Minut innosti ravintola-alalle
Minua kiinnostaa ravintola-alan monipuolisuus. Siellä on niin paljon mahdollisuuksia työskennellä erilaisissa paikoissa. Haluaisin päästä ulkomaille isoille laivoille töihin, kun silloin pääsee samalla matkustelemaan.
Koulutuksen paras anti
Sain mahdollisuuden osallistua Taitaja-kilpailuun, josta olen saanut paljon tosi hienoja kokemuksia ja pääsin tutustumaan muihin alan ihmisiin. Siellä oppi hyvin paineen alla työskentelyä ja sai käytännön kokemusta työhön. Koulun kanssa olemme käyneet tutustumassa Rauman ravintoloihin, joissa ammattilaiset ovat kertoneet työstään. Myös laivojen työntekijät ovat käyneet kertomaan työmahdollisuuksista laivoilla ja ulkomailla. Siitä on saanut paljon ideoita, mitä voisi itsekin tehdä jatkossa.
Työharjoittelussa ulkomailla opin
Kesällä olin Espanjassa työharjoittelussa suomalaisomisteisessa Sabores Bistro y Clubissa. Siellä pääsin verkostoitumaan alasta kiinnostuneiden ihmisten kanssa ja sain myös käsitystä siitä, millaista olisi tehdä ulkomailla töitä. Olosuhteet olivat ihan erilaiset kuin Suomessa. Täälläkin keittiössä on kuuma, mutta siellä oli vielä kuumempi.
Haen inspiraatiota
Uusin ruokiin ja erinäköisiin annoksiin saan aika paljon ideoita netistä ja somesta. Ja tietysti työkavereilta oppii paljon. Myös se inspiroi, kun tutustuu uusiin ihmisiin, jotka kertovat omista kokemuksistaan.
Suurin haasteeni
Vielä viime kesänä, kun olin alaikäinen, oli vaikeaa päästä töihin. Nyt kun täytin 18, ei ole sitäkään haastetta.
Inspiroin muita
Inspiroin muita sillä, että olen tosi innoissani ja kiinnostunut tästä alasta ja kerron muille hyvistä kokemuksistani, työharjoitteluista ja kisatoiminnasta.
Esikuva, jota ihailen
Ei ole ketään yksittäistä henkilöä, jota ihailisin, mutta tykkään seurata alalla menestyneitä ihmisiä. Olen seurannut Vuoden kokki -kilpailua, ja olin viime vuonna laivalla katsomassa semifinaaleja. Kisoja seuratessa tuli sellainen olo, että olisihan sinne aika siistiä päästä, ja haluaisin tulevaisuudessa osallistua itsekin Vuoden kokki -kilpailuun.
Kerron muille ravintola-alasta
Tällä alalla saa toteuttaa omia ideoita. Luovuudesta, kekseliäisyydestä ja kaikenlaisista kädentaidoista on tosi paljon hyötyä. Tarvitaan myös taiteellisesta silmää, kun kootaan annoksia ja tehdään pikkutarkkaa työtä.
Viiden vuoden kuluttua
Toivon, että pääsen kartuttamaan työkokemusta mahdollisimman monipuolisesti Suomessa ja ulkomailla. Haaveenani olisi perustaa joskus oma ravintola, mutta sen aika ei ole vielä.
Jemina Oravasaari
- 18 vuotta
- Laitila
- Koulutus: Rauman Winnowa, ravintola- ja cateringalan perustutkinto
- Työkokemus: Useita työharjoitteluja Suomessa ja Espanjassa