Haussa hyvä vegaaninen resepti? Kasviproteiini taipuu moneen.
Vegekäristys perunamuusilla
10 annosta
Käristys
1 kg vegaanisia kebablastuja (esim. Vöner Original Sliced)
5 keskikokoista sipulia kuutioituna
5 rkl margariinia tai muuta rasvaa
1 l kasvislientä
5 tlk lagerolutta (0,33 l)
mustapippuria
suolaa
Perunamuusi
2 kg kuorittua puikulaperunaa
300 g margariinia tai muuta rasvaa
5 dl (kaura)kermaa
suolaa
Lisäksi
puolukoita
suolakurkkua
tuoretta lipstikkaa
- Paloittele kuoritut perunat ja keitä ne vedessä, kunnes kypsiä.
- Paista Vöner-lastut ja kuutioidut sipulit kevyesti rasvassa pannulla. Lisää mustapippuri, suola, kasvisliemi ja olut ja keitä kasaan.
- Jatka muusin valmistamista siivilöimällä perunoista vesi pois. Laita kuumat perunat takaisin kattilaan ja muussaa ne tasaiseksi. Lisää rasva, kerma ja suolaa oman maun mukaan.
- Kokoa annos lautasille. Viimeistele viipaloiduilla suolakurkuilla ja puolukoilla. Halutessasi koristele annos esimerkiksi lipstikalla.
Vinkki! Voit paloitella Vöner-lastut hieman pienemmiksi ennen niiden paistamista.
Rucolasalaatti ja vegeparmesaania
10 annosta
Salaatti
10 kourallista rucolaa
20 aurinkokuivattua tomaattia
50 g siemensekoitusta (auringonkukka, kurpitsa, rusinat, kuivatut marjat)
1 granaattiomenan siemenet
1 pieni punasipuli
200 g (vegaanista) parmesaaniraastetta
Kastike
5 dl oliiviöljyä
3 dl balsamicoa
5 tl siirappia tai hunajaa
5 tl sinappia
suolaa
pippuria myllystä
- Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Sekoita huolellisesti.
- Sekoita suuressa kulhossa rucola, viipaloidut tomaatit, siemensekoitus, granaattiomena, viipaloitu punasipuli ja rusinat. Lisää salaattiin parmesaaniraaste.
- Kaada päälle salaatinkastike ja tarjoile heti.
Vinkki! Kasviperäisten juustojen tuotekehitys on ottanut aimo harppauksen. Kokeile ihmeessä!
Lyttyperunat valkosipulilla ja rosmariinilla
10 annosta
2,5 kg perunaa
8 rkl rypsiöljyä
5 valkosipulikynttä
1,5 nippua tuoretta rosmariinia
suolaa
rouhittua mustapippuria
- Pese perunat hyvin ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden hieman jäähtyä.
- Laita uuni lämpenemään 225- asteeseen. Asettele perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja lyttää ne esimerkiksi kahvikupin avulla.
- Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita rypsiöljy, valkosipuli ja tuore rosmariini. Levitä öljyseos perunoiden päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat saaneet herkullisen paistopinnan. Tarjoa pääruuan lisukkeena tai salaatin kanssa.
Vinkki! Voit käyttää lyttyperunoihin edellisenä päivänä keitetyt perunat.
Pehmeä palsternakkakeitto juureslastuilla
10 annosta
500 g kuorittua palsternakkaa
5 sipulia (à 70 g)
10 rkl oliiviöljyä
1 kg kuorittua jauhoista perunaa
3 dl vegaanista valkoviiniä
2 l kasvislientä
suolaa ja mustapippuria
persiljaa
Lisäksi
oliiviöljyä
merisuolaa
juureslastuja
- Lohko kuorittu palsternakka ja sipulit. Kuullota niitä öljyssä niin, että sipulit pehmenevät mutta eivät ruskistu. Lisää perunat ja valkoviini ja anna kiehua ilman kantta noin 5 minuuttia.
- Lisää joukkoon kasvisliemi ja ripaus suolaa ja keitä hiljalleen kannen alla noin 30 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi ja mausta pippurilla ja persiljalla.
- Lisää keiton pinnalle tarvittaessa merisuolaa ja oliiviöljyä. Viimeistele annos juureslastuilla.
Vinkki! Tarjoile palsternakkasosekeitto alkukeittona useamman ruokalajin aterialla.
Välimerellinen risotto
10 annosta
5 pkt 1 kg vegeproteiinisuikaleita (esim. Vöner Oriental Stripped)
7,5 dl risottoriisiä
2,5 dl kesäkurpitsaa kuutioina
2 punasipulia pieninä kuutioina
2 punaista paprikaa kuutioina
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 l kuumaa kasvislientä
3 tlk tomaattimurskaa
10 aurinkokuivattua tomaattia ohuina suikaleina
nippu hienonnettua basilikaa
Lisäksi
(vegaanista) parmesaania
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
- Kaada kasariin tai korkeareunaiseen pannuun muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä.
- Paista pilkottu kesäkurpitsa, punasipuli, paprika ja valkosipuli kevyesti öljyssä ja mausta suolalla.
- Alenna lämpötilaa ja kaada joukkoon risottoriisi. Kuullota riisiä muutama minuutti.
- Sekoita riisin joukkoon pieni määrä kerrallaan kasvislientä ja sekoita, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää kasvislientä pieni määrä kerrallaan. Lisää joukkoon tomaattimurska ja anna kypsentyä hiljalleen.
- Paista toisella pannulla vegeproteiini-suikaleet rapeiksi sillä aikaa, kun risotto kypsyy. Sekoita suikaleet, aurinkokuivatut tomaatit ja basilika riisin joukkoon. Mausta risotto parmesaanilla, suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä.
Vinkki! Purista risoton joukkoon sitruunamehua.