Porvoolaisesta Vårista tuli ensimmäinen suomalainen Michelin-ravintola Helsingin ja Turun ulkopuolelta.
Vårin ravintoloitsija ja keittiömestari Niko Lehto pyyhki lavalla silmäkulmaansa.
”Tämä lienee ensimmäinen vuosi, kun Michelin ylipäätään vierailee Porvoossa. Kaupungissa on ollut upea kulinaristinen skene jo parikymmentä vuotta. On uskomatonta olla täällä edustamassa uutta sukupolvea. Kiitos kuuluu niille tyypeille, jotka ovat asettaneet Porvoota kartalle – ja nyt meillä on kunnia viedä Porvoo maailmankartalle. Ihan uskomatonta”, Lehto sanoi palkintopuheessaan.
Lehto oli edelleen silminnähden liikuttunut, kun hänet hetken päästä kuulutettiin lavalle toistamiseen. Vår palkittiin Michelin-tähden lisäksi vihreistä arvoista kertovalla Green Star -palkinnolla.
”Tämä tavallaan johdatti meidät tähän”, Lehto sanoi osoittaen ensin Green Star -palkintoa ja sitten Michelin-tähtisymbolia uuden kokintakkinsa rinnuksissa.
”Ravintolamme perusta on alusta alkaen ollut kestävissä arvoissa ja siinä, että saamme esitellä Porvoon alueen antia upeine maanviljelijöineen. Emme ikipäivänä osanneet odottaa, että voittaisimme nämä molemmat palkinnot.”
Vårin varauskalenteri alkoi täyttyä saman tien.
”Istuimme katsomossa, ja sähköpostiin alkoi tipahdella varauksia ravintolaan. Tästä tulee kiireinen kesä”, keittiömestari Oskar Kotka kertoi Avecille tähtien jakamisen jälkeen.
LUE MYÖS: Tällainen on Suomen uusi Michelin-ravintola Vår – keittiön seinään oli teipattu tähti jo aikaisemmin
Teksti jatkuu kuvien jälkeen.
LUE MYÖS: Tällainen on Suomen uusi Michelin-ravintola Vår – keittiön seinään oli teipattu tähti jo aikaisemmin
Yllä: Michelin-palkintoseremonia. Vårin Niko Lehdon osuus käynnistyy 51 minuutin kohdilta. Jos upotus ei toimi, voit katsoa video Youtubesta.
LUE MYÖS: Tommy Myllymäen Aira sai toisen Michelin-tähden – ravintolan alku oli hankala
LUE MYÖS: Kaikki pohjoismaiset Michelin-ravintolat – katso lista