PRO-palkinnot

PRO-palkittu Akis Staboulis on opettanut tulevia kokkeja jo 30 vuotta: ”Suomi ei pärjää ilman maahanmuuttoa”

Akis Staboulis valittiin vuoden opettajaksi PRO-gaalassa Helsingissä torstaina. KUVA Aki Rask

Paraschos ”Akis” Staboulis Staboulis on ehtinyt 30-vuotisen uransa aikana opettaa useita menestyneitä ammattilaisia aina Teresa Välimäestä Samuil Angeloviin.

Staboulis palkittiin torstaina PRO-tunnustuspalkinnolla, joka on merkittävä tunnustus horeca-alalla.

Perho-liiketalousopistossa kokkiopiskelijoita kouluttava Staboulis on ollut opettajana englanninkielisessä koulutusohjelmassa lähes 20 vuoden ajan. Englanninkielisellä linjalla opiskelee sekä maahanmuuttajia että suomalaisia, jotka haluavat suorittaa tutkintonsa englanniksi.

”Suomi ei pärjää ilman maahanmuuttoa. Tarvitsemme muualta ihmisiä työskentelemään tällä alalla”, Staboulis sanoo.

Ravintola-ala on jo nyt hyvin kansainvälinen, ja monessa ravintolassa työkieli on englanti. Siitä huolimatta Staboulis kannustaa opiskelijoitaan opettelemaan myös suomea.

”Kielitaitoa tarvitaan aina. Jos aloitat kokkina, pärjäät englannin kielellä. Mutta jos sinusta tulee esihenkilö, sinun pitää osata työlainsäädäntö suomeksi. Pitää myös osata tehdä tavaratilauksia, työvuorolistoja ja paljon muuta. Silloin pärjäät paremmin, jos osaat suomea”, hän sanoo.

”Olen itsekin maahanmuuttaja. Jos en olisi oppinut suomea niin nopeasti ja opiskellut, en olisi pärjännyt näin hyvin. Kielen oppiminen on tosi tärkeää, jos meinaa menestyä, vaikka perusduunissa pärjää englannillakin.”

PRO-gaala järjestettiin Finlandia-talossa torstaina. Myös viime vuoden PRO-gaalan tuplavoittaja, kokki Annika Arolainen on Stabouliksen kasvatteja.

Staboulis näkee ravintola-alan tulevaisuuden valoisana, mutta tunnistaa työvoimatilanteen haasteet.

”Nuoret eivät enää hakeudu alalle samalla tavalla kuin aikaisemmin”, hän sanoo.

Staboulis päätti myös palkintopuheensa tärkeään viestiin:

”Pidetään huolta nuorista, jotka tulevat tälle alalle.”

Lue myösTässä ovat PRO-voittajat 2025! Suomen parhaat keittiö- ja ravintola-ammattilaiset palkittiin

Lue myösNäin siellä juhlittiin! PRO-gaala 2025 kuvina

Lue myös: PRO-voittaja Lauri Kaivoluoto huudatti yleisöä: ”Kiitos päivästä”

Työssään Akis Staboulis on opettanut useita menestyneitä ravintola-ammattilaisia. Torstaina siitä tuli palkinto. KUVA Aki Rask

Lue myösVuoden keittiöpäällikkö Veera Valtonen haastaa ravintola-alan machokulttuuria – PRO-voittaja puhuu reilun johtamisen puolesta


PRO-palkinnoista vastaa horeca-alan ammattimedia Aromi, jota kustantaa Kamua Helsinki oy. Kamua Helsinki kuuluu Mediakonserni Keskisuomalaiseen, samoin Avecmedia.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi