Pöytävaraus

Helsinkiläisen ravintolan uusi käytäntö: pöytävaraus ikkunan vierestä lisämaksulla

Ravintolan ikkunapöydistä avautuu näkymä Helsingin ylle. KUVA Jaakko Sandqvist

Vappuna Helsingissä avautuneessa ravintola Bisoubisoussa on alettu periä pöytämaksua.

Pöytävaraus ikkunan viereen maksaa lounaalla 20 euroa ja illallisella 50 euroa.

Vapaaksi jääviä ikkunapöytiä ei pidetä illan aikana tyhjinä, vaan kuka tahansa asiakas voi saada vapaan ikkunapöydän seurueelleen. Pöydät täytetään saapumisjärjestyksessä.

Lisämaksu peritään ravintolan katetun terassin pöydistä. Tilasta avautuu näkymä Helsingin ylle.

Ravintola Bisoubisou sijaitsee Kalasataman Horisontti-tornitalon 24. kerroksessa.

Ravintoloitsijat kertovat päätyneensä pöytämaksuun ensimmäisten aukioloviikkojen jälkeen.

”Meille tuli yllätyksenä, että itse ravintolakokemusta tärkeämpään rooliin tuli pöytä, jossa vierailu vietetään”, ravintoloitsija Maiju Åstedt kertoo sähköpostitse Helsingin Uutisille.

Kuvassa ovat Bisoubisoun ravintoloitsijat Maiju Åstedt ja Teemu Aura. KUVA Jaakko Sandqvist

Asiakkaat olivat pettyneitä, jos varattu pöytä ei sijainnut ikkunan edustalla. Erityisen suurta mielipahaa aiheutti, jos varattu pöytä sijaitsi sisällä salissa eikä katetulla terassilla.

”Kun sanon, että mielipahan määrä oli suuri, on se hieman kaunisteltu versio todellisuudesta. Asiakkaiden aggressiivisuus, jopa uhkaava käytös henkilökuntaamme kohtaan oli jotain, mihin en ole tainnut urani aikana törmätä koskaan.”

Åstedt luotsaa ravintolaa Patisserie Teemu Aura -kahviloista tunnetun Teemu Auran kanssa. Ravintoloitsijat tunnetaan Helsingissä entuudestaan muun muassa Le Coucou Vert- ja Mat Distrikt -ravintoloista.

Asiakkaiden reaktiot pöytien sijainteihin olivat voimakkaita.

”Minua on syytetty ravintolaillan pilaamisesta, vaikka asiakkaat eivät ole saaneet edes takkia pois päältä.”

Osa vieraista suuttui pöydän sijainnista niin paljon, että he jättivät varauksen käyttämättä ja lähtivät ravintolasta, Åstedt kertoo. Tuolloin pöytä jäi myymättä kyseisestä kattauksesta.

Ongelmatilanteiden välttämiseksi ravintolan varauskalenteriin tehtiin muutos. Pöydän pystyi varata terassilta tai sisältä.

Nopeasti kävi ilmi, että tämä poiki uudenlaisia ongelmia. Asiakkaille ei riittänyt, että pöytä oli terassilla, vaan käyttöön olisi pitänyt saada tietty pöytä.

”Ja pöytätoiveet olivat melkoisia: pöytä idästä, etelästä, lännestä. Pöytä, josta näkee Korkeasaareen tai Vallilaan. Pöytä, josta näkee kotiin tai auringonlaskun tiettyyn kellonaikaan.”

Ravintola Bisoubisou sijaitsee 24.kerroksessa Kalasataman Horisontti-tornitalossa. Jaakko Sandqvist / Avec Media

Toiveita oli paljon, ja suuttumus toteuttamattomista toiveista oli valtavaa ja uuvuttavaa, Åstedt kertoo.

Lopulta ravintoloitsijat päättivät tarttua eräältä asiakkaalta tulleeseen ideaan ikkunapöytien maksullisuudesta, vaikka se ei aluksi tuntunut hyvältä.

”Ajatus ikkunamaksusta tuntui etäiseltä, koska se oli juuri se mitä olimme pyrkineet välttämään ravintolassamme. Olemme hinnoitelleet tuotteemme niin, että tätä maisemalisää ei ole.”

Ravintoloitsijat haluavat hinnoittelun kautta palvella mahdollisimman montaa kohderyhmää. Tarkoituksena on, että ravintolan tuotteita löytyy jokaisen lompakolle niin arkisempaan kuin juhlavampaan vierailuun.

Esimerkiksi kahden ruokalajin lounas maksaa ravintolassa 34 euroa ja kolmen ruokalajin illallinen 49 euroa.

Erillisestä ikkunamaksusta on tullut palautetta, mutta Åstedtin mukaan palautteen määrä ja sävy on ollut miellyttävämpää kuin aiemmat kohtaamiset ravintolassa.

”Olen kuullut, että tästä (ikkunamaksusta) puhutaan naurettavana asiana, ja että tämä olisi syy boikotoida ravintolaamme.”

Ravintoloitsijat haluavat kuitenkin asettaa henkilökuntansa hyvinvoinnin asiakaspalautteen edelle.

”Mielestäni se, että aikuiset ihmiset käyttäytyvät huonosti ja loukkaavasti ravintolassa asiakaspalvelijoita kohtaan ei ole naurun aihe, vaan vakavasti otettava asia.”

”Teen kaikkeni henkilökuntamme viihtyvyyden eteen, ja tämäkin toimi on tehty siksi, että jokaisella olisi turvallinen olo töissä.”

Bisoubisoun ruokalista pohjautuu löyhästi ranskalaiseen keittiöön Jaakko Sandqvist

Åstedt myöntää, että kyseessä on ollut heidän mokansa. Ravintoloitsijat eivät osanneet vielä ravintolan rakennusvaiheessa ajatella, että varauskalenteriin voisi tehdä eri osiot sisätilan ja terassin varauksille. Varauskalenteri avattiin maaliskuussa kaksi kuukautta ennen ravintolan avajaisia.

”Niille vieraille, joiden ilta menee pilalle jo siitä, jos pöytä ei sijaitse juuri siinä tietyssä kohdassa, on nyt mahdollisuus varata tuo paikka. Me järjestelemme illan kulun sen mukaan, että tuo toive saadaan toteutettua.”

Otsikkoa ja jutun rakennetta muokattu 12.6.2025 klo 13.11: Otsikosta sai aikaisemmin käsityksen, että ikkunapöytään pääsee syömään vain maksua vastaan. Maksu peritään vain silloin, kun asiakas haluaa erikseen varata ikkunapöydän.

Lue myös: Sadan euron varausmaksu ravintolaan on ollut menestys, Tommi Tuominen kertoo


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi