Kilpailut

Baarimestari Mika Ammunét menestyi kansainvälisessä kisassa suoralla puheella burnouteista: ”Meidän täytyy lopettaa ihmisten heittäminen hukkaan”

Mika Ammunét esitteli kilpailutyötään tuomaristolle Barcelonassa torstaina. KUVA Jaakko Sandqvis

Suomen edustaja Mika Ammunét oli rakentanut Torres Brandy Zero Challenge -kilpailutyönsä sosiaalisen vastuullisuuden ympärille, vähentämään baarialalla työskentelevien burnouteja.

Kilpailijat pitivät semifinaaleissa keskiviikkona vuorollaan 15 minuutin esittelyt kilpailutöistään. Tuomariston valitsemat kolme parasta kilpailijaa esittelivät seuraavana päivänä työnsä uudestaan – nyt isomman yleisön ja laajemman tuomariston edessä.

”Meidän täytyy lopettaa ihmisten heittäminen hukkaan”, Ammunét iskosti Project Zero Burnouts -kilpailutyössään.

Ammunétin kilpailutyö perustui hänen lanseeraamaansa Mate Hospitality -konseptiin, jota hän on soveltanut Bar Mate -cocktailbaarissaan Helsingissä. Toimintamallin kehyksenä ovat matala hierarkia, avoin ja läpinäkyvä kommunikaatio sekä ihmisläheinen työkulttuuri.

Torres Brandy Zero Challenge -kilpailun pääpalkintona oli 30 000 euroa, jonka voittaja saisi käytettäväkseen projektiinsa.

Kilpailutyönsä myyntituotteeksi Ammunét oli konseptoinut 20-tuntisen verkkokurssin. Hän esitteli laskelman, jossa vertailtiin työntekijöiden kurssittamisen kustannuksia siihen toiseen puoleen eli loppuunpalaneiden tai työpaikkaa vaihtaneiden työntekijöiden aiheuttamiin rekrytointi- ja muihin kuluihin.

Esitystensä päätteeksi kilpailijat vastasivat tuomarien kysymyksiin. Kuva semifinaalista. KUVA Jaakko Sandqvist

20 tunnin kurssin hän oli hinnoitellut 500 euroon per osallistuja. Suomessa yritys voi lisäksi vähentää henkilöstön koulutuskustannuksia verotuksessa, jolloin kurssituksen hinta putoaa puoleen, Ammunét muistutti esityksessään.

”Uuden baarimestarin rekrytointiin käytettävän 5 000 euron sijaan baari voi siis ehkäistä loppuunpalamisia ja työpaikan vaihtamisia kahdenkymmenen ihmisen edestä”, Ammunét laski.

Verkkokurssin pitäjäksi Ammunét asetti itsensä. Vakuuttavuuden takeena oli hyvien esiintymistaitojen lisäksi oma tausta: hän nimittäin paloi itse loppuun viime talvena. Ammunét oli ehtinyt pyörittää omistamaansa cocktailbaaria Helsingissä kaksi vuotta, kun jaksamisen rajat tulivat vastaan. Uupunut yrittäjä jäi kuukaudeksi sivuun työelämästä, kunnes maailma alkoi näyttää taas valoisammalta.

Ammunét on kokenut kilpailija, ja hänellä on ansioluettelossaan kuudes sija arvostetussa World Class -cocktailkilpailussa. Sijoitus on suomalaiskilpailijoiden kaikkien aikojen korkein. Palkintokaapista löytyy myös PRO-tunnustuspalkinto.

Kilpailun tuomaristoon oli kutsuttu vastuullisuusratkaisujen asiantuntijoita. KUVA Jaakko Sandqvist

Vuosittainen Torres Brandy Zero Challenge -kilpailu järjestettiin kolmatta kertaa. Aikaisempina vuosina tehtäviin on kuulunut myös cocktailin valmistaminen, mutta tänä vuonna juomatehtävä oli jätetty pois ja huomio oli kokonaan vastuullisuusprojekteissa.

Norjalaisen Daniel Pappan voitokas kilpailutyö perustui konseptiin, jossa baari valmistaa ylijäämähedelmistä ja muista hävikkiraaka-aineista juomia ja muita tykötarpeita.

Mukana oli 11 kilpailijaa ympäri maailmaa. Ammunét ja hongkongilainen Tommy Wong olivat kilpailijoista ainoat, joiden kilpailutyöt käsittelivät sosiaalista vastuullisuutta. Wong nosti esille baariammattilaisten mielenterveysongelmia.

Muiden kilpailijoiden työt liittyivät tavalla tai toisella ympäristölliseen vastuullisuusajatteluun.

Kilpailun voitti norjalainen Daniel Pappa, joka työskentelee Oslossa Svanen-cocktailbaarissa. Pappan kilpailutyö perustui Svanenin yhteydessä toimivaan DGÆ-hävikkikonseptibaariin. KUVA Jaakko Sandqvist

Ammunét jakoi kilpailun kakkossijan meksikolaisen Gerardo Vázquez Lugon kanssa, jonka kisatyön keskiössä oli kompostointimenetelmä ravintolassa.

Kilpailu järjestettiin nykymuodossaan kolmatta kertaa. Suomesta kisaan ovat aikaisemmin osallistuneet Sampsa Tukia ja Juho Tuppurainen. Eri maiden edustajat valitsee Torres-juomafirman määrittämä esiraati karsintojen avulla.

Finaali järjestettiin tapahtumatilaksi muutetussa entisessä kirkossa Barcelonassa torstai-iltana. KUVA Jaakko Sandqvist

Lue myös: Kun perustat baarin, kannattaako lattiatkin luututa itse? Kaksi ravintoloitsijaa kertoo, mitä he yrittäjinä tekisivät nyt toisin

Lue myös: Kolumni: Michelin-opas ei hyväksy väkivaltaa – paitsi jos se tapahtuu kulisseissa


PRO-palkinnoista vastaa horeca-alan ammattimedia Aromi, jota kustantaa Kamua Helsinki oy. Kamua Helsinki kuuluu Mediakonserni Keskisuomalaiseen, samoin Avecmedia.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker