Uusi ravintola

Taas uusi ravintola Salven vanhalle paikalle Helsingissä – yrittäjä sai tarpeekseen kauppakeskuksen säännöistä

Legendaarisen Salven alkuperäisellä paikalla osoitteessa Hietalahdenranta 11 ovat ravintolat vaihtuneet tiuhaan tahtiin. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski

Legendaarisen merimiesravintola Salven alkuperäiselle paikalle Helsingissä on aukeamassa jälleen uusi ravintola.

Salven seuraajat eivät ole menestyneet paikalla.

Paikalle aukeaa nyt napolilaista pizzaa tarjoava ravintola Pomo D’or.

Salve muutti paikalta vuonna 2016 toiselle puolelle tietä, ja paikalla on toiminut sen jälkeen useita eri ravintoloita, kuten Hieta, På Kroken ja South Helsinki.

Ravintolatila sijaitsee osoitteessa Hietalahdenranta 11.

Pizzerian avajaispäivä ei ole vielä tiedossa. Ravintoloitsija Ismail Mutlu kertoo Helsingin Uutisille ravintolan olevan lähes valmis avajaisiin.

”Heti kun anniskelulupa saadaan, niin avataan.”

Pomo D’or on alun perin toiminut Kalasataman kauppakeskus Redissä, josta se muutti Espoon kauppakeskus Lippulaivaan. Kauppakeskuksen tiukat aukioloajat ajoivat ravintolan takaisin Helsinkiin.

Tayfun Mutlu ja Fabrizio Moriconi ovat erikoistuneet napolilaiseen pizzatyyliin. ARKISTOKUVA. Sami Kuusivirta

”Ei ollut mahdollista tarjota kunnon à la cartea meidän konseptin italialaiseen tyyliin. Lippulaivan ruokamaailma meni liian aikaisin kiinni, ja asiakkaita jouduttiin poistamaan viimeistään puoli yhdeksältä.”

Kauppakeskus ei myöskään Mutlun mukaan vetänyt ihmisiä.

”Lähiökauppakeskuksen vetovoima ei riittänyt. Ihmiset tulivat sinne vain ruokaostoksille.”

Mutlu kertoo heidän etsineen Espoosta uutta paikkaa ravintolalle, mutta toteaa ettei sopivaa lopulta löytynyt.

”Nykyään talon alle rakentaminen vaatii erilaisia monimutkaisia lupia.”

Uuden ravintolapaikan historia on tuttu ravintoloitsijalle.

”Salvehan on tässä toiminut vuosikausia, ja minä luulen, että ihmiset tietävät tässä olevan ravintolatila.”

Mutlu uskoo Pomo D’or -ravintolan menestyvän paikalla ja näkee, ettei juuri tällaista konseptia ole vielä testattu paikalla.

”Ravintolakulttuurikin on muuttunut Helsingissä. Sen takia on muutama tärkeä asia, jonka pitää toimia: sosiaalisen median markkinointi, lounaan ja à la carten laatu ja sitten ehdottomasti palvelu.”

Mutlu kertoo pizzerian konseptiin kuuluvan, että he käyttävät ainoastaan tuoreita raaka-aineita ja Italiasta tuotuja tuotteita.

 Ravintola Pomo D’orin jättikatkarapupasta-annos. KUVA Marko Björs

Mutlu kertoo, että korona-ajan jälkeen ihmisten on alkanut tilata ruokaa enemmän kotiin, minkä takia ravintoloiden täytyy tehdä enemmän töitä houkutellakseen ihmisiä syömään.

”Kotiintilaus on 25–30 prosenttia ravintola-alan kulutuksesta.”

Entä mitä kuuluu S-ryhmän omistamalle Salvelle? Se toimii siis kivenheiton päässä osoitteessa Hietalahdenranta 5.

Vuonna 1897 perustettu ravintola pitää yhä tiukasti kiinni merimieskulttuurista.

Esimerkiksi ensi viikolla Salvessa järjestetään illanvietto, johon osallistuu etenkin iäkkäämpiä merenkävijöitä.

”Tätä aikaisemmin merimiesiltana nyt merenkävijöiden iltana tunnettua tapahtumaa on vietetty jo vanhan Salven ajoista noin reippaat 15 vuotta. Varsinaisia merimiehiä perinteisessä merkityksessä ei enää ole viljavasti saapumassa näihin rientoihin. Vieraana on myös pienempien yhdistysten jäseniä kuten laivaston gamlat”, ravintolanjohtaja Linda Rosilainen-Susi kertoo.

Vieraita odotetaan paikalle noin 60, mutta osallistujamäärä vähenee Salven mukaan vuosi vuodelta vieraiden ikääntyessä.

Salve vuonna 2016. KUVA Arkisto

Lue myös: Huipputason kokkisiirtoja: Mikko Pakola Michelin-ravintola Oloon, Tuomas Vierelä Vanajanlinnaan


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi