Oulusta saa kaiken irti, kun ottaa avuksi paikalliset ammattilaiset. Oulu Convention Bureau auttaa kongressijärjestäjän alkuun ja työn edetessä löytyy useampi taho, jotka auttavat järjestelyissä ja ohjelmissa. Oulusta löytyy osaamista isonkin tapahtuman järjestelyihin!
”Tapahtumatuotantotoimisto helpottaa asiakkaan työtä; voi keskittyä asiaan, kun tietää, että ammattilaiset huolehtivat käytännön säädöstä. Oulussa saa ensiluokkaiset palvelut”, Go Arctic Eventsin Sipe Åqvist toteaa.
Sipe Åqvistin ja Kirsi Eskolan vuonna 2008 perustaman tapahtuma- ja kongressitoimiston ytimessä on ajatus luonnosta lähellä kaupunkia.
”Kun palasin Ouluun, rakastuin uudelleen kotikaupunkiini. Haluamme, että vieraamme kokevat jotain nimenomaan Oulusta ja pohjoisesta Suomesta. Meillä on vahvasti juuret Oulussa, ja ohjelmapalvelumme nojaavat historiaan, alueen luontoon ja pohjoisen Suomen arktisuuteen”, Åqvist kertoo.
Paikallinen kulttuuri näkyy muun muassa siinä, miten Oulun mainetta maailman ilmakitarapääkaupunkina hyödynnetään tapahtumissa.
”llmakitaristi voi avata konferenssin; siinä on aina vähän jännitystä ilmassa, se on niin villi ohjelmanumero. Tapahtumajärjestäjälle parasta palautetta on, kun jo show’n aikana ihmiset onnittelevat huikeasta ohjelmanumerosta. Kaikki haluavat tarjota isoja elämyksiä!”
Luontoaktiviteetit ja elämyksellisissä paikoissa vietetyt illalliset ovat osa palvelua. Viime kesänä Go Arctic Events järjesti kansainvälisen konferenssin, joka tarjosi viikon ajan elämyksillä pakattuja päiviä ja valoisia öitä osallistujille ympäri maailman.
”Oulu on ihana pyöräilykaupunki, citybikingin voi aloittaa suoraan hotellilta. Järjestimme elämyspäivän Koitelissa, ja koskiuinti Kiiminkijoessa on erityinen laji alkukesästä. Tiimiohjelmaan kuului luonnossa samoilua, ruokailua ja nokipannukahvit. Lähes kaikkiin illallispaikkoihin vieraat siirtyivät kävellen. Se on jotain, mitä isossa kaupungissa ei voisi turvallisesti tehdä. On luksusta viedä iso ryhmä kävellen puiston halki ravintolaan! Paluumatkalla yötön yö avautuu erityisellä tavalla”, Åqvist kuvailee Oulun mahdollisuuksia.
Oulu isännöi seuraavan SSAI-konferenssin
Oulun yliopistollisen sairaalan anestesiologian professori Janne Liisanantti ilahtui saadessaan kutsua pohjoismaisen Scandinavian Society of Anaesthesiology and Intensive care -yhdistyksen kiertävän konferenssin Ouluun vuonna 2024.
”Oulu Convention Bureau ja BusinessOulu ovat meille kullan kalliita yhteistyökumppaneita. Puolin ja toisin oli heti selvää, että olemme tosissamme, ja että tapahtumallamme on merkitystä. E-health on täällä vahva ja haluamme tuoda health science -puolen innovaatiot esiin”, Liisanantti kertoo.
Konferenssin tuominen Ouluun oli Liisanantin kollegan Merja Vakkalan haave.
”Rakennamme tapahtumaa sellaisen ydintiimin kanssa, jossa on mukana asiasta innostuneita ihmisiä, joilla on halua ajatella asioista toisella tavalla, kuten pandemian jälkeinen aika vaatii.”
Liisanantti tietää, että järjestäjillä on haaste: Oulu voi tuntua kaukaiselta.
”Mutta onko se myönteinen vai kielteinen haaste? Oulua on eksoottinen paikka verrattuna muihin yliopistosairaalapaikkakuntiin.”
Tavoitteena on toteuttaa ”vakava ohjelma mahdollisimman epävakavasti”.
”Konferenssi osuu juhannusviikolle, joten pidämme keskiyön sessioita ulkona. Aamupäiväsessioita järjestämme esimerkiksi Oulu-laivalla. Pyrimme käyttämään iloksi illat ja yötkin, ajatuksena, että he, jotka tänne tulevat, muistavat hyvällä sen, että tuli käytyä Oulussa”, Liisanantti visioi.
Illallisen yhteyteen tulee mahdollisimman oululaista ohjelmaa.
”Olen itse Tornionjokivarresta, missä hulluus on ihan eri tasolla kuin täällä kaupungissa. Pohjoinen hulluus on valjastettava voimavaraksi”, Liisanantti toteaa.
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026
Oulun Kulttuurisäätiö lupaa Ouluun vuodelle 2026 kulttuuri-ilmastonmuutosta. Oulu2026-toiminnasta vastaava ohjelmajohtaja Samu Forsblom kertoo aiempien kulttuuripääkaupunkivuosien merkittävästä vaikutuksesta kaupunkien matkailulle:
”Esimerkiksi Turulle vuosi 2011 oli huippuvuosi kokouksissa ja kongresseissa. Turussa kulttuuripääkaupunkivuoteen sijoitettiin 18 miljoonaa euroa, ja sen vaikutus aluetalouteen oli kauppakorkeakoulun selvityksen mukaan 250 miljoonaa euroa.”
Kulttuuripääkaupunkivuosi on suuri mahdollisuus matkailun näkökulmasta – ei vain Oululle vaan koko alueelle. Mukana on yhteensä 36 pohjoista kuntaa Suomen kapeimmasta kohdasta itärajalta länsirajalle.
”Suomen keskikohdalla on paljon hiomattomia timantteja ja löytämättömiä paikkoja, joita voimme tuoda esille kulttuuripääkaupunkivuonna”, Forsblom kuvailee.
Yksi näyttö hyvästä yhteistyöstä jo on: lähialueen kuntien viime vuonna lanseeraama Pohjolan rengastie -konsepti voitti pronssia kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa syksyllä 2022. Pohjolan rengastie on Oulun lähialueen parhaat matkailuelämykset ja käyntikohteet yhteen kokoava palkittu reitistö, joka tarjoaa nähtävää merellisistä maisemista tuntureille yhteensä 900 kilometrin verran.
Mistä Oulu2026-kävijät kertyvät, tuoko kulttuuripääkaupunkivuosi myös bisnestä?
”Monille toimijoille on mielekästä tuoda omat verkostot kulttuuripääkaupunkiin. Voi olla varma, että siellä on jotain erityistä tarjolla. Valtaosa yöpymisten, syömisten ja tapahtumissa käymisten vaikutuksista tulee mara-sektorille, ja alan yritykset ovatkin vuoden suurimpia hyötyjiä. Pyrimme, että nähtävää ja koettavaa on ympäri vuoden samassa hengessä. Rakennamme kulttuurikeskittymiä ja näyttelyitä, joiden ansiosta Oulu on erityisen hyvä kokouskohde 2026”, Forsblom lupaa.