
Tänään perjantaina käynnistynyt Heroes Comic Con Finland valtaa Helsingin Messukeskuksen viikonlopuksi. Luvassa on monien odottama popkulttuuritapahtuma, jossa nähdään suosittuja näyttelijöitä, sarjakuvataitelijoita, vaikuttajia sekä upeita cosplay-asuja, kun moni vieras pukeutuu yhteisölliseen tapahtumaan.
Comic Conin vetonauloja ovat kohtaamiset kansainvälisten elokuvien ja tv-sarjojen näyttelijöiden kanssa. Viime vuonna ensi kertaa järjestetyssä tapahtumassa ykkösvieras oli Kit Harington, eli Game of Thrones -sarjan Jon Snow.
Tämän vuoden Comic Conin suurimman tähtivieraan piti olla Taru Sormusten Herra -elokuvista Frodona parhaiten muistettu Elijah Wood. Hän joutui kuitenkin perumaan tulonsa vain muutama viikko ennen tapahtumaa kuvauskiireisiin vedoten.
Comic Conin tapahtumatuottaja Ida Kuningas kertoo, että ilmapiiri tapahtuman järjestäjän Easyfairsin toimistolla oli jännittynyt, kun peruutusuutinen julkaistiin. Yllättäen vastaanotto olikin lähes kautta linjan ymmärtävää.
”Vain muutama viesti oli ärtynyt ja rahoja vaadittiin takaisin. Oli hienoa nähdä, että tapahtuman ympärillä olevan yhteisön edustajat alkoivat puolustaa meitä tilanteessa”, Kuningas sanoo.
“Peruutuksille ei voi mitään ja näyttelijät varaa niihin oikeuden myös suuremmissa kansainvälisissä ‘coneissa’. Näytteleminen on kuitenkin heille päätyö.”
Tapahtumalipun lisäksi tähtien tapaamiseen voi ostaa erillisiä fanilippuja, joilla voi vaihtaa muutaman sanan idolinsa kanssa ja pyytää nimmaria tai yhteiskuvaa.
Faniliput hyvitetään, mutta tapahtumalippuja ei.
”Eivät festaritkaan hyvitä pääsylippua, jos pääesiintyjä peruuntuu”, Kuningas perustelee.
Faniliput eivät ole kaikkien mieleen
Monelle uusi lisämaksullisten fanilippujen käytäntö herätti ensimmäisessä Suomen Comic Conissa ihmetystä ja jopa närää. Joissakin palautteissa koettiin, että varsinaisen tapahtumalipun tulisi kattaa kaikki tapahtumassa oleva.
Ida Kuningas kertoo, että faniliput ovat maailmalla normaali käytäntö vastaavissa tapahtumissa. Perustelut fanilippujen olemassa oloon ovat yksinkertaiset.
“Fanilipuilla mahdollistetaan, että voidaan ylipäätään lennättää sen tason henkilöitä Suomeen kustannusten vuoksi.”
“Ilman fanilippuja tapahtuman varsinaisten pääsylippujen nousisivat moninkertaiseksi,” Kuningas selventää.
Comic Conissa on myös vieraana esimerkiksi kotimaisia vaikuttajia ja sarjakuvataiteilijoita, joita pääsee tapaamaan ilman fanilippua jonottamalla. Esimerkiksi huippusuosittua ankkataiteilijaa Don Rosaa pääsee tapaamaan ilman erillistä maksua jonottamalla.



Lipunmyynnin ”linnut” alkavat olla jo tuttuja kuluttajille
Comic Con Finland hyödyntää lipunmyynnissään muun muassa festareilta tuttua hintaporrastusta.
Ensin myyntiin tulevat niin sanotut early bird -liput. Niitä kutsutaan myös blind bird -lipuiksi, sillä ostajat eivät tuolloin tiedä juuri mitään tulevasta tapahtumasta. Viime tingassa myydään puolestaan hieman normaalia kalliimpia late bird -lippuja.
Tälle vuodelle uusi lipputyyppi Comic Conissa on fast pass -lippu, jolla pääsee jonon ohi tiettyihin kohteisiin tapahtumassa. Näitä ovat päälavalla tapahtuvat näyttelijöiden Q&A-sessiot sekä Heroes Meet- ja Creators Corner -alueet.
”Fast pass -lippuja on vain kolme prosenttia kaikista lipuista. Ei ole tarkoituksenmukaista, että sinnekin syntyy jonoja”, Kuningas kertoo.
Fast pass -liput onkin myyty ennen tapahtumaa jo loppuun. Varsinaisia VIP-lippuja tapahtumaan ei ole. Niitä kokeiltiin sisartapahtumassa Tukholmassa huonolla menestyksellä.
”Lippu oli siellä käytännössä fast pass, johon oli liitetty omat VIP-loungensa. Se ei toiminut, joten täälläkään ei myydä VIP-lippuja.”




Tampereelta pääkaupunkiin suurempiin puitteisiin
Ensimmäinen Heroes Comic Con Finland järjestettiin Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa keväällä 2024. Jo ennen tapahtuman h-hetkeä järjestäjät olivat keskustelleet muutosta Helsinkiin.
Kuninkaan mukaan koko tapahtumaa itse asiassa suunniteltiin alun perin Helsingissä pidettäväksi, mutta sitä haluttiin lopulta testata ensin pienemmässä paikassa. Ensimmäinen tapahtuma oli jokseenkin onnistunut, mutta Tampereen tilojen rajoitteet kävivät turhankin hyvin ilmi.
”Tampereen messuhalli on urheiluhalli, jonka tilat eivät soveltuneet kunnolla meidän kokoisellemme ja tapaisellemme tapahtumalle. Jonottaminen oli siellä ahdasta ja sisäänkäyntejä oli vain yksi, ja sekin vain suuri pariovi. Jouduimme esimerkiksi päälavan jonotusta varten avaamaan lastausovet paniikin välttämiseksi, jolloin jonotus tapahtui koko hallin ulkopuolella.”
Helsingin Messukeskuksen tapahtuma-alue on suurempi, jonka lisäksi muut puitteet sisäänkäynneistä aulatiloihin ja ravintoloihin ovat reilusti paremmat.
”Helsingissä saleihimme on kolme sisäänkäyntiä. Myös lavan yleisökapasiteettia on nostettu 800:sta 1 800 henkeen.
”Messukeskus on meille järjestäjille tuttu ympäristö muista tapahtumistamme. Yhteistyö Messukeskuksen kanssa on siten sujuvaa, ja messujen tapahtumavastaava ja av-tiimi ovat minulle valmiiksi tuttuja.”
Vapaaehtoisuus suuressa roolissa tapahtuman onnistumisessa
Comic Conin järjestelyissä on Easyfairsin puolesta vain muutama henkilö, vaikka tapahtuma keräsi viime vuonna noin 24 000 kävijää ja tänä vuonna ollaan astetta suuremmissa puitteissa Helsingissä.
“Tätä tehdään 2,25 henkilötyövuoden voimin, joista vain yksi henkilö on täysipäiväinen. Kaksi henkilöä tekee puolet ajastaan tätä ja puolet ajasta toista tapahtumaa.”
Pienen ydintiimin taustatukena toimii kuitenkin yli 200 vapaaehtoista. Heidän rekrytoinnistaan ja koordinoinnistaaan vastaa sarjakuvafestivaali Tampere Kuplii, jonka rooli koko tapahtuman takana on suuri.
“Ilman heitä koko tapahtumaa ei olisi Suomessa. He auttoivat meitä jo ennen ensimmäistä tapahtumaa,” Kuningas kiittelee.
Lisäksi tapahtuman lähestyessä Easyfairsin Suomen tiimi saa tukea Ruotsista ja esimerkiksi turvapalveluita ostetaan ulkopuolelta.




Suurimmat onnistumiset ja ilonaiheet
Vaikka tapahtuman tuottaminen vaatii pieneltä tiimiltä valtavan työpanoksen, Kuningas kokee työnsä äärimmäisen palkitsevaksi.
”Suurin onnistuminen henkilökohtaisesti on ollut se, että sain tuotua tapahtuman Suomeen.”
“Parhaat hetket ovat silloin, kun näkee vuoden työn konkretisoituneena tapahtumapaikalla. Siitä tulee edelleen kylmät väreet.”
Kuninkaalle isoja ilonaiheita ovat myös yhteistyökumppanit ja iso vapaaehtoisten joukko, joista moni oli mukana myös vuotta aiemmin.
”Minulla on äärimmäisen suuri kiitollisuuden tunne siitä, että näin moni haluaa tehdä tätä tapahtumaa meidän kanssamme.”


Heroes Comic Con Finland
-
- Heroes Comic Con -tapahtumia järjestetään Suomessa, Ruotsissa (Tukholma, Göteborg, Malmö) ja muualla Euroopassa.
-
- Tapahtumien esikuvana on Yhdysvalloissa järjestettävä Comic Con, joka on valtava tapahtuma, missä esimerkiksi lanseerataan uusia supersankarielokuvia.
-
- Tapahtuma järjestetään Suomessa nyt toista kertaa. Vuonna 2024 Tampereella järjestetty tapahtuma houkutteli noin 24 000 kävijää. Nyt tapahtuma järjestetään isommissa puitteissa Helsingin Messukeskuksessa 9.–11.5.2025.
-
- Tapahtuman pääyhteistyökumppani on Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaali, joka hoitaa tapahtuman noin 200 vapaaehtoisen rekrytoinnin ja koordinoinnin.
-
- Tapahtuma järjestäjä Easyfairs lukeutuu maailman kymmenen suurimman tapahtumayritysten joukkoon. Yrityksellä on Suomessa töissä vain viisi ihmistä, mutta tapahtuman lähestyessä myös Easyfairsin Ruotsin tapahtumaorganisaatio auttaa ja jonkin verran työllistetään ulkoista henkilökuntaa esimerkiksi tapahtuman turvassa ja tähtivieraiden handlereina eli avustajina Suomessa.
-
- Easyfairsin päätoimialaa ovat B2B-tapahtumat. Yrityksen järjestämiin kuluttajatapahtumiin Pohjoismaissa lukeutuvat vain Heroes Comic Conit sekä yksi kalastustapahtuma Ruotsissa.