Espoon kaupungin ateriapalvelun tuotekehittäjä Ville Kivinen on vauhdissa taas. Viime jouluna Kivinen keksi joulun herkkupöytään cookien, jossa käytettiin Fazerin vihreitä kuulia. Kivisen uudessa brownie-reseptissä hyödynnetään pistaasipähkinää ja karpaloita.
Tuloksen luvataan olevan suussasulava suklaaleivos, joka kuorrutetaan vielä makealla kinuskilla.
Kivisen viimevuotisen cookie-reseptin löydät Länsiväylän sivuilta.
Jouluinen pistaasi-suklaabrownie, suurkeittiöresepti
Pohja:
540 g ohuita piparkakkuja
225 g voita
Taikina:
500 g voita
1 kg sokeria
180 g kaakaojauhetta
450 g kananmunamassaa
300 g vehnäjauhoja
7,5 g leivinjauhetta
750 g suolattuja, kuorellisia pistaaseja (435 g kuorittuna)
300 g kuivattuja karpaloita
375 g tummaa suklaata
Kinuski:
240 g sokeria
0,75 dl vettä
3 dl kuohukermaa
suolaa
40 g voita
Päälle:
Piparimurua
Työvaiheet
Sulata voi, murskaa piparit. Lisää voi piparimurun joukkoon.
Vuoraa 1/1-65 GN-vuoka leivinpaperilla. Taputtele muruseos vuoan pohjalle.
Sulata voi. Sekoita sokeri ja kaakaojauhe keskenään. Lisää voisula ja vatkaa tasaiseksi.
Lisää kananmunat yksitellen taikinaan, vatkaa tasaiseksi.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
Kuori pistaasit ja rouhi suklaa. Sekoita pistaasit, karpalot ja suklaa taikinaan.
Lisää taikina murupohjan päälle.
Paista kiertoilmauunissa 150 asteessa noin 35–40 minuuttia.
Lämmitä vettä ja sokeria kattilassa miedolla lämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri sulaa eli kunnes liemi on kirkasta.
Keitä seosta, kunnes se ruskistuu. Älä sekoita.
Lisää kerma ja sekoita. Keitä noin 5 minuuttia.
Lisää voi ja suola.
Kaada kinuski kakun päälle ja lisää piparimuru.