Matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-ala ovat ihmiseltä ihmiselle -elämysliiketoimintaa, jossa luodaan muistoja. Valtaosa ihanteista kumpuaa kuitenkin voimakkaasti tavaratuotteiden ja palveluiden parista, vaikka liiketoiminta on elämystalouden kovaa ydintä.
Elämystaloudessa on kyse merkityksellisistä ja mieleenpainuvista kokemuksista kilpailijoista erottumisen tekijänä. Pelkkä saatavuus, hinta ja palvelun laatu eivät riitä, kun kilpaillaan globaalisti ihmisten huomiosta, ajasta ja rahoista. Panostaminen asiakaskokemukseen, aitouteen ja merkityksellisyyteen voi avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja monialaisia yhteistyösuuntia.
Ajan säästämisestä käytetyn ajan optimointiin ja maksimointiin
Matkailu-, ravintola- ja tapahtumaliiketoiminnassa on monia ristipaineita. Palveluiden ideana on ajan säästäminen, nopeus ja helppous, mutta elämysten äärellä kyse on hyvin käytetystä ajasta.
Ikimuistoisten tunnekokemusten mahdollistamisessa tulisi kiinnittää huomiota siihen, että matkailu-, ravintola- tai tapahtumakokemus olisi niin merkityksellinen kokijalleen, että se voi johtaa jopa henkilökohtaiseen muutokseen asiakkaassa. Tällöin on luontevampaa puhua transformatiivisista, muutosvoimaisista kokemuksista, joissa asiakasta ohjataan muutokseen ja ajankäyttö näyttäytyy investointina omaan identiteettiin ja elämään.
Elämystaloudessa korostetaan osaamista, johtamista ja työkaluja, jotka ovat yhtä kaukana palveluliiketoiminnasta kuin palvelut ovat tavaraliiketoiminnan periaatteista. Elämyksellä tarkoitetaan moniaistista, positiivista, holistista ja ikimuistoista tunnepitoista kokemusta, joka voi johtaa henkilökohtaiseen muutokseen asiakkaassa. Miten teidän yrityksessänne kiinnitetään huomiota elämyksellisyyteen?
Ei vain sisältöä vaan myös kannattavuutta ja tuottavuutta
Elämystalouden lähtökohtana on jalostusarvon kasvattaminen ja uudenlainen tapa ajatella arvonmuodostusta. Raaka-aine-, tavara- ja palveluliiketoiminnan sijaan keskitytään saamaan aikaan elämys- ja muutosvaikutusta asiakkaassa. Usein kyse on kohdennetummasta, henkilökohtaisemmasta, osallistavammasta, merkityksellisemmästä ja ihon alle menevästä asiakaskokemuksesta, jossa kiinnitetään huomiota myös esi- ja jälkipalveluvaiheisiin varsinaisen ydinpalveluvaiheen rinnalla.
Sitä ei kuitenkaan kannata lähestyä pelkästään räätälöinnillä niin, että kaikkien asiakkaiden kaikki toiveet toteutetaan ”nollasta sataan”. Palveluntarjoajan tulisi löytää tasapaino vakioinnin ja varioinnin välillä: mitä standardisoidaan ja missä räätälöidään?
Tuotteen ja tekemisen fokuksen muuttuessa kohti aineettomampaa lisäarvoa korostuvat myös huolellisempi asiakasymmärrys sekä kyky hinnoitella arvopohjaisemmin. Elämystalous tarkoittaa näin myös parempaa kannattavuutta. On kuitenkin huomionarvoista, että historiallisesti talouden kehitys on aina edellyttänyt jonkinlaista tuottavuusloikkaa höyrykoneesta liukuhihnaan yhdistettynä asiakkaiden kasvavaan vaatimustasoon ja kiristyvään kilpailuun.
Jotta voidaan täysipainoisesti yltää elämystalouteen, palveluita tulee kehittää ja palveluprosessien tuottavuutta parantaa.
Tällä hetkellä tuottavuusloikka palvelualoilla uupuu, ja elämyksellisyyttä ei saisi lähestyä vain elämysmarkkinointina, tunteisiin vetoavampana viestintänä tai elämyksellisinä sisältöinä. Se on ennen kaikkea liikkeenjohdollinen ja strateginen lähestymistapa ja toisin ajattelemisen ja toimimisen väline, joka ulottuu toimintatapoihin, tuottavuuteen ja kannattavuuteen. Vain näin elämysalat ja asiakaskokemuksella kilpaileminen voivat toimia myös kansantaloudellisesti viennin veturina.
Uutta osaamista elämystalouteen
Tampereen ammattikorkeakoulussa vastataan tähän kehittämistarpeeseen uudella Elämystalouden ylemmällä tutkinto-ohjelmalla.
Se on verkkopainotteinen, monialainen polku elämystalouden haltuun ottamiseen. Elämystalouden ylempi AMK-tutkinto-ohjelma on suunnattu palveluliiketoiminnan, matkailu-, ravitsemis-, vieraanvaraisuus-, tapahtuma-, media-, kulttuuri-, viihde-, urheilu-, kaupan ja liiketalouden alalla toimiville ammattilaisille.
Tutkinto-ohjelma valmentaa alan ammattilaista kehittymään elämystalouden asiantuntijana. Elämystalouden YAMK on kevään yhteishaussa 11.-25.3.2025, ja hakukohteita on kolme: restonomi-, tradenomi- ja medianomi -taustaisille.
Lisäksi voi hakea soveltuvalla korkeakoulututkinnolla. Työkokemusvaatimus on vähintään 24 kuukautta haussa sovelletun pohjatutkinnon jälkeen.
Viisi hyvää syytä ottaa haltuun elämystalous TAMKin uudessa Elämystalouden YAMK-ohjelmassa:
- Tunnistat liiketoimintamahdollisuuksia elämystaloudessa ja parannat kannattavuutta.
- Saat välineitä sekä asiakas- että työntekijäkokemuksen parantamiseen.
- Hyödynnät elämysmuotoilun ja arvon muodostuksen oppeja ja käytännön työkaluja oman työsi ja alan kehittämisessä.
- Kytket uuden oppimisen saumattomasti omaan työhösi ja käytännön kehittämiseen.
- Saat monialaisia verkostoja yhä immersiivisempien kokemusten rakentamiseksi.