MAINOS

Omintakeisten tapahtumien Oulu yllättää yritysvieraasi

Jo nyt alkaa muotoutua, minkä tyyppistä kulttuuriohjelmaa on luvassa Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden Oulu2026:n merkeissä. Oulussa on omaleimainen kulttuuritapahtumien perinne, johon kuuluu eri vuodenaikoina erilaisissa oloissa järjestettäviä tapahtumia. Kulttuurivuoden pääomaa kasvatetaan jo ennakkoon!

Omintakeisten tapahtumien luvattu kaupunki Oulu on kiinnostava myös kaiken nähneille yritysvieraille. Visit Oulu vinkkaa kolme tapahtumaa, jotka tekevät käynnistä Oulussa unohtumattoman. Näiden originellien tapahtumien innoittamana voit järjestää yritys­tapahtuman kesällä saaressa, talvella meren jäällä ja syksyllä kävelykatu Rotuaarilla.

”Helmikuun lopussa Ouluun houkuttelee maailman coolein yritystapahtuma Polar Bear Pitching. Hae start-upiisi vauhtia avannosta!”

VisitOulu Frozen People
Frozen People -festivaali. KUVA Iina Tauriainen
VisitOulu Frozen People
Frozen People -festivaali. KUVA Iina Tauriainen

Frozen People – teknoa ja taidetta meren jäällä

Frozen People -festivaali uhmaa maaliskuisia sääolosuhteita. Elektronisen musiikin sekä pohjoisen taiteen ja tyylin festivaali järjestetään meren jäällä, kertoo Oulu Urban Culturen Untamed Office -hankkeen projektipäällikkö Heikki Myllylahti.

”Frozen People on saanut inspiraationsa Burning man -aavikkofestivaalista. Jäätynyt meri on erikoinen juttu, joka on tietyllä tavalla samanlainen kuin aavikko, mutta kuitenkin sen vastakohta: jääkylmä ja hyinen”, Myllylahti kertoo.

Frozen People on toteutettu kahdesti. Suunnitelmissa on toteuttaa festivaali vastedes joka vuosi hieman isommin. Se on pääsymaksuton, kaikille avoin tapahtuma. Ainutlaatuiset puitteet tarjoavat elämyksiä laajalle kohderyhmälle: iltapäivällä tapahtuma sopii perheille, yötä kohti siitä tulee nuorten festivaali.

”Yllättävän harvoin Suomessa järjestetään mitään kulttuuria ja taidetta ulkona talvella. Meillä on itsestään selvä menestysresepti käsillä!”

VisitOulu Frozen People
Frozen People -festivaali. KUVA Iina Tauriainen

Myllylahti suosittelee Frozen People -elämystä etenkin kansainvälisille vieraille.

”Frozen People on eksoottinen kokemus, ja mitä kauempaa vieraat tulevat, sitä eksoottisemmaksi se muuttuu”, Myllylahti toteaa.

Oulu Urban Culture voi organisoida yritysryhmille kumppaneiden kanssa elämyksellisiä kokonaisuuksia. Festivaalin oheen sopii esimerkiksi eräoppaan vetämä retki merenjäälle. Itse tapahtuman järjestelyt jäällä toteutetaan kevyesti ja oheispalvelut on järjestetty läheiselle Nallikarin aallonmurtajalle.

Frozen People edustaa oululaista hulluutta parhaimmillaan: se on brutaali ja siinä ollaan pohjoisen luonnon armoilla.

”Hullut ideat ovat usein kiinnostavimpia”, Myllylahti summaa.

VisitOulu Bättre Folk -kulttuurifestivaali
VisitOulu Bättre Folk -kulttuurifestivaali. KUVA VisitOulu

Bättre Folk kutsuu Hailuotoon

Kaksipäiväinen Bättre Folk -kulttuurifestivaali on omaperäinen, tekijänsä Aki Roukalan näköinen. Karulla Pohjanlahden perukan saarella ei ole mitään, mutta yhden heinäkuun viikonlopun ajaksi sinne haluavat kaikki. Kaikki, jotka onnistuvat hankkimaan lipun, joita on myynnissä vain 2 500.

”Bättre Folk on uniikki elämys. Olemme Hailuodon viimeisellä aallonmurtajalla, käytännössä keskellä merta. En tiedä toista festivaalia, joka olisi noin hullulla paikalla! On kuin eläisi sadussa koko viikonlopun: suurin osa vieraistamme tulee etelästä ja elää yhden viikonlopun eristyksissä yksinkertaisissa oloissa. Kaikki ovat tehneet pitkän matkan, ja heistä tulee ikään kuin yhtä jengiä. Tunnelma on maaginen”, Roukala kuvailee.

Bättre Folk on intiimi, ajassa kiinni ja kohderyhmälleen räätälöity.

”Emme tarjoille kaikkea kaikille vaan sitä mikä on kiinnostavinta juuri nyt indien ja valtavirran välisessä maastossa. Kesän 2023 juhliin saimme juuri levynsä julkaisseita artisteja: Pehmo-Ainon, Arpan, Maustetyöt ja Paperi-T:n”, Roukala kertoo.

VisitOulu Hailuoto
Hailuoto. KUVA VisitOulu

Koko tapahtuma on VIP, Roukala muotoilee. Palvelut on järjestetty niin hyvin, että alueella ei ole jonoja, mitä Roukala pitää hyvän tapahtuman tunnusmerkkinä.

”Voit verrata minkä tahansa festivaalin VIP-alueeseen, ja meillä on paremmin järjestetty koko tapahtuman palvelut. Olemme kokonaisuudessaan yhtä VIP-aluetta, eikä meillä ole erikseen esimerkiksi anniskelualuetta. Tarjoilemme luomuviinit Riedelin laseista, paikallista luomuolutta saa samaan hintaan kuin muualla lapparia ja kokit tekevät luomu- ja lähiruokaa. Lisäksi alueella on puolenkymmentä saunaa ja paljua kaikkien vapaassa käytössä. Ei lisämaksuja, kaikille on tilaa, mihinkään ei jonoa”, Roukala kuvailee tapahtuman puitteita.

Koska Hailuodossa on tarjolla rajallisesti majoitusta, tapahtuman toteutumisen ehto on huippuunsa viritetty logistiikka. 20 bussia sukkuloi edestakaisin Hailuodon ja Oulun väliä.

Bättre Folk sopii pienehköille ryhmille, joihin vetoaa ainutlaatuisen festivaalin tematiikka.

Oulun kansainvälisesti tunnetuin festivaali: Ilmakitaransoiton MM-kisat

Elokuussa vietetään Oulun juhlaviikkoja, jotka päättää ilmakitaraviikko. Rotuaarilla nähtävään finaaliin huipentuvan viikon aloittaa ympäri maailmaa saapuneiden ilmakitaristien orientaatio – ilmakitarakielellä airientation.

Ennen finaalia ohjelmassa on muun muassa Dark Horses, mustien hevosten karsinta, joka on viimeinen mahdollisuus päästä finaaliin. Finaaliin pääsevät tämän karsinnan voittajat sekä kansalliset mestarit eri maista ja edellisen vuoden maailmanmestari.

”Rotuaarin aukio on kiva paikka kaupunkitapahtumalle. Aukiolle syntyy 5 000 hengen yleisön kanssa intiimi tunnelma ja ilmakitaristien show’t ovat pimenevässä illassa näyttävät”, toiminnanjohtaja Pia Alatorvinen Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksestä kertoo.

VisitOulu Ilmakitaransoiton MM-kisat
Ilmakitaransoiton MM-kisat. KUVA VisitOulu

Ilmakitaristit valitsevat biisin tai miksaavat korkeintaan minuutin mittaisen kokonaisuuden ja esittävät kilpailussa musiikkiin tekemänsä koreografian. Tuomarit arvioivat esityksen teknisyyttä, taiteellisuutta ja ”airnessiä”.

”Monella kilpailijalla on tarina hahmon taustalla. Suurin osa tekee tätä kohtalaisen vakavissaan: luo hahmon, tarinan, asun ja taitavan performanssin. Ilmakitarointi on tapa ilmaista itseään ja edistää sallivaa ilmapiiriä. Parhaat erottuvat aina”, Alatorvinen kertoo.

Ilmakitaransoiton MM-kisat kiinnostavat niin kaupunkilaisia kuin muualta tulleita vieraita. Tapahtuma on itse asiassa eniten julkisuutta Oululle tuova festivaali – sen striimausta voi seurata jopa satojatuhansia katsojia, ja uutisointi tavoitti viime vuonna 350 miljoonaa lukijaa. Kolmen miljoonan euron arvoinen näkyvyys kertoo, että maailmalla Oulu tunnetaan nimenomaan ilmakitaran MM-kisoista!

Yritysryhmille on mahdollista räätälöidä VIP-tilaisuus finaalin yhteyteen. Au­kion ympärillä on hyviä paikkoja järjestää tilaisuus, jossa voi esimerkiksi tavata ilmakitaristeja. Oulun kulttuuritapahtumayhdistys tarjoaa ympäri vuoden ilmakitaratyöpajoja ja -esityksiä, ja ne ovat olleet monien isojenkin yritystapaamisten vetonauloja.

”Ilmakitara on työkalu, joka saa ihmiset vapautumaan. Instrumentti on kaikkien saatavilla ja kaikki pystyvät soittamaan sitä. Se sopii kaiken ikäisille ja näköisille, ja jokaisella voi olla oma tyyli. Ideologiamme kuuluu: jos soitat ilmakitaraa, et voi samalla tarttua aseisiin – ”make air, not war”, Alatorvinen kuvailee.

Maailmanrauhaa on edistetty Oulussa karnevalistisin keinoin jo vuodesta 1996.


 

Oulu-logo


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento