Laura Valvanne on valmistunut tiettävästi Suomen ensimmäiseksi oliiviöljymestariksi espanjalaisesta Escuela Superior del Aceite de Oliva -tutkinnosta.
”Kokonaisuus sisälsi oliiviöljyn sommelierin ja oliiviöljykonsultin tutkinnot. Kävimme läpi kaikki oliiviöljyn tuotannon vaiheet aina kasvatuksesta lähtien. Lisäksi koululta lähetettiin joka kuukausi öljypaketti, jolla teimme itse tastingit. Tärkeintä on, että oliiviöljyn laadun pystyy tunnistamaan maistamalla ja siitä osaa löytää mahdolliset viat”, Laura Valvanne kertoo opinnoistaan.
Voiko oliiviöljyllä paistaa?
Oliiviöljymestarin on osattava parittaa ruualle viinien tapaan paras mahdollinen oliiviöljy. Valvanne kertoo, että tunnettuuden sarallakin riittää Suomessa työsarkaa, sillä oliiviöljyn osuus on kaikista myydyistä kasviöljyistä edelleen hyvin pieni.
”Suomessa uskotaan vahvasti, että oliiviöljyä voi käyttää ainoastaan kylmänä ja sillä ei voi paistaa. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä tuoreet tutkimukset osoittavat, että extra virgin -oliiviöljy kestää kaikkein parhaiten paistamista.”
Oliiviöljyä on tutkittu paljon, eikä siitä Valvanteen mukaan löydy juurikaan pahaa sanottavaa.
”Oliivin mehu puristetaan mekaanisesti ja kylmänä. Kaikissa muissa öljyissä tarvitaan lämpöä, jotta öljy saadaan ulos kasvista. Extra virgin -oliiviöljy on kuin oliivin mehua, jolle ei ole tehty kemiallisesti mitään.”
Jos oliiviöljyjen valinta tuntuu vaikealta, Valvanne neuvoo painottamaan makua.
”Ensin kannattaa pohtia, haluaako miedon vai esimerkiksi todella pippurisen oliiviöljyn. Sen jälkeen tulee käyttötarkoitus eli käytetäänkö oliiviöljyä keittiössä ruuanlaittoon vai kenties vain salaatteihin tai pastojen viimeistelyyn. Oliiviöljyistä löytyy kiehtovia tuotantomaita ja satoja erilaisia oliivilajikkeita.”