Kebab

Uusi kebab-​ilmiö valtaa Helsinkiä – ”Nousee isommaksi trendiksi kuin napolilaiset pizzat”

Kuvan Berlin Bröner on tehty naudan ja karitsan lihasta. Vaihtoehtona on myös kana ja vege-täyte. KUVA Aapo Siippainen

Helsinki sai uuden kebabpaikan, kun Bröner-ketjun ensimmäinen ravintola avattiin Vaasankadulle. Samassa korttelissa toimii myös yksi Helsingin tunnetuimmista kebabravintoloista, King Kebab Kallio. Alueen merkittäviin kebabpaikkoihin kuuluu myös Döner Harju.

Perinteiset kebabravintolat haastava Bröner valmistaa berliiniläistyyppistä döneriä. Kypsä liha leikataan vartaista, jotka kasataan päivittäin käsityönä.

”Paistilihoja marinoidaan 48 tuntia”, Brönerin perustaja Tony Brander kertoo Helsingin Uutisille.

Aiemmin vastaavaa döneriä on Helsingissä tunnetuksi tehnyt muun muassa Fennia-korttelin turkkilaistyylinen Baba Döner.

Brander sanoo, että hänen ravintolansa tyyli on berliiniläinen. Se näkyy muun muassa ravintolan sisustuksessa että makumaailmassa. Kebabin päällä käytetään fetamurua sekä erityisesti berliiniläistyyppisiä kastikkeita.

”Olemme käyneet tutkimassa Berliinin kulttuuria useampaan kertaa. Haluamme olla autenttisia. Referenssinä toimii berliiniläinen Rüyam Gemüse Kebab”, Brander sanoo.

Alkuperäiseen tyyliin pide-leivän täytteeksi tulee myös paistettuja kasviksia, kuten perunaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja porkkanaa.

Brönerin nauta ja karitsa tulevat Suomesta. Kanan alkuperä on EU. Kuvassa olevan nautavartaan päällä on karitsanrasvaa. KUVA Aapo Siippainen
Bröner avattiin Bun2bun-ravintolan tiloihin Vaasankadulle. Ravintolan eteen tulee kesällä pieni terassi. KUVA Aapo Siippainen
Brönerin sisustuksessa näkyy ikonisia Berlinin maamerkkejä. KUVA Bröner

Tony Brander tunnetaan muun muassa Burgers & Wine -ravintolasta, jossa perinteistä hampurilaista lähestytään täysin uudesta näkökulmasta. Yrittäjä korostaa, että Brönerin tarjoamassa dönerissä on kyse täysin eri asiasta kuin monen kebabpizzerian käyttämässä pakastevartaassa, joka ostetaan tukusta.

Brander kertoo huomanneensa, että aitoa döneriä tarjoavia ravintoloita aukeaa Suomeen tällä hetkellä lähes viikoittain.

– Uskon, että döner nousee jo tänä vuonna isommaksi trendiksi kuin esimerkiksi napolilaiset pizzat.

Branderin yrityksellä on kovat tavoitteet.

– Bröner tähtää ketjuksi Suomessa. Tavoite on 30 ravintolaa parin kolmen vuoden sisällä, Brander sanoo.

Seuraava ravintola aukeaa ensi kesäksi Espoon Matinkylään. Ravintola on osa kauppakeskus Ison Omenan terassialuetta.

Tarkoituksena on laajentua Helsingissä esimerkiksi Itäkeskukseen sekä Tampereelle.

– Franchise-kyselyitä tulee enemmän kuin pystyisimme ottamaan tähän alkuun, Brander kertoo.

Korean Brönerissä on muun muassa gochujang-chilimajoneesia ja korianteria. KUVA Aapo Siippainen

Myös kilpaileva yritys Baba Döner aikoo laajentua, mutta maltillisemmin.

– Avaamme ravintolan Itäkeskuksen ravintolamaailmaan elokuun alussa, sanoo perustaja Ihsan ”Ihku” Gunbeyi Helsingin Uutisille.

Hän sanoo, että asia on vuokrasopimuksen allekirjoittamista vaille valmis. Uutta ravintolaa pyörittäisi hänen yrityksensä kuten Fennia-korttelissakin.

Gunbeyi suhtautuu franchise-yrittäjyyteen varovaisesti.

– Minulla on paljon fränkkäreitä jonossa, mutta en halua, että tuotettani pilataan. Pelaan maltillisesti, varman päälle.

Hän sanoo, että muun muassa espoolaiset kauppakeskukset ovat olleet halukkaita ottamaan Baba Dönerin vuokralle.

– Soittoja on tullut ympäri Suomen. Myös Turusta ja Tampereelta.

Yrittäjä suunnittelee keskuskeittiön perustamista, jotta kaikkien ravintoloiden lihavartaat saadaan koottua yhdessä paikassa. Myös kastikkeet tehtäisiin keskuskeittiössä. Lihavartaiden grillaus tapahtuisi edelleen ravintoloissa.

– Näin varmistaisin, ettei laatu kärsisi ja asiakas saa täydellisen dönerin.

Ydinkeskustan Fennia-korttelissa sijaitsevaa Baba Döneriä pidetään turkkilaisen döner-kulttuurin tienraivaajana Suomessa. KUVA Aapo Siippainen
Baba Dönerin perustaja Ihsan Gunbeyi sanoo, että lihavartaiden kokoaminen käsin on kovaa työtä. Hän ei usko, että kaikki ravintolat jaksaisivat tehdä sitä päivittäin kovin pitkään. ARKISTOKUVA Aapo Siippainen

Gunbeyi on käynyt jo maistamassa Brönerin ruokia Vaasankadulla.

– Se oli erilainen, mutta hyvä tuote. Tyyli on saksalainen, ei turkkilainen kuten meillä. Kastikkeita oli aika paljon. On todella hienoa, että muutkin uskaltavat ottaa meiltä mallia ja tehdä premium-laatua.

Vaasankadulla sijaitsevan King Kebabin Ahmet Deniz ei ole vielä ennättänyt käydä testaamassa Bröneriä. Hän on ilahtunut uudesta kilpailijasta.

”On hyvä saada alueelle kunnon kebabkeskittymä, jolloin asiakkaat voivat tulla Kallioon kebab-pyhiinvaellukselle.”

King Kebab ei ole toistaiseksi muuttamassa annoksiaan nousevan döner-trendin mukaisiksi.

Meidän asiakkailta ei ole tullut erikseen toiveita kebabin vaihdosta. Meidän lihat ja kastikkeet on tehty 17 vuoden ajan samoilla resepteillä. Se kertoo, että olemme tehneet jotain oikein.”

Perinteisen berliiniläisen dönerin lisäksi Tony Brander haluaa tarjota makuja eri puolilta maailmaa. Tällä hetkellä listalla on Kreikan ja Korean inspiroimia makuyhdistelmiä.

”Valikoima tulee vaihtumaan jatkuvasti.”

King Kebabin Ahmet Deniz kertoo, että ravintolassa on käytetty samoja reseptejä 17 vuoden ajan. ARKISTOKUVA Aapo Siippainen
King Kebab toimii muun muassa Herttoniemessä. ARKISTOKUVA Aapo Siippainen
King Kebab Vallila voitti Helsingin paras kebab-ravintola -äänestyksen vuonna 2020. KUVA Päivi Tuovinen

LUE MYÖS: Kebabille tapahtuu nyt sama maineenkohennus kuin pizzalle ja hampurilaisille


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi