Yllä: Näin homma toimii helsinkiläisessä Rolls Rice -ravintolassa.
Aasialainen ruokakulttuuri on vyörynyt Suomeen vauhdilla, ja se näkyy myös nuudeleiden suosiossa.
Ympäri Suomea toimii useita nuudeleihin erikoistuneita ravintoloita, jotka nojaavat milloin japanilaiseen, milloin thaimaalaiseen tai kiinalaiseen ruokakulttuuriin.
Kunnianhimoisimmat nuudeliravintolat luottavat käsintehtyihin nuudeleihin.
Tuoreita nuudeleita tarjoaa muun muassa Tampereen Noodle Lab, Helsingin Noodle Story ja Noodle Master sekä uusimpana tulokkaana Taste of Uyghur, jonka erikoisuutena ovat uiguurikeittiölle ominaiset paksut laghmen-nuudelit.
Oma lukunsa ovat pussi- ja kuppinuudelit, joita Suomessa on totuttu syömään lähinnä kotioloissa.
Japanissa ja Koreassa ne ovat helppoa ja edullista pikaruokaa, jota voi valmistaa ja nauttia jo kaupassa. Nyt tämä Aasiassa yleinen käytäntö on rantautumassa Suomeen.
Helsingin Töölössä sijaitseva Rolls Rice on yhdistelmä aasialaista elintarvikekauppaa ja nuudeliravintolaa. Asiakas valitsee ensin nuudelit sekä täytteet ja valmistaa annoksensa itse.
”Inspiraatio on saatu Koreasta ja Japanista, missä itsepalvelukulttuuri on pidemmälle vietyä ja itsepalveluautomaatteja on paljon”, kertoo yrittäjä Truong Tran.
Rolls Rice nousi nopeasti etenkin nuorten suosioon Tiktok-videoiden siivittämänä.
Nuorten kautta sana on lähtenyt kiirimään, ja nyt asiakkaina käy kaikenikäisiä.
Annoksen hinta määräytyy nuudeleiden ja täytteiden mukaan, ja se jää usein alle kymmeneen euroon.
”Kun tänne tulee syömään ystävien tai perheen kanssa, se on myös kivaa tekemistä yhdessä. Annoksen kokoaminen on samalla ruokailukokemus ja aktiviteetti”, Tran sanoo.
Myös japanilaisiin ja korealaisiin elintarvikkeisiin erikoistunut JK Shop on avannut Tikkurilan myymäläänsä Vantaalle itsepalvelunuudelipisteen.
JK Shopissa nuudeleiden kanssa ei ole myynnissä erillisiä lisukkeita, joten annoksen hinnaksi jää nuudelipaketin sekä pahvikupin hinta.
Myös JK Shopin nuudelipiste on erityisesti nuorten suosiossa.
Sekä JK Shopissa että Rolls Ricessa suosituimpia ovat korealaiset Buldaki-nuudelit sekä Nongshimin Shin Ramyin -nuudelit.
Kaikista tulisimpia nuudeleita ei Rolls Ricesta enää saa.
”Huomasimme, että aika harva uskalsi niitä kokeilla. He jotka uskalsivat, eivät yleensä pystyneet syömään niitä loppuun, joten poistimme ne valikoimasta.”