Hotellit

Tältä näyttää Helsingin keskustaan avautunut säihkyvä uutuushotelli – keittiöpäällikölle sellaisen avaaminen tarkoittaa ”maratonia housut nilkoissa”

Yllä: Tällainen on hotelli Grand Hansa. Liiku kuvien välillä painamalla väkästä ruudun reunassa.

Ympyrä sulkeutui Helsingissä. Kaivokadun historialliseen hotellikortteliin avattu Grand Hansa -hotelli toimii samojen seinien sisällä, joiden suojassa yövyttiin jo yli sata vuotta sitten.

Grand Hansan paikalla Seurahuoneen talossa on toiminut hotelli vuodesta 1914. Seurahuone oli aikansa suunnannäyttäjä: jokaisessa huoneessa oli puhelin, lämmin vesi ja keskuslämmitys. Ravintolasalissa ja Socis-baarissa viihtyivät monet aikansa merkkihenkilöt. Nimi vaihtui nyt Grand Hansaksi, mutta hotellitoiminta jatkuu.

Grand Hansa levittäytyy myös Uuden ylioppilastalon puolelle, jossa toimi vuosina 1924–1968 hotelli Hansa.

Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi Hansa-talo. Kiinteistöt omistaa Helsingin Yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva, joka aloitti hotellikokonaisuuden peruskorjauksen vuonna 2020.

Hotellin operaattori vaihtui välissä Primehotelsista Minor Hotelsiin. Ketju omistaa maailmalla yli 240 hotellia. Grand Hansa kuuluu Minor Hotelsin NH Collection -tuotemerkin alle.

Hotellin sisäänkäynti on sama, josta kuljettiin aikoinaan Bio Bio -elokuvateatteriin ja myöhemmin Virgin Oil -musiikkiklubille.

Grand Hansa on pramea, mutta hotelli markkinoi itseään luksuksen sijaan upper upscale -termillä. Hinnat vaihtelevat kysynnän mukaan, mutta yö kahdelle perustason huoneesta lohkeaa tällä hetkellä runsaalla parillasadalla eurolla.

Jutun alussa näkyvästä kuva- ja videokokonaisuudesta voit katsoa, miltä Grand Hansa näyttää.

Maraton housut nilkoissa

Hotellissa työskenteleminen vaatii keittiö- ja ravintola-ammattilaiselta omistautumista ja mukautumiskykyä. Aamiaisen, lounaan ja illallisen lisäksi pitäisi huolehtia kokous- ja tapahtumatarjoiluista, huonepalvelusta ja kaikenlaisista toiveista.

Mitä tasokkaampi hotelli, sitä korkeammat vaatimukset. Jos asiakas haluaa seuraavaksi aamuksi täytekakun, sellainen leivotaan.

Helsingin Grand Hansa sijoittuu kaupungin hotellikartalla tasokkaampaan päähän, ja palveluiden ytimessä on ruoka ja juoma. Keittiötoiminnan käynnistäminen hotelliin on iso puristus, kuvailee Grand Hansan keittiöpäällikkö Filip Forsberg.

”Vähän kuin juoksisi maratonia housut nilkoissa. On laitekoulutusta ja paljon innokkaita työntekijöitä eri osastoilta. Aina roikkuu joku sähkömies jossain, ja voi olla ongelmia toimitusten, sähköjen, pesujen tai asennusten kanssa. Näin on ollut jokaisessa avauksessa”, Forsberg virnistää.

”Pitää hyväksyä epävarmuutta ja sitä, että asiat eivät ole sinusta itsestäsi aina kiinni. Ei voi ajatella, että kaiken pitäisi olla heti kasassa.”

Forsberg tietää mistä puhuu, helsinkiläisen hotellin avaus nimittäin on hänen työurallaan jo neljäs laatuaan. Ansiolistalla ovat entuudestaan Klaus K vuonna 2005, St. George 2018 ja Ax 2022.

Kiire hotellin keittiössä on toisenlaista kuin kiire lounaspaikan tai iltaravintolan keittiössä, konkari sanoo.

”Päivän rytmi on tosi erilainen, juna lähtee liikkeelle heti aamusta ja siihen vyöryyn pitää tottua. Esimerkiksi henkilökunnan yhteisiä ruokailuhetkiä ei oikein tule. Tarjoilusta tai muualta on jatkuvasti joku keittiössä joka kysyy jotakin tai haluaa joltakin osastolta jotakin tietoa tai tuotetta”, Forsberg kuvailee.

Grand Hansassa on kolme erillistä keittiötä ja yksi iso pääkeittiö. Forsberg kasvattaa 14-henkistä keittiötiimiään vähitellen.

Filip Forsberg (vas.) ja Matti Romppanen rakentavat Grand Hansan ruokatuotetta. KUVA Jaakko Sandqvist

Ensi viikolla avautuva Hansa Café Bar & Brasserie -illallisravintola tulee Forsbergin mukaan nojaamaan ranskalaiseen keittiöön ja paikallisiin sesonkituotteisiin. Brasseriesta vastaa Matti Romppanen tittelillä Head Chef.

Executive Chef -nimikkeellä työskentelevä Forsberg on asetellut hotellin all day -ruokalistalle sandwicheja, pihviä ranskalaisilla ja muuta helppoa tilattavaa. Burgeriin tuodaan ilmettä tryffelimajoneesilla, ja briossisämpylä leivotaan itse.

Hapanjuurileipomiseen erikoistunut Forsberg uskoo muutenkin itse tehdyn voimaan esimerkiksi hotellin aamiaisella.

”Jos tarvitset 30 litraa mehua, olisiko pienten litran boksien sijaan nopeampaa surauttaa mehut itse? Saat laadukkaampaa, kustannustehokkaampaa ja sen näköistä mitä halutaan”, Forsberg iskostaa.

Sopivan klassista

Hotellin juomatuotteesta vastaa yksi Suomen tunnetuimmista baarimestareista. Alan kouluttajana, kirjailijana ja Helsinki Drink Festivalin järjestäjänä tunnettu Mika Koivula on omistautunut helmikuusta lähtien Grand Hansalle.

Katutason cocktailbaari on auki joka päivä aamusta iltaan. Ylioppilasaukiolle avataan pian 80-paikkainen kesäterassi. Kattokupoliin rakennetaan lisäksi baaria, jonka on määrä avautua elokuussa.

Mika Koivula (oik.) kasvattaa baaritiimiään vähitellen. Torstaina työvuorossa alakerran tiskin takana oli baarimestari Matti Pernu. KUVA Jaakko Sandqvist

Grand Hansa toimii tiloissa, jotka ovat palvelleet pitkän historiansa aikana yhtenä Helsingin seuraelämän keskuksista. Alakerran baarissa on siksi luontevaa luottaa klassikoihin, Koivula sanoo.

”Reseptejä ei kuitenkaan napata sokeasti 1900-luvun alun helsinkiläisbaarien listoilta, vaan niitä kehitetään ja muokataan nykymakuun sopiviksi.”

Klassikoista ammennetaan myös Kupoliksi nimetyssä yläkerran cocktailbaarissa, mutta ennemminkin suuntaa antavana konseptina.

”Esimerkiksi Whiskey Sourin kohdalla asiakas suunnilleen tietää mitä se on, ja että se ei tule hämmennettynä martinilasista”, Koivula tiivistää.

”Mitä pidemmälle Kupolin juomatarjonnassa pääsemme pohjoismaisuudessa, sen parempi. Esimerkiksi sitruunamehua voi kokeilla korvata riittävän hapokkaalla omenamehulla. Kunnioitamme sesongin raaka-aineita, ja talvikuukausiksi on tärkeää säilöä kesän ja syksyn antimia.”

Lisää käsiä

Kupoliksi nimettyyn yläkerran baariin ei vielä toukokuussa päässyt kuvaamaan. Koivulan mukaan sinne on rakenteilla seesteinen pakopaikka arjen melskeestä.

”Sellainen, jossa voisin itse kuvitella uppoutuvani syvälliseen keskusteluun tai käyväni treffeillä. Monet baarit hakevat musiikilla tunnelman nostatusta, mutta me tulemme hakemaan rauhoittumista, sulkeutumista hektisestä arjesta. En usko totaalisiin kännykkäkieltoihin, mutta toivottavasti tunnelmasta tulee niin rauhoittava, että siellä haluaa relata.”

Uuden ylioppilastalon kupoli palveli vuosikymmeniä ylioppilaskunnan bilepaikkana. Ikkunoista avautuu näkymä Helsingin kattojen ylle. Terassia katolle ei mahdu, mutta kupolia kiertävän parvekkeen saattaa mahdollisesti päästä kiertämään, Koivula kertoo.

Koivula arvioi tiiminsä Grand Hansassa kasvavan vuoden loppuun mennessä 20-päiseksi. Lisäkäsille on kova tarve.

”Kaikki baariammattilaiset, jotka lukevat tämän jutun, voivat laittaa hakemusta tulemaan”, Koivula vinkkaa Avecin lukijoille.

”Hotelli ei koskaan pysähdy. Se on hieno juttu, aina tapahtuu jotakin. Asiakkaat odottavat korkeaa tasoa, ja sen toteuttaminen on meille kunnia-asia.”

Grand Hansa numeroina

  • 10 mukautettavaa kokous- ja tapahtumatilaa, yhteensä 700 neliömetriä
  • 8 kerrosta
  • 224 huonetta, joista
    • 74 Superior
    • 79 Deluxe
    • 25 Premium
    • 16 Grand Studio
    • 2 Junior-sviittiä
    • 2 sviittiä
    • 1 Presidentti-sviitti (160 m2)

Lue myös: Kattoravintolasta näkee kiitoradalle – Helsinki-Vantaalle avautuu pian iso hotelli- ja tapahtumakompleksi

Lue myös: Helsingin uusi hotelli räväyttää: ilmainen etätyöpaikka keskellä kaupunkia, kenelle vain

Lue myös: Helsingin keskustan uutuus: yö teltassa sisätiloissa 81 eurolla – ”Olemme paljon edullisempi kuin yksikään hotellihuone”

Grand Hansan avajaisnauhaa saksivat torstaina Ylvan toimitusjohtaja Leea Toivas, Minor Hotelsin maanosapäällikkö Maarten Markus ja hotellin johtaja Tom Strandberg. KUVA Jaakko Sandqvist


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi