Ilmiö

Perinteinen lohturuoka teki paluun – Helsingin trendikadulla on leikkeisiin erikoistunut ravintola

Perinteiset ja helposti lähestyttävät reseptit nauttivat jälleen arvostusta. Tämän on huomannut kokki Harri Syrjänen, joka arvelee suomalaisten väsyneen jatkuvaan uuden etsimiseen. Kotoisat maut tuovat lohtua kaaok­sen keskellä.

”Ihmiset ovat vähän kyllästyneet monimutkaisuuteen”, Syrjänen sanoo.

Kaipuu mummolaan ja mummolan makuihin ei ole pelkkää nostalgian kaipuuta. Syrjäsen mukaan myös nuorempi sukupolvi on kiinnostunut tutkimaan juuriaan, ja perinteiset ruoat ovat osa tätä tutkimusmatkaa.

”Lounaspuolella tämä näkyy siinä, että makaronilaatikko maistuu tällä hetkellä paremmin kuin mangochiliappelsiinikana.”

Ravintolapuolella hyvä esimerkki perinteisten reseptien noususta on leikkeiden paluu lautasille. Syrjäsen nuoruudessa wieninleikkeitä syötiin kaikkialla. Sittemmin leivitetyt leikkeet menivät pois muodista ja niiden arvostus laski. Nyt hyvin tehtyä leikettä osataan jälleen arvostaa, ja se näkyy ravintoloiden ruokalistoilla.

Wieninleike
Vasikanleikkeen perinteiset lisukkeet anjovis, kapris ja sitruuna toimivat myös maustevoissa. KUVA Timo Porthan

Trendikkäänä ravintolakatuna tunnetulle Helsingin Tehtaankadulle on avattu erilaisiin schnitzeleihin eli leikkeisiin erikoistunut ravintola Santpauli. Ravintolan konseptin ja reseptiikan takana seisoo AS-ravintoloiden kehitysjohtaja Toni Mikkonen, jonka mukaan Santpauli vastaa nimenomaan lohturuoan kaipuuseen.

”Lohturuoka ja perinneruoka ovat ehdottomasti nousussa, ja itse pidän wienerleikettä parhaana lohturuokana.”

Klassikkoleike muuntuu moneksi

Wieninleike on annos, joka maistuu kaikenikäisille, ja reseptiä on helppo varioida. Monelle vasikasta tehty wienerschnitzel on se ainoa oikea, mutta Suomessa leivityksen alta paljastuu usein possua. Santpaulissa leikkeitä valmistetaan vasikan ja possun lisäksi kanasta, kalasta sekä kasvipohjaisesta seitanista.

”Haluamme palvella erilaisia ruokavalioita. Monessa paikassa ei tule vastaan vegaanileikkeitä tai kalaleikkeitä.”

Mikkosen mukaan hyvässä leikkeessä on laadukas, hyvin maustettu liha ja kauttaaltaan kullanruskea rapea pinta. Mausteeksi riittää suola ja pippuri. Pieleen mennään, jos lihaa ei ole nuijittu tasaisesti tai panerointia tehty huolellisesti. Myös paistorasvan lämpötilan kanssa on oltava tarkkana.

Santpaulissa leikkeet paistetaan runsaassa rasvassa puoliuppopaistona, eikä silloin voissa säästellä. Perinteisinä lisukkeina toimivat perunamuusi sekä anjovis, kapris ja sitruuna, joiden makuja löytyy myös Santpaulin maustevoista.

LUE MYÖS: Tällainen on Hanna Kaartoahon ja Eero Suhosen uusi ravintola Le Coin: rempseyttä, klassikoita ja iskevä hinnoittelu

LUE MYÖS: Kanta-asiakas Asko Jylhä syö Kallion legendaarisessa pihviravintolassa viisi kertaa viikossa


3 x schnitzel

Kana

Kanan rintafilee on nuijittava erityisen hellästi ennen panerointia. Paneroinnista saa ilmavamman, kun korvaa korppujauhot pankojauhoilla.

Kala

Kalaschnitzel valmistetaan kallioanturasta, joka pysyy hyvin kasassa. Paneroitu kala paistetaan kirkastetussa voissa ja valutetaan talouspaperilla ennen tarjoilua.

Vege

Salaisella reseptillä valmistettu seitantaikina kypsennetään ensin sieniliemessä. Paneroinnissa kananmunan korvaa kikherneliemi, ja paistamiseen käytetään kasviöljyä.

LUE MYÖS: Yeastie Boi -ravintolan Johanna Nelsonin jääkaapista ei eineksiä löydy – arkiruoka valmistuu puolessa tunnissa

Vegaaninen wieninleike
Vegaanisen wieninleikkeen paneroinnissa kananmunan korvaa kikherneliemi. KUVA Timo Porthan


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi