Somessa trendaa nyt glönkero (MTV, IL), joka on glögin ja ananaslonkeron sekoitus.
Keräsimme baaritiskin takana työskennelleiltä kokemuksia erikoisista juomatilauksista. Tervetuloa outojen tilausten tiskille!
Pling, sanoi mikroaaltouuni
Yllättävän moni juoma nautitaan Suomessa mikron kautta. Ehkä ilmaston kylmyys saa meidät halajamaan lämmikettä juomakategoriasta riippumatta.
”Kossu lämpimällä piimällä ja pilleillä vuonna 1980. Vein drinkin, ja mies sanoi, että usein hän on tämän tilannut, mutta ensimmäisen kerran tarjoilija sen toi hänelle. Hän maksoi juoman shekillä, joka oli kirjoitettu juuri drinkin summalle. Olin vasta tarjoilijaharjoittelija silloin Helsingin Merihotellissa.”
Tarja Ouvinen
”Paras, mikä on tullut vastaan joskus 15 vuotta sitten Helsingin keskustassa, oli Upciderin Perry Light mikrossa lämmitettynä jäillä tarjoiltuna. Ei ollut vitsi, vaikka oltiin kollegan kanssa ihan varmoja, että ollaan piilokamerassa, etenkin kun kolmannen saman tilauksen kohdalla tuli eri henkilö tilaamaan. ’Mikro avaa ne aromit tosi kivasti’, oli selitys. Ei kokeiltu. PS. Se kuohuu sitten tosi paljon, kannattaa olla kotona varovainen.”
Veera Pastinen
”Kiinnostava tilaus oli mikrolämmin Fernet Branca purkkikermavaahdolla.”
Niina Peppiina
”Asiakas halusi Valkovenäläisen jäillä mikrotettuna.”
Jonna Karppinen
”Aikanaan, kun olin grillillä töissä, vanhempi kantisherra pyysi kaljansa laitettavaksi höyrykeittimeen, kun ei halunnut sitä kylmänä.”
Rosa Moukolainen
”Kerran piti laittaa kymmenen Kossu-snapsia mikron kautta. Asiakas määritteli mikrotusajankin, mutta sitä en enää muista.”
Elsa Asikainen
Baarin erikoinen
Monilla baareilla on oma nimikkodrinkki tai ainakin talon suosikki. Usein tämän genren juomat ovat herkullisia ja helposti lähestyttäviä, mutta joukkoon mahtuu myös kiinnostavia poikkeuksia.
”Tukusta joutuu tilaamaan nykyään suolakurkkuja liemessä, koska asiakkaat toivovat suolakurkkuliemishottia (2 cl lientä ja 2 cl Kossua). Toimii rapeloon paremmin kuin mikään!”
Jasu Tanner
”Muistan ysärin alussa nauttineeni Hesperian yökerhossa Apinan aivot -drinkkiä, ja näppärinä Haaga-instituutin opiskelijoina opastimme baarimikkoa tekemään sen seuraavasti: Vermouth Biancoa puolikas annos eli noin 4 cl on the rocks- tai tumbler-lasiin, sitten sekaan ohuena nauhana 2 cl Bailey’sia, joka juoksettuu lasiin. Lopuksi pari tippaa punaista grenadiinia ’koristeeksi’. Ei mitenkään herkkua, ulkonäkö ja ’nielutuntuma’ oli se juttu.”
Toni Finell
”Parikymmentä vuotta sitten pyöritin pikkukuppilaa Kotkan Hovinsaarella. Sunnuntaiaamuisin tein hyvää tiliä Samariini-Kossulla.”
Kaisa Horttanainen
”Oman baarin herkullinen salsashotti tehdään näin: Blendattuna 2 cl Koskenkorvaa, tomaattimehua, salsaa ja tabascoa maun mukaan.”
Vili Mäenpää
”Meidän baarin spesiaalijuoma on Leave Me Alone, johon tulee piimää, tonnikalaa ja viskiä.”
Olli Tahvanainen
”Aikoinaan Lahdessa ravintola Tirrassa herrashenkilön vakiolounas oli Kossua lihaliemellä. Häntä varten oikein pidettiin lihaliemikuutioita varastossa.”
Milja Reijonen
”Takavuosina eräs ystäväni tilasi aina ison tuopin Valkovenäläistä ja ison tuopin punaviini-colaa, joi molemmista puolet ja sekoitti loput keskenään. Sekoituksen ulkonäkö oli kauhea, mutta maku oli yllättävänkin inhimillinen, kun joskus suostuin maistamaan. Kyseinen juomasekoitus tunnettiin muutamassakin paikkakunnan ravitsemusliikkeessä nimellä Paras.”
Marja Aareskoski
Asiakas on aina oikeassa
Palvelualalla kun olemme, noudatamme tietty asiakkaan toiveita, vaikka ne välillä outoja ovatkin…
”Vanha herra tilasi aina paikallisessa Kossun maidolla. Tietysti halusi aina tarjota muillekin, mutta kaikki kieltäytyivät kohteliaasti.”
Jonna Haltsonen
”Asiakkaan maha ei kestänyt hiilihappoa, joten tarjoilimme lonkeron vatkattuna. Usein asiakas saattoi soittaa, että on tulossa tunnin päästä, avaa hänelle lonkero valmiiksi.”
Kisu Karvinen
”Aikoinaan vanhassa Mikadossa oli erään porukan tyyli juottaa uudelle jäsenelle Bloody Mary niin, että juoma ’rakennettiin’ suoraan suuhun, ja nielaista sai vasta, kun se valmistui.”
Jyrki Uusitalo
”Lonkero, johon tiputettiin Mustaryssä shottilasissa sekaan, oli aika eksoottinen tilaus.”
Leila Ala-Ruona
Näin olen sen juonut aina!
Jotkut asiakkaat tuovat omat juomatapansa baariin mukanaan. Välillä niistä tulee hittejä, aina kuitenkaan ei.
”Campari AB+-piimällä. Asiakas toi omat piimät.”
Mia Pamilo
”Kerran tilattiin Kossu-vissy murskatulla limellä ja sinapilla.”
Noora Pöyhiä
”Aikoinaan tultiin kysymään Karhua hanasta ja mustikkakeittoa joukkoon.”
Emma Amanda Kiverä
”Asiakas halusi Kossu-veden yhdellä Hermesetaksella. On oikein hyvä!”
Otto Kontiovirta
”Salmari ja chiliä pintaan.”
Heidi Johanna Salonen
”Asiakkaalla oli kiire ottaa kaverit kiinni, kun tuli väsyneenä baariin töiden jälkeen. Pyysi sekoittamaan punkkua, Jekkua ja Red Bullia. Kysyin, oliko hän tosissaan ja saanko maistaa mielenkiinnosta. Oli yllättävän juotavaa, vaikkei mitään herkkua. Paikka oli Klaus K -hotellin silloinen Bar Ahjo.”
Susanna Susanna
Klassikoiksi syntyneet
Toisinaan jotkin oudot juomat onnistuvat leviämään laajemmallekin yleisölle. Uusien hittien suosiota saattavat siivittää esimerkiksi nimi tai tarjoilutapa.
”Kenties vuonna 1993 Kuopion Henry’s Pubissa innovoitiin porukalla varsinainen hittipläjäys: viisi shottia laudalla. Nimeksi annettiin Lärvilauta. Tämä formaatti levisi vuosien varrella aika tehokkaasti. Henkassa niitä sai vääntää ihan tosissaan.”
Erkka Isotalo
”Aikoinaan Stone’sissa asiakas tilasi Punkeron, ja aloittelevana kyypparina olin aika monttu auki, että anteeksi mitä. Selvisi, että hän haluaa tuoppiin punaviiniä ja lonkeroa eli Punkeron. Asiakas pakotti myös maistamaan juomaa, kun olin niin hämmentynyt. Olin vielä hämmentyneempi maistettuani, koska jostain syystä tämä kombo toimi yllättävän hyvin.”
Nelli Heikkinen
”Banaanijogurtti ja Jaloviina eli Jallupiimän korvike. Asiakas halusi Jallupiimän eikä meillä ei ollut piimää, mutta muistimme, että hotellin aamiaisella on jogurttia. Kun juoma oli syntynyt, se levisikin illan aikana kulovalkean lailla, kun yksi jos toinenkin osti sitä. Lopulta loppui jogurttikin.”
Suzann Suomento-Conde
Lue myös: Mitä tarkoittaa mörkömisa? Erotatko walkkarin ja walkoutin? Ota haltuun ravintolaslangi
KUVITUS Istock
Juttua varten kyseltiin juomavinkkejä Facebookin Ravintolayhteisö-, Ravintolatyöntekijät-, RT-Afterwork- ja Aimonster Food&Drink -ryhmistä.