Tunnistatko kuusi cocktailbaarin peruslasia? Baarimestarin neuvot lasin valintaan
Lasi pitää juoman oikean lämpöisenä, kertoo ravintolan tarinaa ja vaikuttaa jopa reseptiikkaan. Fiksulla lasivalinnalla baari voi myös erottautua kilpailijoista.
Mika Koivula on helsinkiläisen Kupolin baarimestari. KUVA Laura Hujanen
Baarimestari Mika Koivula uskoo, että tulevaisuudessa baarit haluavat erottautua lasivalinnoillaan entistä enemmän. Yritetään etsiä laseja, joita ei ole jo kaikilla muilla.
Myös kierrätettyjen lasien käyttö mahdollistaa erottautumisen.
”Jos itse avaisin korttelicocktailbaarin, hankkisin kaikki lasit kierrätettynä.”
Nykyisessä työssään Koivula vetää elokuussa avattua Kupoli-cocktailbaaria Helsingin keskustassa NH Collection Grand Hansa -hotellin kattokerroksessa.
Kupoliin Koivula on kuitenkin päätynyt valitsemaan lasit uusiotuotannosta, koska eripariset tarjoiluastiat eivät sopisi korkealuokkaisen hotellin tyyliin.
Vielä kymmenen vuotta sitten valtavirtaa olivat paljon koristeleikkauksia sisältäneet kristallilasikopiot. Cocktaileihin rantautunut minimalismi on kuitenkin vienyt lasitrendejä selkeämpään suuntaan.
”Lasilta halutaan yksinkertaisuutta, ettei se vie huomiota juomalta.”
Mika Koivula pitää erityisesti kierrätetyistä yksilöllisistä laseista. Ammattikäytössä kannattaa varmistaa, ettei vanhoissa laseissa ole käytetty sittemmin kiellettyjä aineita. KUVA Laura Hujanen
Tarjoiluastioihin on vaikuttanut myös kirkkaan jään yleistyminen. Kuvioidussa lasissa käsin leikattu kirkas jääpala ei nouse esille.
Trendillä on kuitenkin vastavoima. Vähäeleisten lasien lisäksi huippubaareissa onkin näkynyt yhä enemmän humoristisia printtilaseja, joiden pinnassa saattaa olla kolmipyöräisellä ajava elefantti tai mummolasta tuttu hedelmäkuosi. Nostalgian herättelyn lisäksi ne ovat omiaan poistamaan vakavuutta. Leikkisä lasi luo laadukkaan cocktailin kanssa mielenkiintoisen kontrastin.
”Kuvioidut lasit ovat kestävämpi tapa tuoda rentoutta kuin kertakäyttöiset tähtisädetikut.”
Rikkinäinen lasi ei kuulu pulloroskikseen vaan lasinkeräykseen!
Lautasissa värit ovat olleet viime vuosina kovassa huudossa. Lasipuolella Koivula kokee värillisten lasien sopivan esimerkiksi vesitarjoiluun, mutta cocktaileissa ne voisivat olla haastavia käyttää.
”Suurin osa cocktaileista on itsessään jonkin värisiä, eli veisikö lasi juomalta huomiota? Väriä voi kuitenkin olla esimerkiksi cocktaillasin jalassa.”
Pidä lasit puhtaana! KUVA Laura Hujanen
Jos juoman tarjoaa muusta astiasta, voi värejä käyttää vapaammin. Mustilla läpikuultamattomilla laseilla luodaan dramaattisen synkkä ilme. Keraamisiin kippoihin värit sopivat hyvin.
”Kaikkia listan juomia ei kuitenkaan kannata tarjota jostain muusta kuin kirkkaasta lasista.”
Lasien valinta tulee aloittaa ravintolan liikeidean ja kohderyhmän pohtimisesta. Rauhalliseen cocktailbaariin 20 euron lasi saattaa sopia, kun taas kiireisessä yökerhossa se ei välttämättä ole järkevä investointi, jos laseja menee rikki tiuhaan tahtiin. Silloin kestävyys ja saatavuus ovat oleellisempia.
Asiakas katsoo lasia usein ylhäältä päin, jolloin paras paikka kuvioinnille saattaakin olla lasin pohjassa. KUVA Laura Hujanen
Käytännöllisyys on myös hyvä muistaa. Voiko lasin pestä avopakissa? Miten lasien kiillotus onnistuu? Miten lasit saa säilytettyä? Suuri osa cocktaileihin tarkoitetuista laseista ei sovi pinottavaksi. Ongelman voi ratkaista mittojen mukaan leikatuilla pleksilevyillä, joiden avulla laseja saadaan päällekkäin ilman rikkoutumisriskiä.
Myös riippuvat lasitelineet ovat alkaneet taas yleistyä. Korkeudella on väliä: teline ei saa tulla tiskillä katseen tasolle mutta ei myöskään ergonomian kannalta liian korkealle.
Koivula kehottaa syventymään lasien vetoisuuksiin. Väärän kokoisessa lasissa juoman tasapaino saattaa kärsiä. Esimerkiksi G&T:hen suositellaan käyttämään yksi osa giniä ja kolme osaa tonicia.
Pakastinvetolaatikko on Mika Koivulan mukaan toimiva ratkaisu lasien jäähdyttämiseen. Jos pakkasessa on tilaa vain osalle laseista, kannattaa siellä säilyttää cocktaillasit. Jään voi asettaa valmiiksi lasiin. KUVA Laura Hujanen
”Jos lasi on liian iso tai pieni, se ei ole täydellinen.”
Myös kausijuoma glögissä tarjoiluastian koolla on väliä. Annoskoon pitäisi olla riittävän pieni, jotta juoma ei ehdi jäähtyä.
”Liian isosta annoksesta tulee myös ähky, eikä sitä tee mieli juoda.”
Jos varastotilaa on niukasti, kannattaa glögitarjoilussa miettiä, voisiko samaa mukia käyttää muina vuodenaikoina kahvikuppina. Koivula korostaa, että glögi on osa suomalaista juomakulttuuria.
”Sen voi ottaa positiivisena haasteena.”
Baarin lasisto
Mika Koivulan mukaan cocktaileja tarjoilevassa ravintolassa tulisi olla vähintään kuutta erilaista drinkkilasia.
On the rocks -lasi.Kuumajuomalasi.Highball-lasi.Coupe-lasi.Cocktaillasi.Irish Coffee -lasi.KUVAT Laura Hujanen
Matalat lasit
Jäiden kanssa tarjoiltaville lyhyille juomille.
On the rocks -lasi, jota kutsutaan myös viskilasiksi.