Kasviproteiinit

3D-tulostettua vegaanista ”lihaa” myydään nyt ravintolassa Suomessa – maistoimme!

New-Meatiksi nimetty 3D-tulostettu ”liha” on israelilaisen Redefine Meatin valmistamaa, ja Suomeen sitä tuo kasviproteiineihin erikoistunut yritys Meeat Food Tech. Aluksi New-Meat-pihvejä saa vain ravintoloista, Suomessa helsinkiläisestä Emosta.

”Olemme innoissamme saadessamme olla ensimmäinen New-Meat-lihaa tarjoava ravintola Suomessa. On inspiroivaa päästä rakentamaan annoksia täysin uuden raaka-aineen ympärille ja tuotteet tuovat jännittävän lisän ruokalistallemme. Olimme hämmästyneitä, kuinka lähellä oikeaa lihaa Redefine Meatin pihvituotteiden rakenne ja maku ovat. Uskomme, että asiakkaamme nauttivat niistä yhtä paljon kuin mekin”, Emon keittiömestari Niko Suomalainen sanoo.

New-Meat-tuotteet valmistetaan kasviperäisistä proteiineista, kasvirasvoista ja luonnollisista väreistä ja aromeista. Tuotteet ovat sataprosenttisesti vegaanisia.

Redefine Meat yhdistää tuotteidensa valmistuksessa erilaisia teknologioita, joista yksi on 3D-tulostus.

“Verrattuna muihin kasviproteiinituotteisiin 3D-tulostuksen etu on se, että sillä pystytään imitoimaan hyvin tarkasti lihan rakennetta esimerkiksi pihveissä. Tämä vaikuttaa suutuntumaan ja osin myös makuun. 3D-printattu pihvi on maultaan ja suutuntumaltaan hyvin lähellä naudanlihapihviä ja siinä on juuri koko jutun pihvi”, Redefine Meatin kansainvälinen kaupallinen johtaja Adrian Sagman sanoo. 

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Maistoimme 3D-tulostettua ”lihaa” ravintola Brasassa Helsingissä syyskuussa. ”Jauhelihasta” tehty kepakko oli annoksista onnistunein. Rakenne on hyvin lihaisa, ja myös maku lihaisan täyteläinen ja mausteinen. 3D-”jauhelihan” raaka-aineet ovat soijaproteiini ja herneproteiini. KUVA Outi Tuomivaara
3D-pihvissä on reilut lihassyyt, rakenne on lähempänä flank steakia. Rakenne on lihaisampi kuin missään mukalihassa aiemmin. Maussa on haettu nautaa, mutta jälkimaku vie ajatukset myös lampaaseen. Tuotekehityksen myötä rasva saadaan toivottavasti integroitua ”lihaan” vielä paremmin, jolloin suutuntumasta tulee mehevämpi. KUVA Outi Tuomivaara

3D-tulostettu ”liha” tulee ruokakauppoihin vuonna 2023 

New-Meat -tuoteperheeseen kuuluu erilaisia lihankaltaisia tuotteita jauhelihasta pihveihin. Suomi on nyt viides maa, jossa Redefine Meatin tuotteita myydään. Tuotteita on saatavilla Suomen lisäksi yhteensä noin 250 ravintolasta Isossa-Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa ja Israelissa. Tuotteita tarjoavat muun muassa Michelin-tähdistä ja Australian Master Chef -ohjelmasta tunnetun Marco Pierre Whiten ravintolat.

Ruokakauppoihin New-Meat tuotteet ovat tulossa Suomessa vuoden 2023 aikana. Ravintoloille niitä on tarjolla kuluvan vuoden lokakuusta eteenpäin.

“Mikään ei muutu, jos mitään ei muuta. Redefine Meat on kehittänyt uudenlaisen tavan korvata liha kasvisproteiinilla ilman, että lihan tutusta rakenteesta, mausta tai käyttötavoista tarvitsee tinkiä tippaakaan. He tekevät ihan samaa kuin mekin, mutta erilaisella teknologialla. Me haluamme tuoda suomalaisten ruokapöytiin jotain muuta kuin lihaa, ja otimme Redefine Meatin mukaan ottamaan evoluution seuraavaa askelta”, MeEat Food Techin toimitusjohtaja Mikko Karell sanoo.

LUE MYÖS: Vönerin kehittäjä muistelee menestystuotteensa alkuaikoja: Kiersin pizzeriasta toiseen kuin imurikauppias

LUE MYÖS: Lyttyperunat, vegekäristys, risotto… viisi loistavaa vegaanista reseptiä

LUE MYÖS: Avec vieraili stadionilla, jossa ei myydä lihaa – jalkapallon vegaaninen ammattilaisseura on suunnannäyttäjä

Uutuustuote pakkauksessaan. KUVA Outi Tuomivaara


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi