Ravintolaterassi

Taka-Töölöön avautui yksi Helsingin suurimmista terasseista – Avec testasi uuden, laajennetun kokonaisuuden

Yllä: Tältä näyttää Soutustadion Helsinki ja sen terassi. Liiku videoiden välillä painamalla niiden reunaa.

Helsingin Taka-Töölöön avattiin viikonloppuna kahvila-ravintola Soutustadion Helsinki, jonka terassi on yksi kaupungin suurimmista.

”Tähän tulee jätskikiska. Tuolla on lava, vaikka se näyttääkin kontilta. Sen eteen suunnittelemme tanssilattiaa”, maalailee tänä kesänä toimintaansa kasvattavan kahvila-ravintolan kulttuurituottaja, paikan yleismies Michael Kantola Helsingin Uutisille.

HU jututti Soutustadion Helsingin väkeä hieman ennen terassin avautumista. Avecmedia kävi testaamassa terassin avajaisviikonloppuna. Videot näet jutun yläosasta.

Kantola sanoo, että ihmisiä on jo tullut uteliaina kurkistamaan portista sisälle, joten kiinnostusta paikkaa kohtaan tuntuu olevan.

Soutustadion Helsinki on legendaarisen maamerkin, Soutustadionin kyljessä sijaitseva kahvila-ravintola. Tänä kesänä sen toimijat ovat osin vaihtuneet ja terassialuetta on laajennettu monella pienellä terassilla. Suurin niistä levittäytyy komeasti Taivallahden rantaan. Terassialuetta on kaikkinensa vajaat 400 neliötä.

Kantola sanoo, että Soutustadion Helsinki haluaa erottua naapureistaan erityisesti virkeällä kulttuuri- ja musiikkiohjelmallaan sekä tietenkin hyvällä ruoalla.

”Sanotaan, että tämä on vähän enemmän sellainen eurooppalainen paikka. Lähdemme vaiheittain kasvattamaan toimintaa.”

Ravintolalla ei ole erillisiä sisätiloja, vaan ruoat ostetaan kahvilan vieressä olevasta bar kitchen -kojusta. Yhtenä suurena ruokailutilana toimii monessa tasossa toimiva terassialue.

Aurinkoisena kesäpäivänä korkealta yläterassilta on huikeat näkymät pitkälle Taivallahdelle.

Kahvila-ravintola sijaitsee rantabulevardilla Soutustadionin kyljessä, legendaarisen ravintola Mestaritallin ja kahvila Regatan välissä. Vieressä ovat Toivo Kuulan puisto ja Sibeliuspuisto.

Konttimaisella lavalla tullaan kesällä järjestämään live-esiintymisiä. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski
Kupolikahvila valmistui täksi kesäksi. Viime viikolla rakentaminen oli vielä kesken. Viime vuonna tilalla oli teltta. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski

Tänä kesänä uutta on ”kupolikahvila”, jossa on noin 70–80 asiakaspaikkaa. Kahvilan katto muistuttaa kupolia. Vielä viime vuonna sen tilalla oli teltta.

”Toivomme, että täällä olisi rento tunnelma”, Kantola toteaa.

Menu sisältää muun muassa ruokaisia salaatteja sekä hiiligrillattua – ja vegepainotteista ruokaa.

”Ruoka on täällä tärkeässä roolissa. Kesäaikaan ruoat tehdään avotuligrillillä. Tämä on keidas meren äärellä”, ravintolapäällikkö Marianne Ylä-Kojola toteaa.

Ravintolan pääkokkina toimii venäläinen Sergei Panin, joka saapui vaimonsa kanssa viime vuonna Suomeen vastustaen Venäjän hyökkäyssotaa. Ylä-Kojola sanoo olevansa iloinen, että Suomessa Paninille on voitu antaa uusi mahdollisuus ja työllistää hänet.

Talveksi ravintola tullaan sulkemaan. Sen sijaan kahvila halutaan ottaa ympärivuotiseen käyttöön. Ajatuksena on tehdä paikasta ympärivuotinen terassi, kuten muualla Euroopassa. Vielä viime vuonna kahvila oli auki vain kesäajan.

”Toivomme, että tästä tulisi kiintopiste minijoulumarkkinoille. Sellaiset ovat Euroopassa todella suosittuja. Miksi niitä ei voisi olla tälläkin”, Ylä-Kojola toteaa.

Erityisesti kesälauantaisin kahvilan vieressä sijaitsevalla konttilavalla luvassa on livemusiikkia. Siitä puhuessaan musiikkitaustainen Kantola suorastaan syttyy liekkeihin.

”Musiikkipaikkoja eri tyyleille Helsingissä on, joten emme halua lähteä niiden kanssa kilpailemaan. Koitamme tarjota hieman erilaista viihdettä ja otamme myös asiakkaiden toiveita huomioon, toteaa myös itsekin lavalle kesällä kahden miehen kokoonpanolla nouseva”, musiikki- ja musiikkiteatteritaustainen Kantola.

– Tänne voi tulla rauhoittumaan ja rentoutumaan. Aurinkoa riittää, mutta myös varjopaikkoja on, toteaa Soutustadion Helsingin ravintolapäällikkö Marianne Ylä-Kojola (vas.). Vieressä Eliza Tamas ja Michael Kantola. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski

Soutustadion Helsinki on saanut nimensä kahvila-ravintolan kyljessä sijaitsevasta Soutustadionista, jonka katsomo on 1940-luvulta lähtien ollut Taka-Töölön yksi ikonisimmista maamerkeistä.

Tällä hetkellä katsomo on asetettu käyttökieltoon, mutta sen henki on iso osa ympäristöään. Historian toivotaan kulkevan mukana myös jatkossa.

”Emme ole vain kahvila-ravintola Soutustadionin varjossa. Haluaisimme nostaa stadionin tämän kaiken keskipisteeksi. Tämä on iso osa Suomen Olympiahistoriaa”, Ylä-Kojola toteaa.

Toiveena on, että rannassa sijaitseva alabaari nimettäisiin olympiavoittajan, meloja Sylvi Saimon mukaan. Tulevaisuudessa toivotaan, että myös katsomoa voitaisiin käyttää tapahtumien pitopaikkana.

Kesäksi kahvila-ravintolaan on suunnitteilla muun muassa lapsille erilaista toimintaa, kuten nukketeatteria ja askartelupajoja, joihin voivat tulla yhdessä vanhempien kanssa.

”Toivomme, että alueen historia näkysi täällä. Meillä on tarkoitus rakentaa tästä myös kulttuuripaikka. Sellainen, jossa lapsilla olisi toimintaa, toteaa nukketeatteritaiteilija”, unkarilainen Eliza Tamas.

Tamas vastaa lasten ohjelmiston lisäksi myös ravintolan sosiaalisen median sisällöistä. Tamas toivoo, että ihmiset kertoisivat Soutustadioniin liittyviä muistojaan, joita voitaisiin alkaa jakaa ravintolan sosiaalisessa mediassa.

Tamas ja Kantola ovat naimisissa. Aviopari muutti Suomeen kolmisen vuotta sitten Lontoosta, jossa Kantola on tehnyt uraa musikaaleistaan tunnetussa Lontoon West Endissä.

Soutustadion Helsinki Oy on vuokrannut rakennuksen ja maata Helsingin kaupungilta.

Kaupunki on jo pitkään miettinyt, mitä se tekee alkujaan vuoden 1940 kesäolympialaisiin rakennetulle stadionille ja sen alueelle.

Kaupungin kiinteistökehityspäällikkö Ilkka Aaltonen toteaa Helsingin Uutisille, että kiirettä päätöksenteolle ei ole, vaikka kaupungilla ei ole sille omaa käyttöä, mutta se on kuitenkin nyt saatu vuokrattua.

”Sitä ei ole vielä päätetty, että myydäänkö vai ei. Mietimme mikä olisi järkevä ratkaisu.  Rakennuksia on useita. Myydäänkö kaikki vai osa, sellainen mietintä on tänä keväänä alkanut.”

Vieressä sijaitseva Soutustadionin katsomo ei tällä hetkellä ole käytössä, koska se on asetettu käyttökieltoon. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski

Aaltonen arvelee, että päätös asiasta tehdään tämän vuoden aikana.

”Lautakunta päättää sitten aina lopulta kaupungin myytävistä kohteista.”

Aaltonen sanoo, että kohde on kaupungille hankala monessa mielessä.

”Katsomorakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja säilytettävä. Se että mitä käyttöä sille keksitään, niin siinä onkin sitten miettimistä.”

Katsomo soveltuisi Aaltosen mukaan hyvin esimerkiksi erilaiselle musiikki- tai teatteritoiminnalle.

”Jos päädymme myymään sen, niin keskustelemme ensin tietenkin nykyisen vuokralaisen kanssa.”

Kesäkuussa Soutustadion Helsinki on arkisin auki iltapäivästä ainakin kello 20:een asti. Viikonloppuna ovet avataan jo puolen päivän aikaan.

”Meillä on lupa olla auki kahteen asti yöllä, joten asiakkaiden mukaan mennään”, Kantola sanoo.

Lue myös: Tee ravintolaterassista houkutteleva viherkeidas – nyt toimii mummolatyyli

Michael Kantola, Marianne Ylä-Kojola ja Eliza Tamas vastaavat Soutustadion Helsingin toiminnan pyörittämisestä. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi