijoituspiireissä on pienemmän seuraajamäärän vaikuttajia, joita pidetään oman alueensa auktoriteetteina. Myös erilaisten harrastusten ympäriltä löytyy vastaavia. Some tarjoaa tällaisille tahoille mahdollisuuden henkilöbrändin ja ajatusjohtajuuden rakentamiseen.”

Vaikuttajien määrä ja merkitys kasvavat koko ajan. Osa vaikuttajista on erikoistunut tiettyihin teemoihin, mutta erilaisia vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein. Sopivan vaikuttajan valinta ei ole aivan yksinkertaista.

Tubecon 2024
Nimmareiden jakaminen faneille on somevaikuttajien peruskauraa tapahtumissa. KUVAT Samuli Pentti

Olli Lepänrinteen mukaan monet yritykset ovat hyvin hajulla siitä, kuka tai millainen vaikuttaja sopisi heidän yleisölleen. Ulkoistakin apua on tarjolla, ja sen puoleen kannattaa kääntyä, mikäli organisaation oman osaamisen rajat tulevat vastaan.

”Yrityspäättäjät ovat usein hieman varttuneempaa väkeä eivätkä tunne vaikuttajakenttää välttämättä niin hyvin. Valinnassa on oltava tarkkana, että yrityksen ja vaikuttajan brändit sopivat yhteen ja ettei sama henkilö ole äskettäin tehnyt yhteistyötä suorien kilpailijoiden kanssa.”

Mitä vaikuttajayhteistyö maksaa?

Jo hintalapun vuoksi taustatyöt kannattaa tehdä hyvin. Mitä vaikuttajan kanssa toimiminen tapahtumalle maksaa?

”Keskimäärin voidaan puhua summista 3 000–6 000 euron välissä, se sisältää suunnittelun ja päivän keikan”, Lepänrinne kertoo.

”Vaikuttajan suosio tietenkin nostaa hintaa. Onhan siinä eroa, onko vaikuttajalla 5 000 vai 30 000 seuraajaa. Tällä on merkitystä varsinkin silloin, jos on sovittu, että vaikuttaja mainostaa tapahtumaa omissa kanavissaan.”

Trootin Joona Haatainen kertoo vaikuttajien palkkioiden olevan ”useita tuhansia”, mutta muistuttaa, että palkkion voi rinnastaa minkä tahansa muun puhuja- tai ohjelmanumeron järjestämiseen.

”Kokonaisuus ei eroa muusta tapahtumajärjestämisestä. On hyvä muistaa, että nykyään tapahtuman sisällöksi ei enää riitä pelkkä tubettajien tuominen lavalle – varsinkin, jos tapahtuma on pääsymaksullinen.”

Tubecon 2024
Yle Galaxin juontaja Saku haastattelee tubettajia Robbea ja Ellaa vuoden 2024 Tubeconissa. KUVAT Samuli Pentti

Tuhansien eurojen palkkioista puhutaan silloin, kun vaikuttaja on buukattu etukäteen tapahtuman esiintyjäksi tai hänen kanssaan on sovittu, että hän tekee ennalta sovittua ja suunniteltua maksettua sisältöä somekanavilleen.

Jos budjettia ei ole, kannattaa varata kutsuvieraskiintiöstä riittävästi ilmaislippuja vaikuttajille ja kutsua heitä vieraaksi tapahtumaan. Tällöin vaikuttaja päättää itse, postaako tapahtumasta kanaviinsa ja miten sen tekee.

Tubecon rakentuu vaikuttajien ja fanien kohtaamisille

Oma tarinansa ovat puhtaasti vaikuttajien ja heidän yleisönsä kohtaamisille perustuvat tapahtumat. Hyvä esimerkki on Tubecon, jonka koko olemassaolo perustuu vaikuttajien ja heidän seuraajiensa yhdistämiseen.

Kiinnostusta tällaisiin tapahtumiin riittää, Tubeconin toimitusjohtaja Jan Grehn kertoo.

”Tubecon on käytännössä nuoriso- ja vaikuttaja-alan Pohjoismaiden suurin festivaali. Se on samaa nuorille, mitä musiikkifestivaalit ovat joillekin aikuisille.”

Tubecon 2024
Tubettaja Tinke (oik.) haastattelussa Tubeconin lavalla. KUVAT Samuli Pentti

Tubecon-tapahtumaperhe on vuosien varrella laajentunut yhdestä tapahtumasta kolmeen: vaikuttajien palkitseminen on viety erilliseen Tubecon Awards -tapahtumaan, minkä lisäksi on syntynyt pelaamisen ympärille keskittynyt Tubecon Games. Tubeconin ideana on alusta alkaen ollut tarjota kohtaamispaikka tubettajille ja muiden somekanavien sisällöntuottajille ja heidän faneilleen.

Grehnin mukaan jokaisen kolmen tubetapahtuman ydinajatus on sama.

”Yhdessäolo ja yhdessä tekeminen. Se on tärkeintä niin vaikuttajille kuin heidän faneilleen. Esimerkiksi tammikuussa pidetyssä Tubecon Gamesissa järjestettiin yli 15 000 meet & greetiä, ja ne ovat merkittävä osa tapahtumaa.”

Miten Grehn neuvoo muita tapahtumia hyödyntämään vaikuttajia? Hänen mukaansa parhaimmat yhteistyöt yritysten, tapahtumien ja vaikuttajien kesken ovat aidosti osa isompaa kokonaisuutta eikä tehty vain taktisesta markkinoinnin näkövinkkelistä.

”Jos on tavoite saada kauppakeskuksiin ihmisiä, niin joku viisari värähtää, kun vaikuttajia on paikalla. Irralliset jutut voivat olla myös hienoja, mutta uskon itse enemmän pitkäjänteiseen toimintaan. Missään tapauksessa vaikuttajayhteistyö ei saisi olla päälle liimattua.”


Muista!

Muistathan varata tapahtuman kutsukiintiöstä riittävästi ilmaislippuja sopiville vaikuttajille. Muista myös, että vieraaksi kutsuttu vaikuttaja päättää itse, postaako hän tapahtumasta kanavaansa ja miten sen tekee.


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento