Työyhteisö on yhteisö. Se saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta tarkoittaa sitä, että meidän pitäisi toimia yhdessä ja vieläpä tuottavasti yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Tilanne on hankalampi, jos joku ei ole työyhteisössä läsnä. Omaan kuoreen vetäytyminen voi johtua elämäntilanteesta, surusta tai vaikka kiireestä. Selvää kuitenkin on, että eristäytynyt ihminen ei säteile työyhteisöön energiaa. Hankalin tilanne on sellainen, jossa esihenkilö itse eristäytyy tiimiltään kiireen, tietokoneen, kännykän tai palaverien taakse. Jos sitä tapahtuu, kertokaa siitä hänelle. Harva loukkaantuu huolehtimisesta.
Ne työkaverit, jotka ovat läsnä, ottavat muut huomioon ja tuovat työyhteisöön lämpöä. On myös ihmisiä, jotka ovat läsnä, mutta seuraavat asioita mieluummin sivusta. Heilläkin on suuri arvo. He voivat osoittaa myötätuntoa, iloa tai surua, vaikka eivät siitä juuri puhukaan.
Eristäytyminen voi olla myös muulla tavoin tahatonta. Jos tiimin uusi työntekijä tulee huomattavasti pienemmästä työyhteisöstä, hän ei välttämättä osaa ajatella, että isossa porukassa on puhuttava enemmän, jotta tieto kulkee. Pienessä työporukassa asiat hoksattiin vähemmälläkin puheella.
Olivatpa syyt henkiseen poissaoloon mitkä tahansa, niihin kannattaa puuttua. Esihenkilön tehtävä on osallistaa kaikki mukaan keskusteluun ja kysyä myös hiljaisen mielipidettä.
Hyvissä tiimeissä pidetään aamuisin yhteinen hetki, jonka aikana käydään läpi päivän kulku. Näin jokainen tietää, mitä päivän aikana tapahtuu, milloin on kiire ja milloin kaveria on tarpeen auttaa. Se maksaa itsensä takaisin sujuvana työpäivänä. Suurin hyöty tulee siitä, että kukaan ei jää yksin, vaan on osa yhteen hiileen puhaltavaa työyhteisöä, jossa saa apua ja voi olla hyödyksi muille. Sellainen työyhteisö on voimakas, siihen on ilo kuulua ja siitä ei halua lähteä pois.
On vielä henkilökohtainenkin syy rakentaa läsnä olevaa tiimiä. Joskus oma elämä järkkyy, jos puoliso sairastuu, koti palaa tai läheinen menehtyy. Silloin työyhteisö kantaa. Ihminen kestää iskuja, jos saa tukea. Hyvä työyhteisö voi auttaa jaksamaan elämän murheiden keskellä. Jos työyhteisöstä ei saa tukea, moni ajautuu sairauslomalle. Se on oikeutettua, mutta sairauslomalla ihminen on yksin ja jo kolmen kuukauden poissaolon jälkeen paluu työelämään on huomattavasti vaikeampaa.
Pidetään porukalla huoli siitä, että kukaan ei jää työpaikalla yksin. Kannatellaan toisiamme silloin, kun sille on tarvetta. Ollaan läsnä. Ollaan ihmisiä, joiden paikalle saapuminen tuo hymyn työkaverin kasvoille.
PS. esihenkilö. Jos joku tulee luoksesi, laita kännykkä sivuun, sulje läppärin kansi ja katso tulijaa silmiin. Anna huomio hänelle ja ole läsnä.
LUE MYÖS: Tomi Lantto: Osaatko tukea tiimisi jäseniä?
LUE MYÖS: Tomi Lantto: Löysää pipoa, uusi esihenkilö
Tomi Lantto kirjoittaa kolumnisarjassaan johtamisesta. Lantto on Antellin toimitusjohtaja ja perheyrittäjä.