Baarikierros

Kiersimme Lahden 5 kiinnostavinta baaria – rosoa, yhteisöllisyyttä ja laatua

Avecin baarikierroksen oppaan Jenni Simanderin ikuinen cocktailsuosikki on klassinen Negroni.

Mitkä ovat Lahden parhaat baarit? Ravintola-alalla yli 15 vuotta työskennellyt lahtelainen baarinomistaja Jenni Simander kertoo omat suosikkinsa kotikaupunkinsa baaritarjonnasta.

Simanderin ura ravintola-alalla alkoi aikoinaan blokkarina Onnelassa, josta hän siirtyi baaritiskin taakse toiseen yökerhoon, Armaaseen. Baariosaaminen on mahdollistanut myös työt maailmalla: Simander on tehnyt hommia niin Karibialla yksityisjahdilla kuin Australiassa ja Thaimaassa.

Suomeen Simander palasi koronapandemian alettua. Tuolloin hän testasi myös ruokaravintolassa työskentelyä, mutta päätyi palaamaan baaripuolelle. Hän aloitti työt You & Me + Cocktails -baarissa vuonna 2020 ja osti baariin kollegansa Jenni Ojapellon kanssa vuonna 2023.

”Hetkeäkään en ole katunut”, Simander sanoo Avecmedialle.

Sitten baarikierrokselle. Lähetääs Lahen keskustaan kattelee!

KUVAT Laura Hujanen


You & Me + Cocktails – laatudrinkkejä torin laidalla

Aloitetaan kierros Simanderin omasta baarista, Lahden torin kyljessä sijaitsevasta You & Me + Cocktailsista. Sen perustivat vuonna 2020 muun muassa Summer Up -festivaalin parissa työskennellyt Erik Jääskeläinen ja radiojuontaja Jussi Ridanpää, jotka ovat sittemmin jättäytyneet pois baarin toiminnasta.

Simander ja Ojapelto pitivät nimen ja konseptin samana, koska baarilla oli jo vakiintunut asiakaskunta ja jalkaa Lahden yöelämässä.

”Tuotiin kuitenkin vähän naisellista kosketusta sisustukseen.”

80 asiakaspaikkaa kattavassa baarissa on kesällä myös terassi. Ihmisten lisäksi myös koirat on otettu huomioon: tarjolla on herkkuja ja vesikuppi nelijalkaisille asiakkaille.

Simander kertoo baarin erottuvan laadukkailla cocktaileilla. Drinkkilista vaihtuu kolme kertaa vuodessa, ja kaikki tehdään itse siirapeista ja maustetuista viinoista lähtien. Raparperia, akvaviittia ja sitruunaa yhdistävä Raparperi Sour on ollut alusta asti baarin suosituin juoma.

”Ollaan molemmat maalta kotoisin, ja saadaan sukulaisten pelloista ja puskista hyviä raaka-aineita.”

Cocktaileihin pääsee syventymään myös cocktailkouluissa, joita järjestetään niin yksityistilaisuuksina kuin kaikille avoimina tapahtumina. Maistatustilaisuuksia järjestetään esimerkiksi samppanjan ja viskin ympärillä.

Cocktailien lisäksi baarissa on paikallisia oluita ja viinilistalla komeilee kansainvälisten rypäleviinien lisäksi lähellä sijaitsevan marjaviinitila Ainoa Wineryn tuotteita.

You & Me + Cocktailsin baaripiisi on pieni, mutta siitä nousee cocktaileja tiuhaan tahtiin.
Jenni Simander kotikentällään.

You & Me + Cocktails

Osoite: Aleksanterinkatu 9, 15110 Lahti

Maista ainakin tämä: Sesongin marjoista ja hedelmistä valmistettu talon cocktail.


Ant Brew – yhteisöllistä tunnelmaa ja hyvän juotavuuden oluita

Toimitusjohtaja Kari Puttosen ja kulttuurivastaava Jimi Ylöstalon mukaan Ant Brew’ssä tehdään niitä asioita, joita itse diggaillaan.

Jatketaan seuraavaksi Lahden torin ja Kirkkopuiston läpi kohti historiallista tehdasrakennusta, jossa toimi aikoinaan Mallasjuoma-niminen mietoihin oluisiin erikoistunut panimo.

Nykyään suojeltu rakennus pitää sisällään joukon luovia yrityksiä, esittävän taiteen museon, coworking-yhteisön, ravintolan, viinikahvilan ja panimopubin.

Malskina tunnetussa keskuksessa saisi helposti vietettyä koko päivän, mutta me piipahdamme tällä kertaa vain Ant Brew -panimopubissa, jossa meidät ottaa vastaan Kari Puttonen. Hän on panimon toimitusjohtaja, perustaja ja yksi pääomistajista.

Ant Brew on saanut alkunsa kotiolutta valmistavasta osuuskunnasta, joka toimii kuin muurahaisyhteisö.

”Filosofia liittyy siihen, että tehdään demokraattisesti töitä yhteisen asian eteen.”

Yhteisöllisyys näkyy Ant Brew’n kaikessa tekemisessä. Oluita pannaan yhteistyössä erilaisten tahojen kanssa, oman keittiön sijaan ruokaa järjestetään paikalle oven eteen pysäköivien ruokavaunujen muodossa ja tapahtumia tehdään yhdessä kulttuuriyhteisön kanssa.

Panimon oluiden kolme teemaa ovat hyvä juotavuus, raikkaus ja mielenkiintoisuus.

”Teemme oluita, jotka eivät ota liikaa roolia, vaan ovat osana ihmisten välistä kanssakäymistä.”

Kulttuurivastaava Jimi Ylöstalo kertoo, että baarin tapahtumat rakentuvat hyvin orgaanisesti. Tapahtumiin etsitään ensisijaisesti sopivia esiintyjiä, jotka eivät välttämättä ole listaykkösiä vaan juuri tähän baariin sopivia.

”Moni meillä esiintynyt tyyppi on jollain tavalla meihin kytköksissä: he ovat hyviä tyyppejä, joiden kanssa on kiva tehdä.”

Simanderin suosikkilistalle Ant Brew valikoitui, koska hän pitää baarin yleisestä tunnelmasta ja panimon oluista. Simander tunnustautuu lager-muijaksi, ja nauttisi itse täällä nimenomaan raikasta lageria.

Ant Brew on tehnyt lukuisia yhteistyöoluita eri tahojen kanssa.
Ant Brew’ssä oli Avecin baarikierroksella juuri alkamassa teemabileet lahtelaislähtöisen futislegenda Jari Litmasen hengessä.
Valikoimaa riittää.

Ant Brew

Osoite: Mallaskatu 1, 15140 Lahti

Maista ainakin tämä: Panimon oma raikas lager


Wine Cafe Olavi – viihtyisä viinikahvila keskeisellä sijainnilla

Tarjoilija Milla Saarelainen on ollut alalla viisi vuotta.

Suunnataan sitten takaisin torille päin ja Wine Cafe Olaviin. Lahtelaiseen Teerenpeli Yhtiöt -konserniin kuuluva kahvila ja viinibaari on saanut nimensä vieressä sijaitsevalta Lanun aukiolta, joka on kuvanveistäjä Olavi Lanun kunniaksi nimetty kävelykatu. Simander kehuu Wine Cafe Olavin viinejä, vitriinituotteita ja lounasta.

”Kaikki on aina fressiä. Sisustus on myös raikas, mutta sopivan tunnelmallinen. Katettu lasiterassi on myös kiva.”

Simanderille Wine Cafe Olavi on herkuttelupaikka, jossa hän nautiskelee mielellään suklaakonvehdin kuohuviinilasillisen kera.

Meitä palveleva tarjoilija Milla Saarelainen kertoo nauttivansa ravintola-alan sosiaalisesta ympäristöstä ja asiakaspalvelutyöstä.

”Tykkään jutella asiakkaiden kanssa ja saada heidät iloisiksi ja tyytyväisiksi käydessään meillä. Olen päässyt kehittymään tällä alalla hurjan paljon!”

Saarelaisen mukaan Wine Cafe Olavin viinit ovat eurooppalaisia ja valinnoissa pyritään huomioidaan myös luomu ja ekologisuus. Talon viinit ovat alusta asti olleet hanatuotteita, jotka tulevat taloon kymmenen litran pakkauksissa.

”Pakkausvaihtoehdoista ympäristöystävällisin on hanapakkaus, sillä sen kuljettaminen tuottaa huomattavasti vähemmän päästöjä”, Saarelainen kertoo.

Juomavalikoimassa on luonnollisesti myös Teerenpelin oman panimon ja tislaamon juomia, kuten olutta, siideriä ja lonkeroa. Aamusta iltaan palvelevassa viinikahvilassa on myös erilaisia kahveja.

Ruokapuolella Wine Cafe Olavissa on makeita ja suolaisia vitriinituotteita ja ruokaisia salaatteja. Viinibaarin erikoisuus on flatbread. Heinolassa sijaitseva Pekan Leipä leipoo leivän, joka sitten paistetaan Wine Cafe Olavin kiviuunissa täytteiden kera.

Wine Cafe Olavissa on lämminhenkinen tunnelma.
Olavi sijaitsee Aleksanterinkadun ja Rautatienkadun risteyksessä.

Wine Cafe Olavi

Osoite: Aleksanterinkatu 10, 15110 Lahti

Maista ainakin tämä: Suklaakonvehti kuohuviinin kera


Gastropub Mylly – rennon rehellistä ruokaa ja maltillisesti hinnoiteltuja viinejä

Tarjoilija Kia Räsänen kaataa viskiä lasiin. Hän valmistui alalle vuonna 2023.

Jatketaan matkaa kohti Lahden kaupungintaloa, jonka läheisyydessä sijaitsee Gastropub  Mylly. Se yhdistää rennosti ravintolaa, pubia ja baaria. Gastropubin ovat perustaneet vuonna 2020 keittiömestarit Markku Ojala ja Arto Lattu.

Mylly sijaitsee perinteisessä ravintolakiinteistössä Vuorikadulla. Samassa korttelissa on ollut aikoinaan mylly, josta myös ravintola sai nimensä. Simander kehuu Myllyn ruokaa erinomaiseksi ja katettua kesäterassia loistavaksi.

”Tykkään siitä, että he tekevät mitä haluavat, hyvällä tavalla. Keskittyvät omaan juttuun ja se toimii.”

Keittiömestari Ojala tulee itse tervehtimään meitä baaritiskille. Hänen mukaansa gastropubissa pyritään pitämään hinnat maltillisina, mutta ruoan taso hyvänä. Viinipullon saa halvimmillaan 20 eurolla. Ruokatuote on rentoa, rehellistä ja perinteistä.

”Monilla ei ollut listalla wieninleikettä tai aladobia kun avattiin, toisin kuin meillä.”

Nyt listalla on esimerkiksi maksaa ja etanoita. Raaka-aineissa painotetaan paikallisuutta, ja monet tuotteet tulevat läheltä.

Monipuolisen viinilistan ja paikallisten oluiden lisäksi gastropubissa panostetaan erityisesti viskiin, joka on Ojalan oma lempijuoma.

”Paikallinen viskiseurakin kokoustaa meillä.”

Oppaamme Simander iskisi täällä kiinni juuri viskivalikoimaan. Hän itse suosii savuisia viskejä.

Viskivalikoimaan on panostettu.

Gastropub Mylly

Osoite: Vuorikatu 35, 15110 Lahti

Maista ainakin tämä: Viski laajasta valikoimasta, jossa on tuotteita niin Suomesta kuin ympäri maailmaa.


Tirra & Torvi – livemusiikkia ja erikoisoluita legendaarisessa ympäristössä

Erikoisoluet ovat Tirran valikoiman valtti. 44 vuotta alalla ollut Marjo Teerisaari kehuu Tirraa ja Torvea parhaaksi työpaikaksi. ”Täällä on ihanat asiakkaat.”

Viimeisenä suuntaamme yhteen Lahden legendaarisimmista ravintolakaksikoista. Vuonna 1957 perustettu Teatteriravintola Tirra ja vuonna 1966 perustettu Torvi sijaitsevat Loviisankadulla, Torvi katutasossa ja Tirra yläkerrassa.

Huhu kertoo, että perustaja Luukas Valtarilla olisi ollut paha lukihäiriö, ja yläkerran teatteriravintolasta tuli sen takia Terran sijaan vahingossa Tirra.

Torven katossa roikkuu edelleen lampunvarjostimina torvia, jotka ovat osa ravintolan alkuperäistä sisustusta.

Suuntaamme yläkertaan, sillä Torvessa kuvataan juuri musiikkivideota. Portaiden yläpäässä vastassa on iso 80-luvulta kotoisin oleva neonkyltti tekstillä ”Striptease – Ravintola Tirra”. Viimeiset stripparit ravintolassa ovat esiintyneet vuonna 2001.

Myös tiskin takana on annos legendaa ja kokemusta. Tarjoilija Marjo Teerisaari on aloittanut alalla vuonna 1981 – ravintolauraa on siis takana huikeat 44 vuotta. Hän kertoo halunneensa jo lapsena töihin ravintolaan, vaikka lähipiirissä kukaan ei ollut alalla.

”Aina kun oli synttärit, halusin ravintolaan jäätelölle katsomaan tarjoilijoita.”

2000-luvun puolivälissä Teerisaari päätti vaihtaa alaa ja opiskeli lähihoitajaksi. Veri kuitenkin veti takaisin.

”Tämä on mun juttu.”

Tirra erottautuu muista baareista laajalla erikoisoluiden valikoimalla. Pienpanimohanoja on kuusi kappaletta ja niissä vaihtuvat tuotteet tiuhaan: yhtä laatua tilataan vain yksi tankillinen. Erikoisoluita on myös pullotuotteina.

”Täällä käy paljon olutharrastajia.”

Ohjelmaa ravintoloissa on säännöllisesti. Torvessa keikkoja on joka perjantai ja lauantai, ja kuun ensimmäinen torstai on pyhitetty akustiselle klubille. Tirrassa taas on kerran kuussa vinyyliklubi, ja tarjolla on vaihtelevasti myös stand uppia, burleskia ja dj-keikkoja.

Tirra on pala konstailemattominta Lahtea.

Tirra & Torvi

Osoite: Loviisankatu 8, 15110 Lahti

Maista ainakin tämä: vaihtuvien pienpanimohanojen erikoisoluet


Lue myös: Tässä ovat Jyväskylän viisi kiinnostavinta baaria – saimme oppaaksi paikallisen neljännen polven baariammattilaisen

Lue myös7 erinomaista baaria Oulusta – oululainen baarimestari esittelee suosikkinsa

Lue myösJoensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet

Lue myös5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista

Lue myösTampereen 5 persoonallisinta baaria: teimme kierroksen Mansessa ammattilaisen kanssa


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker