Festarit

Mitä uutta suunnittelee Hellsinki Metal Festival? Toni Törrösen järjestämä festari on ”sopivasti DIY”

Kuten moni muu tapahtuma-ammattilainen, Toni Törrönen aloitti uransa puolivahingossa. Kun kaverit Porvoossa eivät itse saaneet aikaiseksi, Törrönen alkoi järjestää heidän bändeilleen keikkoja. Sitten alkoi tulla kyselyitä Helsingistä. Ammattitaito karttui, ja Törrösestä tuli Weekend-festivaalien monitoimimies.

Nyt hän tekee All Things Live -tapahtumayrityksen leivissä Hellsinki Metal Festivalia. Viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty hevifestari oli menestys. Törrönen ahersi itse asentamassa aitoja, jakamassa vippikaulanauhoja ja kantamassa popcornkonetta.

”Teen keskisuurta festivaalia vähän DIY-hengessä – kuitenkin niin, ettei DIY näy ulospäin”, Törrönen viittaa englanninkieliseen termiin: do it yourself eli tee se itse.

Törrönen luottaa työntekijöihinsä ja antaa näille mahdollisimman vapaat kädet omilla vastuualueillaan.

”Kaikki ihmiset ajattelevat luovasti, sille pitää antaa tilaa. Osoitan budjetin, että tässä olisi tämän verran rahaa; suunnittele ja esittele ajatuksesi minulle. Annan työkalut ja sitten alkaa paukkua. Esimerkiksi RIP-aluetta (VIP, toim. huom.) suunnitellut Elisa teki hienoja löytöjä kierrätyskeskuksista ja Tori.fistä. Alueesta tuli tosi siisti ja budjetti alittui tuhansilla euroilla. Backstage-puolella artisteilta tuli kiittävää palautetta, ja yksi sanoi ettei ole kymmeneen vuoteen nähnyt näin hyvin hoidettua takahuonealuetta. Tällaisesta tiedän, että ollaan oikealla tiellä”, Törrönen sanoo.

”Tämä on todella raskas ala, ja kaikista tärkeintä on että ihmisillä on kivaa ja heidät saadaan hymyilemään työtä tehdessään. Rahakin on kivaa, mutta se ei ole se kaikista tärkein pointti. Olen kyllä palkinnutkin ihmisiä hyvästä työstään.”

Talkoolaisia ei ollut, vaan kaikille maksettiin työstään.

”Tämä on sen verran pieni festari, ettei väkeä tarvitse niin paljon. Lähimpänä talkoolaista oli hevimetalliyhdistys, joka tuli keräämään varoja yhdistykselleen.”

Huolenpitoa

Tapahtumissa on aina myös kehittämisen varaa. Törröselle pääsi kasautumaan hommia, ja kun tapahtuman loputtua energia oli suunnattava purkamiseen, jäivät verkkosivut ja some hieman rempalleen.

Avauspäivänä osa Hellsinki Metal Festivalin yleisöstä turhautui, kun kaikki halukkaat eivät mahtuneet katsomaan illan pääesiintyjää, ruotsalaista Watainia. Tapaus nousi lehtiin, ja toimittajille Törrönen totesi faktat: bändi oli itse halunnut jäähallin Black Boxiin, ja sen yleisökapasiteetti oli rajallinen. Festarin tiedotuskanavissa oli kehotettu liikkumaan paikalle ajoissa, mikäli halusi Watainin nähdä.

Asiakaspalaute oli kaikkiaan kuitenkin ylistävää, ja järjestelyt todettiin toimiviksi. Ensi vuodeksi Törhönen harkitsee festareille kolmatta ulkolavaa jäähallin sisälavan lisäksi. Uusi, pienempi lava voisi sopia niin sanotun Saharan kentän kupeeseen jäähallin toiselle puolelle, ja siinä voisi soittaa pienempiä ja nousevia yhtyeitä.

”Ensi vuodeksi tulee myös häirinnän vastainen tiimi. Häirintätapauksia ei ole meidän tietoomme tullut, mutta haluamme perustaa esimerkiksi whatsapp-linjan, johon voi sellaisesta ilmoittaa matalalla kynnyksellä. Sitä kautta voi viedä asiaa eteenpäin ilman että tarvitsee mennä kiinteälle ständille tai vastaavalle. Lisäksi ensi vuodeksi mukaan on tulossa Mieli ry. Ihmisten hyvinvointi on tärkeää.”

LUE MYÖS: Näkökulma: Ääliölle ääliön kohtelu, kuten Haloo Helsingin keikalla tapahtui

Hellsinki Metal Festival järjestetään Jäähallilla ja sen ympäristössä Helsingin Töölössä 9.–10. elokuuta 2024. Esiintyjistä on julkaistu muun muassa Tobias Sammet’s Avantasia, Heaven Shall Burn, Kreator, Mayhem ja Satyricon.

Helsingin hevikesä käynnistyy Suvilahden perinteisellä Tuska-festivaalilla 28.–30.6.2024. Tuskassa esiintyvät muun muassa Bring Me the Horizon, Amorphis, Opeth ja Voyager.

Suomalaisista raskaan rockin suurtapahtumista ensimmäisiä artistikiinnityksiään on julkaissut myös John Smith Rock Festival, joka järjestetään Laukaassa 18.–20. heinäkuuta 2024. John Smithissä soittavat muun muassa Moonspell, Raised Fist ja Stam1na.

Isoja metallinimiä Hyvinkäälle vetänyt Rockfest jättää vuoden 2024 välistä, koska festivaali ei saanut koottua mieleistään artistikattausta. Rockfest järjestetään jälleen 2025.

LUE MYÖS: Tuskan uusi oivallus räjäytti kauppakeskus Redin kävijäluvut – rannekkeita ei vaihdettu festariporteilla enää ollenkaan (julkaistu 2022)

Juttua muutettu 3.11. klo 19.49: Watain on ruotsalainen, ei norjalainen yhtye.


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento