Kasviproteiinit

Vönerin kehittäjä muistelee menestystuotteensa alkuaikoja: Kiersin pizzeriasta toiseen kuin imurikauppias

Siva Parlar kertoo, miten Vöner syntyi.

”Kuulin termin vegaaniruoka vuonna 2016 ja aloin tutkia, mitä se tarkoittaa. Pyöritin tuolloin pizzeriaa, ja eräänä päivänä ystäväni toi meille vegaanijuuston ja pyysi kokeilemaan sitä pizzassa. Kaverini julkaisi siitä kuvan Facebookin vegaaniryhmässä, jossa se sai huikean vastaanoton. Seuraavana aamuna pizzeriani oven takana oli jono ihmisiä, jotka halusivat vegaanipizzaa.

Siinä hetkessä tajusin, että nyt ollaan oikeilla jäljillä. Niinpä aloin purkaa atomeiksi pizzalistamme raaka-aineita ja kehittää rinnalle vegaanisia vaihtoehtoja. Vaihdoimme kastikkeiden lihaliemikuutiot kasvisliemikuutioksi, majoneesit sellaisiksi, joissa ei ole kananmunaa, ja juuston vegaaniseksi. Soijarouhe toimi mainiosti bolognesepizzan vegaaniversiossa. Haasteelliseksi yhtälöksi osoittautui kebab. Mietin ainesosien korvaavia vaihtoehtoja ja törmäsin vehnäproteiinin. Sekoitin ja testasin sitä yön pikkutunteina pizzerian keittiössä, kunnes oikea yhdistelmä löytyi. Hieman mausteita peliin, makutestit ja muutaman kuukauden kuluttua meillä oli tuote nimeltä Vöner.

Sen jälkeen alkoi jalkatyö, jonka kohteeksi valitsin pizzeriat. Kiersin ovelta ovelle kuin imurikauppias opettamassa, miten peruspizzat muutetaan vegaanisiksi. Se oli opettavainen matka, jonka ansiosta osaan nyt kertoa vaikka unissani, millaista sidosainetta tarvitaan, jos annos halutaan valmistaa kasviproteiinista.

Matka on ollut myös vaativa. Jätin alkuun muun elämän ja keskityin täysillä tuotekehitykseen. Nyt on kiva huomata, että kasviproteiinit ovat jo melko tuttuja raaka-aineita niin ammattikeittiöissä kuin ravintoloissakin. Innostun edelleen uuden kehittämisestä ja jaan oppejani mielelläni muille.”

LUE MYÖS: Avec vieraili stadionilla, jossa ei myydä lihaa – jalkapallon vegaaninen ammattilaisseura on suunnannäyttäjä

LUE MYÖS: Tämäkin burgeri on vegaaninen – Avec esittelee Los Angelesin uuden aallon vegaaniravintoloita

LUE MYÖS: ”Vegaanina tulee usein se fiilis, että on vaivaksi” – Vesta puhuu ravintoloista ja asiakaspalvelusta


Siva Parlar

 • Töissä Yrittäjä Vöner oy:ssä
 • Vapaalla Pyrkii tekemään vähemmän töitä ja raivaamaan tilaa harrastuksille. Lataa akut kuntonyrkkeilemällä ja puutarhahommissa.
 • Keittiössä Kokkaa mieluiten wokkiruokaa, koska siinä toimii mikä tahansa proteiini.
 • Motto Etsi ongelmia ja ratkaise ne.

 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi