Tasa-arvo

Maailman pisin noutopöytä? Avec oli paikalla Los Angelesissa, jossa tempaistiin naisvoimin

Juusto- ja leikkelepöydän antimiin kuului myös yhden hengen annoksia. KUVA Johanna Juntunen

Tänään tiistaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Avec oli paikalla Los Angelesissa, jossa Regarding Her -järjestö (Re: Her) pyrki ennätystenkirjaan maailman pisimmällä noutopöydällä. Yhdeksän naisten omistamaa ravintolaa oli loihtinut keittiönsä antimista monenlaista pitkään herkkupöytään.  

Ennätyshaaste polkaisi käyntiin 10 Days Re:Her -ruokatapahtuman, joka järjestetään eri puolilla Los Angelesia.

Seisovalle pöydälle kertyi mittaa 48 metriä. Entinen ennätys on 46 metriä. Mittaustulos menee Guinnessin tarkastettavaksi ennen kuin se mahdollisesti hyväksytään ennätystenkirjaan. 

Noutopöydän take away -ruoat oli pakattu laatikoihin, jotka sai ostaa paikan päällä. Hinnat alkoivat kymmenestä eurosta. Monet nauttivat ostoksensa Platform-puiston penkeillä tai ruohikolla viileästä kevätsäästä huolimatta.  

Tarjolla oli erilaisia juusto- ja leikkeletarjottimia runsaine lisukkeineen, pelkistä kasviksista koottuja noutolaatikoita, hummusdippejä ja pitaleipää sisältäviä alkupaloja, meksikolaisia herkkuja sekä jälkiruokia. Tapahtuman luonteesta johtuen tarjolla oli vain kylmiä ruokia.  

Jovana Smith osallistui ennätyksenrikkomisyritykseen juusto- ja leikkelevalikoimilla. Hänen omistamansa Bougie Boards LA valmistaa tilauspalveluna värikkäitä noutopöytiä, joissa on leikkeleitä, juustoja, dippikastikkeita, kauden hedelmiä ja kasviksia.  

”Perustin yritykseni koronapandemian aikana. Alku oli vaikeaa korkeiden kustannusten takia, mutta olemme menossa parempaan suuntaan”, Smith kertoo. 

Bougie Boards LA -yrityksellä ei ole kivijalkaravintolan haasteita. Smith valmistaa tilaukset ammattikeittiössä ja myös opettaa noutopöytien kokoamista, johon hän suhtautuu kuin taiteeseen.  

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Pöytä alkoi komealla leipäasetelmalla. KUVA Johanna Juntunen
Jovana Smith pöydän toisessa päässä. KUVA Johanna Juntunen

Räjähtävää naisvoimaa 

Voittoa tavoittelematon järjestö Regarding Her (Re:Her) perustettiin pahimman koronapandemian aikana, kun ravintolat suljettiin ruokailijoilta. Annoksia sai sentään hakea kotiin. 

Järjestön perustajiin kuuluu James Beard- ja Julia Child -säätiöiden palkitsema ravintoloitsija Mary Sue Milliken. Pitkän linjan yrittäjä panostaa moderniin meksikolaiseen ruokaan, jota tarjotaan Millikenin ja Susan Fenigerin perustamissa Border Grill -ravintoloissa.  

”Keskustelin koronasulun aikana kollegojeni kanssa, miten järjestämme käytännön asioita ja toimimme henkilökunnan ja avustushakemusten suhteen. Huomasimme pian, että voisimme tarjota apua myös monille muille”, Milliken sanoo ideahautomosta.  

Hän tietää, että naiset ovat hyviä tekemään yhteistyötä ja keskittyvät menestymään yhdessä.  

”Olemme 15 kuukauden aikana keränneet ja jakaneet 15 naisravintoloitsijalle 10 000 dollaria apurahaa kullekin. Tulossa on myös kursseja ja opetusohjelmia.” 

Järjestön toimintaan kuuluu myös palkkatasa-arvon puolesta taisteleminen, markkinointi sekä asiakkaiden ohjaaminen naisvetoisiin ravintoloihin ja baareihin.

Ensimmäinen tapahtuma pidettiin tammikuussa 2021. Kymmenen päivää kestäneen virtuaalisen ruokafestivaalin aikana asiakkaita kannustettiin tilaamaan aterioita osallistuvista ravintoloista. Festivaalien ajaksi luotiin erikoismenu, jonka jokainen ravintola kehitti itse, mutta yhteistyössä muiden kanssa.  

Re:Her-järjestö aloittaa toimintansa ensi viikolla Washington DC:ssa. 

Mary Sue Milliken, Sandra Cordero ja Kimberly Prince kuuluvat Re:Her-järjestön perustajiin, joita on kaikkiaan yhdeksän. KUVA Johanna Juntunen
Lady Larder -ravintolan herkkuasetelma. KUVA Johanna Juntunen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi