Kebab

Kebabille tapahtuu nyt sama maineenkohennus kuin pizzalle ja hampurilaisille

DIF Döner
DIF Döner on kasvanut jo ketjuksi. KUVA Timo Porthan

Kebabilla on ollut pitkään hieman nuhjuinen maine, mutta aivan suotta. Hyvistä raaka-aineista valmistettuna annos voi nousta uusiin ulottuvuuksiin. Siinä missä hampurilaiset ja pizza ovat kokeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvojenkohotuksen mättöruoasta salonkikelpoisiksi herkuiksi, nyt näyttäisi olevan kebabin vuoro.

Berliinin döner-kuppiloiden inspiroimia ravintoloita nousee Suomeen tiuhaan, ja nyt myös S-Ryhmä ja Hesburger ovat iskeneet silmänsä tangossa pyöriviin lihavartaisiin.

Jari Lönnberg ja Reima Mäenpää olivat aikaansa edellä avatessaan Döner Harjun Helsinkiin vuonna 2014. Missionaan heillä oli jo tuolloin tarjoilla aitoa lammasdöneriä herkullisin höystein laadukkaista raaka-aineista valmistettuna. Alusta asti listoilla on ollut myös vegaaneille maistuva vegekebab.

Myös muita kokkeja on herännyt kebabin mahdollisuuksiin. Shelterin ravintoloitsija Teemu Laurell avasi Holy Dönerin Helsinkiin kaksi vuotta sitten uudistaakseen suomalaista kebabkulttuuria ja paikatakseen samalla koronan aiheuttamia tappioita. Burgeri­miehenä tunnettu Akseli Herlevikin on laajentanut repertuaariaan ja levittänyt dönerin ilosanomaa Helsingistä Jyväskylään, Seinäjoelle ja Ouluun omalla DIF Döner -konseptillaan.

Hesburger puolestaan on innostunut kebabin lisäksi myös kebabin kreikkalaisesta serkusta, gyroksesta. Tätä varten on kehitetty erillinen ravintolakonsepti Hese Kebab & Gyros, joka toimii pilottiravintolana Salossa liikenneasema Kivihovissa. Perinteisempiä Hesekebab-ravintoloita löytyy valikoitujen Hesburgereiden yhteydessä Turusta, Joensuusta, Oulusta, Raisiosta, Kaarinasta ja Loimaalta.

S-Ryhmän uuden Babista-kebab­ravintolaketjun ensimmäinen ravintola avattiin kesäkuussa Mikkeliin, ja marraskuussa on Vantaan Jumbon vuoro. Jatkossa suunnitteilla on avata jopa parikymmentä Babista-ravintolaa ympäri Suomen. Babista aikoo tuoda kebabin viihtyisään ravintola­maiseen ympäristöön ja luottaa paitsi ruoan myös miljöön vetovoimaan. Usko kebabin uuteen nousuun on niin vahva, että S-Ryhmä puhuu jo kebab-vallankumouksesta.

LUE MYÖS: Katso, kuinka robotti viipaloi kebabin – Akseli Herlevin DIF Döner laajenee ympäri Suomen

LUE MYÖS: Turkulaisveljesten ravintolasta tuli hitti – “Shokkiäijä” kertoo, miten Malmin Kebabin valtava somesuosio syntyi

Juttua muutettu 9.10.23 klo 14.04: Korjattu listaa Hesburgerin ravintoloista.

Kebab-annos DIF Dönerin tapaan. KUVA DIF Döner


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi