Vegaaninen

Lyttyperunat, vegekäristys, risotto… viisi loistavaa vegaanista reseptiä

Haussa hyvä vegaaninen resepti? Kasviproteiini taipuu moneen.

LUE MYÖS: Vönerin kehittäjä Siva Parlar muistelee menestystuotteensa alkuaikoja: Kiersin pizzeriasta toiseen kuin imurikauppias


Vöner Käristys
Vegekäristys perunamuusilla. KUVAT Tanja Holopainen, Omer Levin, Paula Heinonen

Vegekäristys perunamuusilla

10 annosta

Käristys

1 kg     vegaanisia kebablastuja (esim. Vöner Original Sliced)

5          keskikokoista sipulia kuutioituna

5 rkl     margariinia tai muuta rasvaa

1 l        kasvislientä

5 tlk     lagerolutta (0,33 l)

mustapippuria

suolaa

Perunamuusi

2 kg     kuorittua puikulaperunaa

300 g   margariinia tai muuta rasvaa

5 dl      (kaura)kermaa

suolaa

Lisäksi

puolukoita

suolakurkkua

tuoretta lipstikkaa

  1. Paloittele kuoritut perunat ja keitä ne vedessä, kunnes kypsiä.
  2. Paista Vöner-lastut ja kuutioidut sipulit kevyesti rasvassa pannulla. Lisää mustapippuri, suola, kasvisliemi ja olut ja keitä kasaan.
  3. Jatka muusin valmistamista siivilöimällä perunoista vesi pois. Laita kuumat perunat takaisin kattilaan ja muussaa ne tasaiseksi. Lisää rasva, kerma ja suolaa oman maun mukaan.
  4. Kokoa annos lautasille. Viimeistele viipaloiduilla suolakurkuilla ja puolukoilla. Halutessasi koristele annos esimerkiksi lipstikalla.

Vinkki! Voit paloitella Vöner-lastut hieman pienemmiksi ennen niiden paistamista.

Rucolasalaatti ja vegeparmesaania
Rucolasalaatti ja vegeparmesaania. KUVAT Tanja Holopainen, Omer Levin, Paula Heinonen

Rucolasalaatti ja vegeparmesaania

10 annosta

Salaatti

10        kourallista rucolaa

20        aurinkokuivattua tomaattia

50 g     siemensekoitusta (auringonkukka, kurpitsa, rusinat, kuivatut marjat)

1          granaattiomenan siemenet

1          pieni punasipuli

200 g   (vegaanista) parmesaaniraastetta

Kastike

5 dl      oliiviöljyä

3 dl      balsamicoa

5 tl       siirappia tai hunajaa

5 tl       sinappia

suolaa

pippuria myllystä

  1. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Sekoita huolellisesti.
  2. Sekoita suuressa kulhossa rucola, viipaloidut tomaatit, siemensekoitus, granaattiomena, viipaloitu punasipuli ja rusinat. Lisää salaattiin parmesaaniraaste.
  3. Kaada päälle salaatinkastike ja tarjoile heti.

Vinkki! Kasviperäisten juustojen tuotekehitys on ottanut aimo harppauksen. Kokeile ihmeessä!

Lyttyperunat valkosipulilla ja rosmariinilla
Lyttyperunat valkosipulilla ja rosmariinilla. KUVAT Tanja Holopainen, Omer Levin, Paula Heinonen

Lyttyperunat valkosipulilla ja rosmariinilla

10 annosta

2,5 kg perunaa

8 rkl     rypsiöljyä

5          valkosipulikynttä

1,5       nippua tuoretta rosmariinia

suolaa

rouhittua mustapippuria

  1. Pese perunat hyvin ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden hieman jäähtyä.
  2. Laita uuni lämpenemään 225- asteeseen. Asettele perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja lyttää ne esimerkiksi kahvikupin avulla.
  3. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita rypsiöljy, valkosipuli ja tuore rosmariini. Levitä öljyseos perunoiden päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat saaneet herkullisen paistopinnan. Tarjoa pääruuan lisukkeena tai salaatin kanssa.

Vinkki! Voit käyttää lyttyperunoihin edellisenä päivänä keitetyt perunat.

Pehmeä palsternakkakeitto juureslastuilla
Pehmeä palsternakkakeitto juureslastuilla. KUVAT Tanja Holopainen, Omer Levin, Paula Heinonen

Pehmeä palsternakkakeitto juureslastuilla

10 annosta

500 g   kuorittua palsternakkaa

5          sipulia (à 70 g)

10 rkl   oliiviöljyä

1 kg     kuorittua jauhoista perunaa

3 dl      vegaanista valkoviiniä

2 l        kasvislientä

suolaa ja mustapippuria

persiljaa

Lisäksi

oliiviöljyä

merisuolaa

juureslastuja

  1. Lohko kuorittu palsternakka ja sipulit. Kuullota niitä öljyssä niin, että sipulit pehmenevät mutta eivät ruskistu. Lisää perunat ja valkoviini ja anna kiehua ilman kantta noin 5 minuuttia.
  2. Lisää joukkoon kasvisliemi ja ripaus suolaa ja keitä hiljalleen kannen alla noin 30 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi ja mausta pippurilla ja persiljalla.
  3. Lisää keiton pinnalle tarvittaessa merisuolaa ja oliiviöljyä. Viimeistele annos juureslastuilla.

Vinkki! Tarjoile palsternakkasosekeitto alkukeittona useamman ruokalajin aterialla.

Välimerellinen risotto
Välimerellinen risotto. KUVAT Tanja Holopainen, Omer Levin, Paula Heinonen

Välimerellinen risotto

10 annosta

5 pkt    1 kg vegeproteiinisuikaleita (esim. Vöner Oriental Stripped)

7,5 dl   risottoriisiä

2,5 dl   kesäkurpitsaa kuutioina

2          punasipulia pieninä kuutioina

2          punaista paprikaa kuutioina

2          valkosipulin kynttä hienonnettuna

1 l        kuumaa kasvislientä

3 tlk     tomaattimurskaa

10        aurinkokuivattua tomaattia ohuina suikaleina

nippu   hienonnettua basilikaa

Lisäksi

(vegaanista) parmesaania

suolaa

pippuria

oliiviöljyä

  1. Kaada kasariin tai korkeareunaiseen pannuun muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä.
  2. Paista pilkottu kesäkurpitsa, punasipuli, paprika ja valkosipuli kevyesti öljyssä ja mausta suolalla.
  3. Alenna lämpötilaa ja kaada joukkoon risottoriisi. Kuullota riisiä muutama minuutti.
  4. Sekoita riisin joukkoon pieni määrä kerrallaan kasvislientä ja sekoita, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää kasvislientä pieni määrä kerrallaan. Lisää joukkoon tomaattimurska ja anna kypsentyä hiljalleen.
  5. Paista toisella pannulla vegeproteiini-suikaleet rapeiksi sillä aikaa, kun risotto kypsyy. Sekoita suikaleet, aurinkokuivatut tomaatit ja basilika riisin joukkoon. Mausta risotto parmesaanilla, suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä.

Vinkki! Purista risoton joukkoon sitruunamehua.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi