Cocktailit

”Vantaalaista laskiaispullaa” saa nyt Nakkilasta Utsjoelle – näin valmistat Lauri Kaivoluodon uuden hittidrinkin

Vantaalaisen ravintola Backaksen yrittäjä, PRO-gaalassa lehdistöpalkinnolla palkittu Lauri Kaivoluoto on onnistunut luomaan jälleen hittireseptin, joka leviää somessa kulovalkean lailla. Kaivoluodon luoma nestemäinen versio laskiaispullasta nousi nopeasti ilmiöksi baareissa ja ravintoloissa ympäri Suomea. Hittiresepti on noteerattu myös medioissa, kuten Helsingin Sanomissa ja MTV Uutisissa.

Mikä on vantaalainen laskiaispulla, ja miten klassikkoherkku päätyi tänä vuonna lasiin?

“Tein kolme vuotta sitten suositun rommirusinaversion laskiaispullasta. Varmaankin sen vuoksi minulta kysellään usein alkuvuodesta, että onko mitään uutta hittireseptiä luvassa. Päätin, että tehdään nyt sitten. Joku seuraajista oli linkannut ruotsalaisen semla -shotin, ja aloin kehittää siitä vitsillä tällaista vantaalaista versiota”, Kaivoluoto kertoo.

Drinkin resepti löytyy jutun lopusta.

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Lauri Kaivoluoto (@laurikaivoluoto) jakama julkaisu

Useat baarit ottivat mantelilikööristä valmistettavan drinkin myyntiin heti sen jälkeen, kun Kaivoluoto oli julkaissut reseptin omissa somekanavissaan. Asiakkaat ympäri Suomea alkoivat kysellä baaritiskeillä uutta hittijuomaa. Nyt vantaalaista laskiaispullaa saa sekä isoista kaupungeista, kuten Helsingistä ja Turusta, että pienemmiltä paikkakunnilta, kuten Nakkilasta ja Mynämäeltä.

Saako Kaivoluodon hittijuomaa jo melkein mistä vaan?

“Ei saa Vantaalta. Backaskin on tilausravintola, joten meille ei voi vaan piipahtaa. Mutta vantaalaiset tekevätkin juoman kotona”, Kaivoluoto nauraa.

Vantaalainen laskiaispulla lähti vitsistä, mutta vitsistä kehkeytyi kaunis ajatus siitä, että näin voisi piristää baarien alkuvuoden hiljaisempaa myyntiä.

“Hauskaa, jos jengi lähtee baariin vantaalaisen laskiaispullan takia. Asiakkaat eivät välttämättä syö pitkää dinneriä tai jää juomaan koko illaksi, mutta jos koko kymmenen hengen seurue ottaa vaikka Mynämäellä keskiviikkona vantaalaisen laskiaispullan, se on enemmän kuin ei mitään.”

Mikkeliläinen After Bar otti vantaalaisen laskiaispullan heti myyntiin. KUVA Jenni Kekäläinen

Mikkelissä pullo tyhjeni heti

After Bar Mikkelissä hyppäsi heti trendin aallonharjalle ja otti ehkä ensimmäisenä baarina Suomessa vantaalaisen laskiaispullan myyntiin.

“Olemme kokeilleet paljon Laurin inspiroimia juomia. Meitä yhdistää Laurin kanssa rakkaus Negroniin, ja olemme olleet somen kautta paljon yhteydessä”, kertoo ravintolapäällikkö Elisa Forss.

Asiakkaat osasivat heti kysellä vantaalaista laskiaispullaa After Barissa, sillä sana hittijuomasta oli kiirinyt somen kautta. Juoma on tuonut myös uusia asiakkaita, vaikka osa tilaajista onkin kanta-asiakkaita.

“Silloin kun hype alkoi, niin pullo tyhjeni heti hyllystä.”

Oulussa Cafe Kulumassa vantaalainen laskiaispulla tarjoillaan coupe-lasista. KUVA Aapo Rautio

Oulussa kardemumma loppui kesken illan

Oululaisessa Cafe Kulumassa vantaalainen laskiaispulla tarjoillaan “kulumalaisittain” coupe-lasista.

“Juoma oli helppo ottaa myyntiin, sillä kaikki ainekset löytyivät baaritiskin takaa jo valmiiksi. Vantaalainen laskiaispulla on myös simppeli ja nopea tehdä”, kertoo baarimestari Aapo Rautio.

Asiakkaat ovat Oulussakin ottaneet vantaalaisen laskiaispullan omakseen. Eräänä lauantaipäivänä juomaa meni niin monta putkeen, että kardemumma loppui kesken. Sitä piti lähteä hakemaan kaupasta kesken vuoron.

“Tällaiset trendit ja juomat ovat alalle todella tervetullut ilmiö”, Rautio summaa.

Suomen pohjoisin vantaalainen laskiaispulla löytyy Utsjoelta Hotel Vallen ravintolasta. KUVA Marja Länsman

Utsjoella vantaalainen laskiaispulla toimii jälkiruokana

Pohjoisin paikka, missä vantaalaista laskiaispullaa tarjoillaan, on Hotel Valle Utsjoella, aivan Suomi-neidon päälaella. Hotel Vallen à la carte -ravintolassa vantaalaista laskiaispullaa voi tilata jälkiruokana vaikka illallisen päätteeksi.

“Asiakkaiden mukaan juoma maistuu aivan esikuvaltaan, eli laskiaispullalta. Ja tämä versio pullasta on taatusti gluteenitonkin vielä”, kertoo vastaanoton kiireapulainen Marja Länsman.

Mitä vantaalaiseen laskiaispullaan sitten tulee? Salaisuus on siinä, että juoma on niin helppo valmistaa, että se onnistuu missä vaan – myös kotona. Lasiksi käy niin shottilasi, martinilasi, coupe-lasi kuin konjakkilasikin.

Vantaalainen laskiaispulla viimeistellään kardemummalla ja tomusokerilla. KUVA Lauri Kaivoluoto

Lue myös: Cocktailkoulu: opi drinkkien valmistaminen helposti videolta

Lue myös: PRO-voittaja Lauri Kaivoluoto huudatti yleisöä: ”Kiitos päivästä”

Juttua muokattu 11.2. klo 17.02 Hotel Vallen kuvan on ottanut Marja Länsman, ei Leo Laukkanen.


Vantaalainen laskiaispulla

4 cl amarettoa

vispikermaa

kardemummaa

tomusokeria

1. Mittaa lasiin 4 cl amarettoa.

2. Vispaa kerma. Kaada kevyt kermafloat Amareton päälle lusikan avulla.

3. Ripottele päälle kardemummaa. Sirottele tomusokeri lasin reunoille sihdin läpi.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker