Michelin-tähdet

Yllättäjä Rukalta: Ravintola Tapio sai Michelin-tähden – varauksia alkoi tulvia heti

Johanna Mourujärven ja Connor Laybournen yhteinen tarina alkoi keittiöstä 11 vuotta sitten: molemmat työskentelivät Laybournen kotimaassa Englannissa kokkeina. Suomeen he päätyivät ranskalaisten Michelin-tähtiravintoloiden kautta. Työ palkittiin nyt Michelin-tähditetyllä kokkitakilla. KUVA Mariaana Nelimarkka

Michelin-tähdellä maanantaina palkittu Tapio on pieni ravintola, jota pyörittää englantilais-suomalainen pariskunta kahdestaan, ilman apukäsiä. Sijaintina on viimeiset puoli vuotta ollut laskettelukeskus Ruka Kuusamossa, mutta alkujaan Johanna Mourujärvi ja Connor Laybourne perustivat ravintolansa Posiolle.

Posio on Mourujärven kotipaikka. Kun suomea taitamattoman Laybournen oli vaikea työllistyä, päätti pariskunta avata oman ravintolan. Alkuperäinen Tapio toimi entisessä leirikeskuksessa vuodesta 2018 lähtien. Viime vuonna pariskunta kokeili ensin pop upia Kuusamossa ja avasi Tapion jouluna Rukan hiihtokylässä.

Tapio oli siis käytännössä yhtä tuore tapaus kuin toinen uusista Suomen Michelin-tähtiravintoloista, helsinkiläinen The Room by Kozeen Shiwan, joka sai tähden vain puolen vuoden jälkeen. Michelin-opas pitää paikan vaihtumista aina uutena alkuna, ja puoli vuotta on sen ajanlaskussa lyhyt aika.

”Pystymme säilyttämään luonnonläheisyyden myös Rukalla. Vaikka olemme keskellä kylää, olemme kuitenkin syrjässä, ja näkymä on Rukan rinteisiin. Ruoka on tietysti se, mikä pysyy ja tuo luonnon lautaselle”, pariskunta kuvailee.

Lähiruokaa ja pohjoisen makuja

Tapion linja on moderni pohjoismainen fine dining. Kaiken ytimessä ovat pohjoisen puhtaat raaka-aineet, joista syntyy yksinkertaisin menetelmin puhtaita makuja. Kokkauksessa Laybourne suosii niin moderneja kuin perinteisiäkin tekniikoita, jotka tekevät raaka-aineille oikeutta.

”Saamme Mourujärven tilalta muun muassa marjoja, vihanneksia, poroa ja fasaania”, Laybourne kertoo.

Menu vaihtuu sesongin mukaan. Tarjolla on yksi maistelumenu, jossa on tyypillisesti kahdeksan ruokalajia.

Michelin-tarkastajien esiin nostama erityisen mieleenpainuva annos Scallop & Cep on sattumalta listalla myös nyt.

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Restaurant tapio (@restaurant_tapio) jakama julkaisu

Yllä: Scallop & Cep & Black Caviar eli kampasimpukka, herkkutatti ja kaviaari. Jos upotus ei näy, voit katsoa kuvan Instagramista.

Mourujärvi luo juomaparitukset alkuviineistä ja suomalaisista oluista.

Työparin palkinto

Tapio on sijainnillaan oppaan ja samalla koko maailman pohjoisin ravintola, jonka seinää tähti koristaa. Vaikka pääosalle suomalaisestakin ravintolaväestä sen palkitseminen tuli yllätyksenä, on Connor Laybournen keittotaito saanut aiemminkin tunnustusta: Tapio sijoittui Posion-vuosinaan Suomen 50 parasta ravintolaa -listauksessa jopa viidentoista parhaan ravintolan joukkoon. Moni on siis käynyt pohjoisessa ja pitänyt kokemastaan.

Laybourne korostaa, että Tapio on pariskunnan yhteinen luomus. He ovat itse asiassa koko Tapio, sillä hän vastaa keittiöstä ja Mourujärvi 18-paikkaisesta salista ja kaikesta muusta.

”Pärjäämme kaksin, koska olemme kunnianhimoisia pitkän linjan ammattilaisia, meillä molemmilla on korkea työmoraali ja olemme valmiita tekemään tavallista pidempiä työpäiviä. Haluamme olla työssämme huomenna vielä parempia kuin tänään”, Laybourne kertoo.

Aina ei ole helppoa tasapainoilla työn ja yksityiselämän välillä. Erimielisyydet ratkotaan keskustelemalla.

”Kun ravintolan ovet avataan, rooleihinsa astuvat ammattilaiset, joiden yhteistyö pelaa saumattomasti”, pariskunta kertoo.

Tapion ravintolasalissa on 18 asiakaspaikkaa. KUVA Tapio

Oliko tähti yllätys heille itselleen? Lavalla Laybourne sanoi, että olo on lähinnä helpottunut – vuosien työ palkitaan vihdoin. Tavallaan tähti oli odotettu.

”Olen äärettömän iloinen, tyytyväinen ja kiitollinen, mutta myös helpottunut, sillä olen työskennellyt kokkina 15-vuotiaasta lähtien ja unelmoinut tästä hetkestä siitä saakka”, Laybourne sanoo.

Tunnustus kannustaa kehittelemään entistä upeampia ruokaelämyksiä pohjoisen luonnon aineksista. Pariskunnan toiveena on, että tähti houkuttelee niin uusia kuin aiempia asiakkaita kulinaristiselle matkalle ravintolaan. Julkistuksen jälkeen sähköposti lauloi: Mourujärvi arvioi, että ainakin 200 varausviestiä saapui illan aikana.

Lue myös: Jättiyllätys: Michelin-tähti Kuusamoon! Tässä kaikki Suomen Michelin-ravintolat

Lue myös: Kozeen Shiwanille Suomen nopein Michelin-tähti: ”Vuosien ajan minulle on sanottu, että jätkä vaan puhuu”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi