
Kotipizza-ketju testaa Tampereella ensimmäisenä Suomessa kotiinkuljetusta, jossa asiakas saa pizzansa uudelleen käytettävässä kestopizzalaatikossa. Kokeilu on nyt käynnistynyt ja kestää kesäkuuhun saakka.
Kestopizzalaatikon kokeilussa ovat mukana Kotipizzat Kaukajärvellä, Kangasalla, Lentolassa, Kyttälässä, Teiskontiellä, Vuoreksessa, Koivistonkylässä, Hervannan Duossa ja Ratinassa.
Edellä mainituissa ravintoloissa on yhteensä sata muovista, uudelleen käytettävää kestopizzalaatikkoa, jotka on suunniteltu kestämään satoja käyttökertoja.
Laatikkoon mahtuu yksi normaalikokoinen pizza ja sen saa tilattua kotiinkuljetustilauksiin. Kestopizzalaatikon testikäyttö on asiakkaille maksutonta.
Pizza toimitetaan kestolaatikossa, josta asiakas sujauttaa pizzan omalle lautaselleen, ja samalla pizzakuski ottaa kestolaatikon mukaansa.
”Testasimme uudelleen käytettäviä pizzalaatikoita jo vuosina 2022 ja 2023 noutotilausten yhteydessä. Saimme positiivista palautetta, mutta samalla haasteeksi koettiin, että laatikot jäivät asiakkaiden kotiin odottamaan palautusta. Nyt testaamme uutta tapaa, jossa kestolaatikko kiertää nopeasti takaisin käyttöön eikä aiheuta ylimääräistä vaivaa pizzan ystäville”, Kotipizzan vastuullisuuspäällikkö Sara Anttila kertoo tiedotteessa.

Kokeilu on osa Kotipizzan hiilineutraalit ruokatuotteet 2030 -tavoitetta, jossa etsitään ratkaisuja kestävämpään ravintolatoimintaan muun muassa vähentämällä ravintolatoiminnassa syntyvää jätteen määrää. Tampere toimii nyt suunnannäyttäjänä kestävämmälle ruokapakkauskulttuurille.
Kestopizzalaatikon testi on osa kansainvälistä STOPP-hanketta, jossa pyritään jalkauttamaan kiertotalouden periaatteet muovisten ruokapakkausten tuottamiseen ja kuluttamiseen.
Euroopan Unioni toimii hankkeen osarahoittajana ja hanke on saanut rahoitusta myös Sveitsin valtion sihteeristöltä koulutuksen, tutkimuksen ja innovaation (SERI) alalta.
Hanketta vetää Teknologian tutkimuskeskus VTT ja hankkeessa ovat mukana kansainvälisten kumppaneiden lisäksi Suomesta Vaasan yliopisto, Ekokumppanit Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelut sekä Pirkanmaan Jätehuolto. Kestopizzalaatikon toimittaa sveitsiläinen hankekumppani ReCircle.
EU:n uuden pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen mukaan ravintoloiden tulee vähentää kertakäyttöasioiden määrää vuoteen 2030 mennessä ja edistää pakkausten uudelleenkäyttöä.
”Jo kahden vuoden kuluttua on oltava mahdollisuus ostaa noutoruokaa omiin astioihin, ja kolmen vuoden päästä pitää olla mahdollisuus valita uudelleenkäytettävä pakkausvaihtoehto”, kertoo tiedotteessa kiertotalousasiantuntija Katja Alakerttula Kiertotalous Pirkanmaasta.
Juttu on julkaistu aikaisemmin Tamperelaisessa.
Lue myös: Tällainen on ruokalähetin työpäivä: 11 tuntia, 36 toimitusta, palkkio alle 200 euroa