Ravintolat

Fat Ramen sulki kaksi ravintolaa, mutta viimeinen sinnittelee konkurssi­hakemuksesta huolimatta: ”Muutama kivi on kääntämättä”

Fat Ramen -ravintoloiden ydintuote on nimensä mukaisesti japanilainen ramen-nuudelikeitto. Kuvassa tofuramen Kallion Fat Ramenissa joulukuussa 2021. KUVA Kaisa Paavilainen

Helsinkiläinen Fat Ramen -ketju sulki tammikuussa kaksi kolmesta ravintolastaan. Kolmas sinnittelee vielä, vaikka ketjua on haettu konkurssiin.

”Muutama kivi on kääntämättä. Vanhat velat ovat taakkana, mutta koitamme vielä selviytyä. Yleinen markkinatilanne on aika huono, ja senkin takia suljimme kaksi ravintolaa, Fat Ramenin toimitusjohtaja Otto Sarpaniemi kertoo Avecille.

”Ne olivat tappiota tekeviä yksiköitä, ja varmaan parin viikon päästä tiedämme tarkemmin, suljimmeko ne liian myöhään. Tämä viimeksi avattu ravintola on tehnyt alusta alkaen ihan hyvää tulosta.”

Sarpaniemi viittaa keväällä 2023 avatuun Mikonkadun Fat Rameniin, joka jatkaa toimintaansa.

Maksukyvyttömyysrekisteristä käy ilmi, että Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma jätti Fat Ramen -ravintoloiden taustayhtiöstä Happiness in a Bowlista konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen maanantaina.

”Konkurssihakemuksessa taitaa olla noin 80–90 tonnia perittävänä. Samanlainen tilanne taisi olla viime kesänä, jolloin saimme maksettavamme hoidettua. Silloin asiasta ei tosin uutisoitu mitään, mikä tietysti antoi työrauhaa. Ehkä voi toivoa, että Mikonkadulle tulee asiakasryntäys. Uskon vielä, että saamme nämä maksettua ja pidettyä yhden ravintolan pystyssä. Jos näiden alkuvuoden hiljaisten kuukausien jälkeen selviydymme kesään asti, niin sitten selviydymme pidemmällekin”, Sarpaniemi linjaa.

”Olen sinänsä ihan positiivisin mielin. Toissa vai viime kesänä emme meinanneet löytää työntekijöitä, kun taas nyt tekijöitä tulee ovista ja ikkunoista. Olemme joutuneet koko ajan vähentämään henkilöstökuluja, mutta yrittäneet viimeiseen asti pitää varsinkin kokoaikaisista kiinni.”

”Se oli hienoa aikaa”

Ensimmäinen Fat Ramen perustettiin Hietaniemen kauppahalliin vuonna 2015, jolloin Helsingissä ei vielä ollut muita ramen-keiton ympärille rakennettuja ravintoloita. Suosion myötä pop up -ravintola vakinaistui pysyväksi.

”Se oli hienoa aikaa olla tuomassa uutta juttua. Toimme ensimmäisenä nuudelikoneen Japanista. Me panostimme ja panostamme edelleen käsin tekemiseen. Olimme tosin myös nuoria ja kokemattomia, mikä saattaa näkyä nykytilanteessa, jos vertaa vaikka Momotokoon, joka on tehnyt itsestään ketjun.”

Kallion kaupunginosaan avattiin uusi Fat Ramen -ravintola kesällä 2021. Tammikuussa 2024 sekä Kallion että Hietaniemen ravintolat suljettiin.

Mikonkadun alueella Helsingin keskustassa riittää Sarpaniemen mukaan vilinää, mutta Hietaniemen suunnassa on ollut hiljaisempaa.

”Hietaniemen hallin myynti on vähentynyt. Telakkarannassa muutkin mestat ovat joutuneet sulkemaan ovensa, siellä päässä taitaa olla aika hiljaista. Paitsi Basbasissa, joka on aina täynnä.”

Telakkaranta on Hietalahden kauppahallin lähellä oleva alue, jonka ravintolakannassa on ollut vaihtuvuutta.

LUE MYÖS: Toimintansa lopettava ravintola Demo tullaan muistamaan uudistajana – Tommi Tuominen kertoo, mistä hän on erityisen ylpeä

LUE MYÖS: Millaista on avata oma ravintola nyt, kun niitä kaatuu tiuhaan? Helsinkiin avatun Olkkarin perustajat kertovat, mitkä asiat ratkaisevat

LUE MYÖS: Helsingin perinteikäs suomalainen ravintola Aino lopettaa – ”20 vuotta on pitkä aika”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi